I Makedonia har vintradisjonene eksistert i flere århundrer. Helt siden Romerriket har Makedonia produsert vin av høy kvalitet og hardtarbeidende vinbønder har helt frem til dags dato vært med å prege landets vinhistorie. Med sitt varme klima og over 260 soldager i året, er Makedonia et ideelt område for vindyrking. Og ikke minst er det en perfekt destinasjon om du vil oppleve et ekte Balkaneventyr.

Selv i begynnelsen av desember er det gode muligheter for å nyte strålende solskinn mens vi vandrer i de lavtliggende områdene. Etter formiddagens vandringer kan vi nyte en avslappende ettermiddag eller kveld hos en av de mange vingårdene. Bare i Makedonia finnes det 77 vingårder og på denne turen skal vi besøke noen av de som regnes som landets beste.

Bli med på denne kombinerte vandre- og vinreisen:

30. november – 7. desember 2019

Program dag for dag

Dag 1:

Sen ankomst kl 19:25 med direktefly fra Gardermoen til Pristina i Kosovo. Vi kjører til hotellet vårt i Popova Kula i Makedonia. Ca 2,5 times kjøretur.

Dag 2:

Etter frokost tar vi en liten fottur blant vinrankene i Popova Kula. Her får vi en liten introduksjon til regionen og vingården. Denne regionen er en av de eldste områdene for vindyrking i hele Balkan og vingårdene vises til og med på gamle romerske kart. Vi går ned til landsbyen Demir Kapija. Her besøker vi et lite vinmuseum og får høre om utviklingen av vinproduksjonen de siste århundrene.

Vi spiser lunsj i Demir Kapija. Herfra skal vi kjøre en times tid til vingården Stobi som ligger rett ved byen med samme navn, Stobi. Dette var regionhovedstaden i Makedonia Salutaris. Byen eksisterte i perioden 197 f.kr til år 518 da den ble ødelagt av et stort jordskjelv.

Vi får lære mer om Paionia og den romerske innflytelsen i denne regionen. På vingården får vi en guidet tur for å se hvordan vin lages, fra ferdig drue til drikkeklar vin. Her bruker de de siste teknikkene fra Italia slik at de utnytter det beste fra druene og opprettholder den karakteristiske ved de særegne druesortene Vranec og Satnushina. Ved siden av å smake på vin, får vi smake på den lokale osten og skinken.

Dag 3:

Etter frokost skal vi vandre opp til ruinene av den gamle festningen Prosek. Dette er en moderat stigning opp og en lett vandring tilbake. Festningen Prosek ligger på toppen av et fjell og utsikten herfra er fantastisk. Vandringen tar ca 2 timer, akkurat nok til at vi får bygd opp en appetitt til en liten lunsj. Etter lunsj drar vi tilbake til hotellet hvor vi kan slappe litt av før vår neste vinsmaking. Vi skal spise en deilig 3-retters med tilhørende vinsmaking i en koselig restaurant i Popova Kula. Restauranten har flott utsikt over områdets vakre vinranker.

Dag 4:

Vi spiser frokost før vi starter vandringen i fjellkløften ved Demir Kapija. Vi vandrer forbi den forlatte landsbyen Klisura og turen er i underkant av 10 km. Etter vandringen drar vi tilbake til hotellet. Vi skal se en film om en lokal bilentusiast som samler på gamle biler. Denne fyren har åpnet et museum som vi skal besøke dagen etter.

På kvelden besøker vi vingården Villa Maria som en gang i tiden tilhørte kona til den jugoslaviske kongen Alexander Karadjordjevic. Den ligger i gåavstand fra Popova Kula og er en vingård i boutiquestil. Her vil vi også få se de eldgamle tønnene som tradisjonelt ble brukt til vinproduksjonen.

Dag 5:

Vi sjekker ut av hotellet og fortsetter reisen videre til andre vinregioner i Makedonia. På veien stopper vi innom bilmuseet. Etter ca 1,5 times biltur er vi igjen klare for en liten vandretur. Denne starter ved landsbyen Bojaniciste på omlag 900 moh. Vi skal følge en gammel brosteinsvei til et utsiktpunkt der vi kan se innsjøen Tikves. Turen er enkel, men de siste 15 minuttene skal vi opp noen høydemetre for å nå utsiktspunktet. Vi spiser medbragt lunsj og nyter utsikten over innsjøen. Vi går tilbake og blir transportert videre til dagens vingård der vi skal smake mer utsøkt vin. Tikves vingård er den største vinprodusentene i Makedonia og startet sin vinproduksjon i 1855. Tikves har vunnet flere priser for sin vin og er den mest prisvinnende vingården i sørøst Europa. Derfor har vi satt av hele ettermiddagen til akkurat denne vingården. I hjertet av vingården, hele 8 meter under bakkenivå, i harmoni med gamle eiketønner skal vi nyte en middag i deres eksklusive restaurant.

