Berlin er gigantisk. Jeg har jo vært her 10 ganger minst, kanskje 15. Jeg har kommet helt ut av tellinga! Og enda er det haugevis av plasser jeg aldri har sett.

Sammen med 10 andre internasjonale reisebloggere, visitBerlin og Berlin on Bike, drar vi på sykkeltur gjennom deler av bydelene Prenzlauer Berg, Friedrichshein og Neukölln.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekki, vår sykkelguide, født og oppvokst i Berlin, og kjenner byen utrolig godt. Vi starter ved Kulturbryggeriet (Kulturbrauerei) i Prenzlauer Berg, som ligger i det tidligere Øst-Berlin. Opprinnelig bygget som et bryggeri i 1842, men i dag huser komplekset klubber, cafeér og kino. Bydelen Prenzlauer Berg ble bygget for arbeiderne. Leilighetene er små og trange, og blokkene står tett i tett. Dette var derfor en av Berlins tettest befolkede bydeler. Det du ikke ser fra gaten, er at i de mange bakgårdene som finnes, ble det også bygd enda flere blokker med enda mindre leiligheter og lite tilgang til dagslys. Siden murens fall har bydelen vært i opprustning og nå fylles gatebildet med vakre, renoverte fasader. Det finnes også mange arkitektoniske skatter her, inkludert flere av byens store kirker. I dag er dette en av Berlins hippeste bydeler og boligprisene har steget til himmels. I dag finner du flust av koselige kafeer på hvert hjørne, samt små butikker og kunstbutikker i de mange gatene.

Videre sykler vi over til Friedrichshain. Dette var bydelen for sosialdemokratene og kommunistene og er den bydelen som ble hardets rammet av bomber og gatekamper under 2. verdenskrig. Etter murens fall tok husokkupantene over de mange tomme bygårdene og er den bydelen som lengst slet med å kvitte seg med husokkupantene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volkspark Friedrichshain er en populær park og er Berlins eldste offentlige park og et østlig alternativ til den mer kjente Tiergarten. I parken finner du også et lite berg du kan ta turen opp til for å nyte utsikt over deler av Berlin. Denne er på lik linje med Teufelssberg, bygget opp av ruiner etter krigen, og siden fylt på med sand og jord og beplantet.

Bydelen er også kjent for sine mange markedsplasser. Vi sykler forbi et tyrkisk markedet der du kan få kjøpt metervis med fargesprakende tekstiler, samt en type bondens marked hvor du får kjøpt frukt, grønnsaker, tørket frukt, nøtter og andre hjemmelagede og lokale spesialiteter.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Denne bydelen har på lik linje med Prenzlauer Berg, gjennomgått en kulturell, sosial og økonomisk forvandling, og har også blitt en av de mer eksklusive og hippe bydelene.

Videre sykler vi over til «den andre siden», tidligere Vest-Berlin, og vi befinner oss i bydelen Neukölln. Denne bydelen er den mest multikulturelle og ca 1/3 av bydelens beboere er innvandrere. Med sin høye arbeidsløshet er Neukölln kjent for høy kriminalitet, fattigdom og manglende integrasjon. Jeg har bodd i en privat leilighet i denne bydelen under mine siste opphold i Berlin, og har aldri følt meg utrygg. La en myte være en myte og ta turen til denne bydelen der du finner arabiske, tyrkiske, indiske (og mange fler) spisesteder på hvert hjørne.

Vi sykler over en kanal, og på brua stopper Ekki for å fortelle oss at dette er Berlins beste spot for å se en fin solnedgang. I Berlin er det lov å drikke på åpen gate, så her møtes man for å drikke øl og se på solnedgangen. Jeg tar en titt ned på bakken og får bekreftet dette. Ja, ihvertfall at dette er en populær plass for å drikke. Haugevis av korker er trampet ned i bakken mellom alle brosteinene. Hvorvidt det er her du ser Berlin fineste solnedgang, vet jeg derimot ingenting om.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På vei tilbake sykler vi forbi East Side Gallery, kanskje Berlins mest kjente og besøkte turistattraksjon. Jeg oppdager at jeg har syklet over store deler av Berlin jeg aldri har vært i før. Jeg har fått med meg masse historie om Berlin bare på noen få timer fra et sykkelsete. Sykkeltur både med og uten guide er en spennende måte å se en by på, og kan absolutt anbefales til din neste storbytur!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du selv noen erfaringer med å bruke sykkel i storbyer?

6 COMMENTS

  1. Spennende! Kan godt skjønne at sykkel sightseeing er en fin måte å se en storby på!
    Jeg har selv aldri vært i Berlin, byen har liksom aldri tiltalt meg, men det begynner vel å bli på høy tid å ta turen dit for det 😉

  2. Hei, Elisabeth. Ja, jeg har faktisk syklet i New York (Brooklyn-siden).
    Og jeg tenkte faktisk på det da jeg var i Berlin nå nylig; skulle gjerne syklet rundt i denne store byen! Man rekker over så mye mer da.

  3. Helt enig! Man rekker over så mye større områder! Jeg har faktisk syklet rundt uten guide i Berlin også, men denne gangen var det veldig interessant å få med seg litt historie 🙂 Siden jeg har sett de fleste «must see» i byen, var det moro med en tur litt utenfor allfarvei 🙂

  4. Kult konsept med sightseeing-sykling synes jeg! Spesielt med en lokal guide som vet om all the hidden places. Jeg har aldri syklet i en storby før, er litt redd for å sykle i noen eller plutselig «falle» inn i en bil :p Jeg er litt vimsete, haha! Det blir ofte sykkelturer på landsbygda rundt omkring da! Men hadde man vært flere sammen kunne det godt ha vært interessant å teste ut å sykle i en by som Berlin.

    • He he, jeg er sikker på at du hadde klart deg veldig bra på sykkelen jeg. Og det er så mange storbyer som er tilrettelagt for sykling med egne filer og egne lyskryss! Og jeg er helt enig – det er et veldig kult konsept!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here