Ønsker du å forlenge sykkelsesongen, er det bare å ta turen til vår nabo i sør, nemlig Danmark. Det er fort gjort å tenke at Danmark kun er ment for landeveissyklister, men så feil kan man altså ta. Da jeg oppdaget at dette relativt flate landet kunne by på både utfordrende kneiker og digge flytstier, ja… da ble straks Danmark satt opp på listen over aktuelle sykkeldestinasjoner.

(Foto over: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler)

Mitt første møte med terrengsykling i Danmark, var da jeg ble med sykkelklubben min på treningstur til Slettestrand på vestkysten av Danmark. Der har jeg vært to ganger nå og digger stiene der nede. På denne turen skulle jeg over til Djursland som ligger på østkysten. Sammen med meg er Hanne Marit fra Sekk og Sandaler. Hun fikk testet stisykling for alle første gang i de svenske skoger tidligere i sommer, og ble tydeligvis ikke helst skremt av denne litt utfordrende formen innenfor sykling.

Nasjonalparken Mols Bjerge

Vi kjører ut til Nasjonalparken Mols Bjerge og henter ut våre leiesykler ved Karpenhøj Naturcenter. Vi får utdelt et kart og en anbefalt rute. Tar vi hele runden, er den på 2,5 mil. Med to ivrige fotografer som syklister også, så blir vi enige om å bare starte på runden og snu når vi føler at det blir på tide.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler

Vi kommer oss raskt til grusveien der runden starter og et nydelig landskap åpner seg foran oss. Det er litt klatring i begynnelsen før vi skal ut på den morsomste delen, den som går gjennom jorder, skog og myke stier. Det er jo det som er terrengsykling! Med lånt sykkel er jeg hverken like spretten opp bakkene eller stødig i utforkneikene. Jeg tar det derfor litt med ro og nyter hvert sekund i den flotte nasjonalparken.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler (venstre bilde)

De tre høye topper på Trehøje

Vårt første utsiktspunkt er ved noen topper eller snarere koller sett med norske øyne, som kalles Trehøje. Tross at det er november, kan du se grønne sletter og beitemarker langt utover mot kysten. Vi kan følge stien med øynene et stykke, men den blir borte i de frodige skogene. Trehøje består av tre karakteristiske pukler, der den høyeste er 127 moh, 10 meter lavere enn det høyeste punktet i hele nasjonalparken. Herfra har du 360 graders utsikt og du kan du se både Aarhus og Ebeltoft når det er klart vær. Vi nøyer oss med utsikten til Ebeltoft og den flotte kyststrekningen denne ettermiddagen.

Et landskap preget av istiden

Nasjonalparken Mols Bjerge dekker 180 km2 og er Østjyllands mest besøkte kyst- og naturområde. Parken ble innviet av Dronning Margrethe i 2009 som landets andre nasjonalpark. Det er istiden som har skapt de spennende formasjonene i parken, og her finnes morener, jettegryter og høye utsiktspunkter.

Vi sykler videre fra vårt utsiktspunkt og ser at den merkede stien fører oss gjennom et stort beiteområde. Vi kan ikke se noen dyr som er på beite nå, så vi følger derfor den merkede stien videre. Vi har sett på kartet at det skal være et dødishull like i nærheten. Dette er rett og slett en isklump fra isbreen som har blitt liggende og smelte for så å danne en fordypning i terrenget. Et dødishull er ganske likt det vi kaller jettegryte. Når vi kommer frem ser vi at denne gropa er kjempesvær, så det blir med å nyte utsikten fra kanten av hullet.

Agri Bavnehøj

Vi sykler videre til Agri Bavnehøj. Nå er du både høyest i nasjonalparken Mols Bjerge og midt i hele Danmark. Agri Bavnehøj ligger på 137 moh og ble tidligere brukt som sentrum for målinger til bruk på kart. Dette høyeste punktet er visstnok også en gravplass helt tilbake fra bronsjeladeren.

Det begynner å bli sent på ettermiddagen og skumringens time er i ferd med å innta oss. Vi bestemmer oss for å snu slik at vi ikke sykler oss vill i mørket. Vi ser på kartet og finner korteste vei ned til grusveien som vil føre oss raskest tilbake til start. Den merkede stien går igjennom nok et beiteområde, og vi oppdager at i dette området er det fortsatt er kuer på beite. De bryr seg tydeligvis ikke en døyt om 2 syklister som farer forbi, så vi fortsetter derfor bare videre ned mot grusveien.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler

Vi har et litt høyere tempo på hjemveien og kommer tilbake til Karpenhøj Naturcenter akkurat i tide før mørket. Novembersykling i Danmark kan absolutt anbefales. Fine temperaturer (omkring 10-12 grader på vår tur), og siden det blåser så mye her, er stiene nesten alltid tørre og gir perfekte forhold for stisykling. Og det er nok bakker og kneiker til at du kan få en skikkelig treningsøkt. Karpenhøj Naturcenter leier ut sykler, men drar du til Danmark ene alene for en skikkelig sykkelopplevelse, ville jeg tatt med egen sykkel.

Foto: Hanne Marit Tobiassen – Sekk og Sandaler (høyre bilde)

Sykkelsesongen tar strengt tatt aldri slutt her hjemme i Norge heller, den bare endrer seg litt. Tips til stisykling her hjemme, finner du i disse innleggene:

På denne turen var jeg invitert av Visit Denmark og Visit Djursland. Turen ble gjennomført november 2018. Noen av bildene er tatt av Hanne Marit, og dette er nevnt spesifikt under de enkelte bildene.

Previous articleBitihorn – inngangsporten til Jotunheimen
Next articleTil hest på Helgenæs

4 COMMENTS

  1. Det så jo bare helt fantastisk ut! Nydelige landskap, og så deilig å være aktiv og oppleve ting på ferie. 🙂 Husker jeg var på sykkelferie på Bornholm for mange herrans år siden – det skulle jeg gjerne gjort igjen. 🙂

    • Ja, sykkelferie er toppen altså! Skulle egentlig ønske jeg kunne tilbringe mer enn en dag på sykkelen på denne turen i Danmark, men det var så mye annet jeg skulle få med meg også 🙂 Jeg drar garantert tilbake for å utforske mer av Danmark fra sykkelsete!

    • En lengre sykkelferie i Danmark er nok veldig deilig. Det er så godt tilrettelagt for syklister og det beste av alt: på veiene er det jo ganske så flatt! Jeg kunne også tenkt meg en sykkelferie her – med all bagasje på sykkelen og stoppe der man selv vil! Deilig!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.