Etter middagen kjører vi til byen Bitola i nasjonalparken Pelister. Her skal vi bo på hotell Molika på 1.420 moh.

Dag 6:

Vi starter vandringen etter en deilig frokost. Vi går gjennom den vakre barskogen til utsiktspunktet Jorgov Kamen på 1.747 moh. Vi går en rundtur som ender opp igjen ved hotellet. Turen er ca 8,5 km lang med en høydifferanse på 330 meter. Vi spiser medbragt lunsj.

På ettermiddagen kjører vi til landsbyen Dihovo der vi skal få smake på den lokale honningen. Vi skal også spise middag her hos den lokale familien.

Alternativ: Man kan gå hele veien ned til Dihovo. Det er 920 høydemetre ned (i stedet for 330 meter). Turen går gjennom vakker skog.

Etter middagen kjører vi til UNESCO-byen Ohrid hvor vi skal tilbringe de 2 siste kveldene.

Dag 7:

Vi skal utforske den koselige byen Ohrid. De typiske makedonske restaurantene ligger på rad og rekke langs den brosteinsbelagte gaten gjennom byen. Vår lokale guide skal fortelle oss om miksen av de mange tidsepokene byen er preget av.

På kvelden blir det igjen vinsmaking og middag der vi skal bli kjent med 4 forskjellige makedonske viner.

Dag 8:

Etter frokost sjekker vi ut av hotellet. Vi besøker en lokal filigran- og perlebutikk i Ohrid før vi kjører videre til Skopje, hovedstaden i Makedonia. Kjøreturen er 3,5 time, men vi tar en stopp underveis.

Rett utenfor Skopje besøker vi den gamle jaktlodgen Kamnik, som også er en flott vingård. Her skal vi få vår siste vinsmaking der vi skal få smake på flere Premium-viner med tilhørende kanapeer. I restauranten har vi en avskjedsmiddag før vi må sette oss i bussen til Pristina for å rekke vårt kveldsfly tilbake til Oslo.

Avgang fra Pristina: 20:05

Pris: 13.900,-

Hva er inkludert:

  • Direktefly t/r
  • 7 netter inkl. frokost
  • 2 matpakke-lunsjer
  • 3 vinsmaking inkl. middag (Stobi winery, Popova Kula winery og Tikves winery)
  • 1 vinsmaking (Kamnik winery)
  • All lokal transport iht programmet
  • Lokale guider

Så glem julemarkeder – i år bør du vurdere å bli med på vinsmaking og lette vandreturer i vakre Makedonia. I desember er det strålende solskinn og perfekte vinterdager. Snøen har sjelden lagt seg så tidlig i desember, så det er også perfekt å vandre da. Tenk fort, for denne turen har dessverre kort påmeldingsfrist! (skyldes at vi må bekrefte flybillettene innen denne datoen).

NB! Påmeldingsfrist er fredag 23. august!

Påmelding gjøres til Jomfrureiser.

Har du noen spørsmål om denne turen? Send meg en mail på globetrotterelisa@gmail.com eller ring meg på 90 79 79 40. For spørsmål relatert til bestilling/påmelding, ta kontakt med Jomfrureiser.

Jeg har startet det lille reiseselskapet Vandring på Balkan, og min businesspartner Maja Trajkovska fra Makedonia vil være med som lokal guide på denne turen som arrangeres av Jomfrureiser i samarbeid med Vandring på Balkan.

2 COMMENTS

  1. Åh, dette høres ut som en helt fantastisk tur! 🙂 Makedonia håper jeg å få mer tid til å utforske senere – Ohrid virket som en herlig by da jeg besøkte sist. Og vinsmaking, mmm, fikk vært på én i Albania, og vin i Balkan overrasket virkelig positivt. Synd jeg har brukt opp alt som er av feriedager og tømt sparegrisen, for dette tror jeg blir knall. 😀

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.