Berlin + Desember = Julemarkeder i fleng!

Endelig ble det plass til en Berlintur, og aldri har jeg besøkt byen i juletiden. Jeg har både hørt og lest så mye om alle julemarkedene i Berlin, at det var på tide å utforske de selv. Det er over 100 julemarkeder i Berlin, noen mindre enn andre og ikke alle foregår gjennom hele juletiden. Her kan du finne omtrent akkurat det julemarkedet som passer for deg; tradisjonelle, romantiske, nostalgiske, urbane, alternative og til og med voodoo-julemarked.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg snublet innom 5 forskjellige på min langhelg. Det første var et ganske så tradisjonelt julemarked utenfor «Roten Rathaus» (Det røde rådhus). Det som går igjen på de fleste ganske så tradisjonelle julemarkeder, er ristede mandler og andre typer nøtter med masse forskjellige smaker, hjemmelaget eplechips, julebrød og -kaker, vakre dekorerte julekuler og ellers masse julekrimskrams. Og for å ikke glemme Glühwein! Du kan ikke komme utenom et julemarkedet uten å få med deg Glühwein. Det er tyskernes svar på gløgg – etter min smak mye bedre! Du kan få glühwein med rødvin og hvitvin, og om ikke du syns den er sterk nok, så ber du bare om en ekstra shot med noe ekstra sterkt oppi! Prost!

Et eget Glühweinshus!

På dette julemarkedet var det også en liten skøytebane hvor du kunne gå rundt og rundt og rundt til du er så svimmel at du ikke klarer å gå. Da kan du bare fortsette ferden til pariserjulet ved siden av for å ta en titt på julemarkedet fra et fugleperspektiv, så får du kompensert med litt rundt og rundt i en annen retning også! Det fantes også en utendørs, åpen peis her, og siden det normalt er ganske kaldt i desember, så var det helt perfekt å ta med seg en matbit fra en av de mange matbodene og varme seg litt foran bålet.

Julemarked i Berlin

Siden julemarkedet på Gendarmenmarkt er det mest kjente i Berlin, måtte jeg jo selvfølgelig ta turen dit. Dette ligger nydelig til på en plass mellom den tyske og den franske katedralen. Ulempen med at det er det mest kjente, er jo at det er dit de fleste drar. Det var veldig mange mennesker her og derfor trangt å komme til bodene om det er noe man ønsker å kikke nærmere på. Dette var egentlig ganske likt som det første i forhold til hva som tilbys av håndverk og mat, men karusell var byttet ut med en stor scene der det iløpet av ettermiddagen kom flere band som underholdt glade og travle turister. Ellers syns jeg det var litt finere og forseggjort på dette markedet.

Godt med folk på Berlins mest kjente julemarked.

Julemarked i Berlin

Julemarked i Berlin

Mitt tredje julemarkedet var «The Green Christmas Market», Berlins første og eneste vegan vegetariske julemarked. Dette var et ganske lite julemarked i en stor lagerbygning helt nede ved elven Spree. Her var det flere matboder og flere lokale, mindre forhandlere stilte ut sine miljøvennelige og økologiske produkter. Ute var det tent et bål i en tønne, så det var bare å kjøpe seg en Glühwein (igjen) og sette seg ned for å bare nyte… Dette markedet var forøvrig bare åpent på søndager, så pass på å sjekk åpningstidene på nett om det er et spesielt julemarked du er ute etter.

Julemarked i Berlin

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitt fjerde julemarked  var «Holy Heimat Weinachtsmarkt», et designmarked. Dette var vel kanskje det kuleste og mest hippe markedet av de jeg besøkte. Det var flere avdelinger i et stort lagerområdet som vanligvis blir brukt til club/utested. Musikken var type lounge og i en av hallene var det en stor skøytebane med diskomusikk. Det var et stort utvalg av matboder og kvaliteten på maten var veldig bra. I en av bodene bestilte jeg most potet og gresskar med masse annet godis på, og alt ble laget helt ferskt, altså han moste maten mens jeg så på. Det var litt lang kø, men det var verdt å vente på. I en av de siste hallene var det designerne som hadde fått sin plass. Her stilte de ut egenprodusert varer, alt fra smykker, bilder, tekstiler, vesker, hudpleieprodukter og honning.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
En diskoskøytebane – moro for liten og stor
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ikke alle julemarkeder kan skryte på seg en egen dj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERASå, til sist, men absolutt ikke minst – heller størst i størrelse på min ferd gjennom juleBerlin; Weinachtmarkt vor dem Schloss Charlottenburg. Dette er også et tradisjonelt julemarked. Over 250 utstillere gjør dette til det største av mine fem julemarkeder, og en favoritt blandt de tradisjonelle. Bodene er plassert foran det nydelige Schloss Charlottenburg. Noen av bodene er lagd inne i et slags glasshus, så når det er ekstra surt og kaldt ute, er det deilig å trekke innendørs for å varme seg. Når mørket senker seg, lyses hele slottet opp i et fargeshow i flotte farger og store, lysende snøkrystaller. I mangel på ekte snø, får ihvertfall denne lyssettingen og julemarkedet deg i julestemning. Scloss Charlottenburg ligger litt i utkanten av sentrumskjernen, men du når det enkelt med buss ca 15 minutter fra den kjente handlegaten Kurfürstendamm. Stort fint marked og ingen trengsel tross godt med folk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Schloss Charlottenburg

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De fleste julemarkeder er gratis, men noen ber om 1 eller 2 Euro. Rekker du ikke innom nå før jul? Fortvil ikke, flere av de store er også åpne i romjulen.

En oversikt over de fleste julemarkeder finner du på denne siden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8 COMMENTS

  1. De julemarkedene som er fine er veldig hyggelige å besöke. De som selger masseprodusert nips styrer jeg gjerne unna. Jeg likte umiddelbart nummer fem best, men det er kanskje for slottet og at det har blitt mörkt på bildene og det ser mer julete ut med lysene.

    /Lena

    • Det er straks mye mer julestemning når mørket har senket seg og alle lysene tennes. Og jeg er sto i lang tid foran kirken bare for å nyte lysshowet og den vakre settingen. Absolutt et julemarked som bør besøkes 🙂

  2. vi har helt klart noe å lære på julemarked-fronten, synes jeg, men når det er sagt, så var jeg innom et par norske julemarkeder før første gang i mitt liv i år og et av dem (karljohansvern i horten) var slettest ikke så verst 🙂

    • Jeg har heller aldri besøkt et eneste norsk julemarked, men jeg burde kanskje gi det en sjangs det også. Det skal være et ute ved Bygdøymuseene hvert år – ja, til neste år får turen gå dit 🙂

    • Hei Christina! Så hyggelig at du kikket innom bloggen min! Jeg har drømt om disse julemarkedene i åresvis, og endelig ble det min tur! Absolutt verdt å sette av en helg i desember til dette! God Jul!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.