Valg av overnatting er ikke alltid like enkelt. Skal du besøke Svalbard og overnatte i Longyearbyen, kan jeg anbefale at du dykker litt ned i historien og bor slik gruvearbeiderne gjorde. Da tar du turen til Coal Miners´ Cabins, og det ligger jo rett og slett i navnet det: kullgruvearbeidernes hytter.

Det var litt tilfeldig at jeg havnet her, eller kanskje ikke tilfeldig akkurat, men siden jeg hadde booket meg en organisert tur, og valget av overnattingssted allerede var valgt ut av reiseselskapet jeg brukte, så havnet jeg på Coal Miners´Cabins. Forøvrig et gjestehus veldig mange turoperatører bruker til sine gjester. Så da ble det Coal Miners Cabins´da – et sted jeg veldig gjerne drar tilbake til!

Rolig beliggenhet i Nybyen

Coal Miners´ Cabins ligger i det som kalles Nybyen i Longyearbyen. Nybyen, som også kan sees på som en liten drabantby, ligger ca 20 minutter å gå ovenfor selve sentrum av Longyearbyen. Dette er kanskje det gjestehuset som ligger lengst unna sentrum, men hvem har vel ikke noe imot å vandre litt i denne vakre naturen? Utsikten ned til sentrum har du hele veien.

På vei fra Nybyen til Longyearbyen

Det var allerede på 30-tallet at brakkene ble satt opp. Standarden var ikke helt det store, men selve innlosjeringen ble satt stor pris på etter de lange arbeidsdagene i de kalde og mørke gruvene. Svalbard ble også rammet under 2. verdenskrig, og hele Nybyen brant ned i 1943.

Da krigen var over, kom gruvearbeiderne tilbake og flyttet inn i helt nybygde brakker. Det er disse brakkene som du kan overnatte i i dag, dog med en grundig oppgradering av standarden. Den delen som huser Coal Miners´Cabins sto ferdig i 1948. Nybyen huset gruvearbeiderne fra gruve 2B.

Coal Miners´Bar & Grill

«Stormessa» er den bygningen der gruverarbeiderne fikk mat. Siden de jobbet 3 skift, var stormessa åpen hele døgnet slik at arbeiderne til enhver tid kunne spise et deilig måltid etter endt skift. Det er også i denne bygningen det serveres mat i dag. En deilig frokostbuffé serveres gjestene hver morgen og utenom dette fungerer Stormessa som en egen restaurant under navnet Coal Miner´s Bar & Grill. Her kan du blant annet få skikkelige gode og hjemmelagede burgere, en frisk salat eller en deilig biff med akkurat det tilbehøret du ønsker. I løpet av mine dager her oppe, spiste jeg hele 3 ganger på restauranten – og de leverte hver gang!

Restauranten er koselig innredet med både spisebord og stoler og mindre sofagrupper med myke, deilige lenestoler. Perfekt etter en lang dag ute i den arktiske villmarken og du kan senke deg ned i en dyp og myk stol med et glass vin eller en varm kopp te.

I samme området finner du også resepsjon og en liten suvenirbutikk.

Frokostbufféen er inkludert i romprisen og inneholder deilig ferskt brød og varme rundstykker. Godt utvalg med pålegg, egg, frukt, yoghurt og müsli, juice, te og kaffe – ja, alt det du gjerne ønsker at en frokostbuffét skal inneholde.

Rommene finnes i flere bygninger. Jeg får utdelt rom i bygning 2 som kalles ”Liggen”. Navnet ble gitt av gruvearbeiderne og det var naturlig å bruke uttrykk fra gruvene. Liggen er det samme som gulvet inne i gruven. I denne brakka bodde alle typer gruvearbeidere.

Rommene er enkelt innredet og har akkurat det du trenger for en god natts søvn, nemlig god og myk seng! På rommene er det også et klesskap, stort speil, et par hyller og knagger til å henge fra deg yttertøy.

Det er 4 bad i hver av de 2 etasjene, så jeg opplevde aldri kø når jeg skulle benytte meg av badet. Det eneste minuset jeg opplevde, var jevn tilgang til varmt vann. Pass på at det ikke er mange andre som dusjer samtidig hvis du ønsker deg en varm dusj. Det var vår utfordring når vi alle i turfølget ønsket en varm dusj etter 7 netter i telt. Med litt tålmodighet, får du den varme dusjen.

  • Coal Miners´Cabins har 73 dobbeltrom med tilsammen 146 sengeplasser.
  • Alle rommene har felles toalett og dusj i gangen (8 i hver bygning), samt fellesrom med hyggelig sofakrok.

Populært og rimelig

Coal Miner´s Cabins er et populært og samtidig et av de rimeligste overnattingstilbudene i Longyearbyen. Her får du også spektakulær utsikt til fjellene rundt og Longyearbreen kan du skimte videre innover i dalen. Flybussen stopper rett utenfor gjestehuset og booker du aktiviteter via Hurtigruten Svalbard, blir du også hentet utenfor døren. Enklere blir det egentlig ikke!

Har du fått med deg mine tidligere innlegg fra Svalbard?

Jeg bodde her før og etter min skiekspedisjon på Svalbard. Jeg valgte å bli igjen et ekstra døgn i Longyearbyen da skiekspedisjonen var ferdig. Denne ekstra natten er sponset av Hurtigruten Svalbard, men turen ellers (skiekspedisjonen) ble gjort i egen regi. Turen til Svalbard ble gjennomført april/mai 2018.

Previous articleDestinasjoner i Europa du bør besøke i 2018
Next articleRetrotur i Gdansk

3 COMMENTS

  1. Det så jo ut som et trivelig sted dette! Å bo på et sted med historie er alltid et pluss, synes jeg. Greit med tips til overnattingssted dersom man tar turen til Svalbard også (noe jeg håper å kunne gjøre om ikke så altfor lenge). 🙂

  2. Hei Elisabeth

    Jeg har ikke bodd her, men har spist på restauranten deres. Likte veldig godt stemningen der og kan godt se for meg at det er et hyggelig og sosialt sted å overnatte.

    / Mette

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.