Første gang jeg hørte om Bhutan, visste jeg ikke engang at det var et land som het det. Bhutan er et lite kongedømme som ligger i Himalaya. Grenser til Kina i nord og India i sør, øst og vest. Det er på størrelse med Sveits i areal og har kun ca 750.000 innbyggere.  Bhutan blir ofte beskrevet som det siste Shangri La.

Shangri La kan best beskrives som et jordisk himmelrike som angivelig ligger i en dyp dal et sted blant fjellene i Tibet, og menneskene som bor der eldes nesten ikke.

Bhutan måles i brutto nasjonal LYKKE og ble først ble åpnet for turisme på 70-tallet. Bhutan har en turistavgift på 250 dollar per dag, som sannsynligvis gjør dette til et av verdens mest eksklusive reisemål. Derfor er det nesten garantert fritt for backpackere her, i motsetning til Tibet og Nepal.

Bhutan

Bhutaneserne må i alle offentlige situasjoner, på skole eller på jobb, bruke den tradisjonelle nasjonaldrakten. Gho er navnet på herrenes utgave, og er en slags kimono eller knelang frakk som knytes i livet. Kvinnene bruker en ankellang kjole som kalles kira. Rang og klasse er avgjørende for stoff, farger og dekorasjoner på plaggene.

Thimpu, BhutanHovedstaden er Thimpu med 100.000 innbyggere og er sannsynligvis verdens eneste hovedstad uten trafikklys. Her finner du veivende politimenn som forteller deg når det er din tur til å kjøre.

Bhutan er det eneste landet i verden der det forbudt å handle tobakk. Og naturlig nok så jeg derfor nesten ingen som røykte. Men det er jo så klart ikke et røykfritt land selv om handel av tobakk ikke er lov. Tobakk er nok derfor det mest omsatt produktet på det svarte markedet.

I Bhutan finner du verdens høyeste topp som ikke er besteget av mennesker. Dette er Mount Gangkar Puensum med sine 7.570 moh. Dette er fordi flere av fjelltoppene i Bhutan er hellige og dermed forbudt å bestige. Her finner du også verdens tøffeste og lengste trekking rute, nemlig Snowman trekking. En 25 dagers lang ferd som går fra vest til øst. Denne står på min bucket list!

BhutanOver 70% av Bhutan er dekket av skog, fjell og grønne daler. Naturen er nærmest uberørt og fri for komersiell utnyttelse. Derfor er det et rikt og unikt dyreliv her. De har mellom 800-900 fuglearter noe som har gitt Bhutan tittelen ”Birding Capital of the world«. En av fugleartene vi så, var Black neck Crane – Svarthalsede traner. Vi besøkte landsbyen Phobjika som ligger på 2900 moh. Phobjika ligger i Black Mountain nasjonalpark. Fra sent i oktober til midten av februar, kommer de sjeldne svarthalsede tranene fra høylandet i Tibet og overvintrer i denne dalen. Når de kommer og når de drar, flyr de alltid 3 ganger over Gangteng klosteret i dalen. Dette bringer lykke til de som bor i Phobjika. De svarthalsede tranene er den mist kjente trane arten, og det er bare 5000-6000 individer på verdensbasis. For å bevare standen er derfor dette området i Phobjikadalen beskyttet.

Bhutan Bhutan er kjent for sine praktfulle dzong. En dzong er et særegent byggverk som er en kombinasjon av administrasjonsbygg, kloster, tempel og festivalsted. Bhutans ikon og mest kjente og mest populære turistattraksjon, er Tigers Nest – Taktsang klosteret i Paro. Det er et stort mål for de buddistiske munkene i Bhutan å besøke klosteret minst en gang i livet. Klosteret henger på en klippe 3120 moh og 700 moh over bunnen av Parodalen. Det er ca 1,5-2 timers fottur opp til klosteret. Tiger Nest er det helligste buddhistiske monumentet i Himalaya og er rett og slett et must om du skal besøke dette landet.

2015-04-25_0005Punaka Dzong er også en viktig del av Bhutan. Her ble Bhutans første konge kronet i 1907 og Punaka var Bhutans hovedstad i 300 år. Phunaka Dzong ligger på en halvøy mellom 2 elver og er den mest fruktbare dalen i Bhutan. I vinteremånedene bruker munkene dette som residens.BhutanDet en del ting som er typisk Bhutan. Og det første jeg kanskje la godt merke til og som jeg syns var noget snodig, var at de fleste husene var dekorert med store malerier av det mannlige kjønnsorgan. Det skal visst bringe lykke og holde onde ånder vekk fra husene, så det er kanskje ikke så rart du finner disse tegningene på hvert eneste hushjørnene?

BhutanI Bhutan ser du chili til tørk overalt. Nasjonalretten er nemlig chilicheese, hel chili kokt i smeltet ost. Jeg fikk dette servert da vi var på besøk hjemme hos en familie, og jeg kan love deg at dette ikke er en rett for sarte ganer.

En annen ting som er veldig typisk for Bhutan er festivaler som er en stor del av deres kultur. Under en festival så opptrer danserne med masker, gjerne over 3-5 dager og de foregår oftest inne i disse store dzongene. Disse maskedanserne, som oftest er munker, danser for å minnes Guru Padmasambhava. Festivaler er viktig for bhutanserne og de møtes for å se disse religiøse dansene samtidig som de skal motta velsignelser og sosialisere seg med andre. GlobetrotterElisa, BhutanVisste du at i tillegg til flerkoneri er Bhutan som et av de få landene i verden som også praktiserer flermanneri?

Bhutan er et land som har fått en helt spesiell plass i hjertet mitt. Dette er et land jeg bare må tilbake til. Det er rett og slett bare et spørsmål om tid.

Har du vært der? Eller er dette et av de landene du kanskje drømmer om å besøke?

7 COMMENTS

  1. Hej Elisa! Tak for kommentaren og kigget forbi vores blog 🙂 Dette er lidt off-topic ifht blog indlægget, men jeg kan se at du er én af hjernerne/hjerterne bag Nordic Nomads. Har du måske noget nyt omkring, hvornår tilmeldingen for blogger til netværket åbner? Er rigtig spændt på at høre mere om Nordic Nomads samt mulighederne forbundet dertil 🙂

    • Hei Michelle! Hyggelig at du tok turen innom bloggen min! Det kommer til å skje en del spennende på Nordic Nomads nå i mai. Jeg vil anbefale at du melder deg på Nordic Nomads sitt nyhetsbrev, så vil du få info der. Veldig hyggelig at du er interresert! 😉

      • Fedt – så er der mere at glæde sig til i maj! 😀 Jeg får lige tilmeldt os nyhedsbrevet. Synes som sagt, at det lyder rigtig spændende det I har gang i og tænker, at Nordic Nomads sagtens kunne være noget for os. Og ps. det er ikke sidste gang, at jeg kigger forbi bloggen din 🙂

    • Hei Christina! Ja, det syns jeg du bør vurdere! Og jeg kan nesten garantere deg at du også kommer til å elske det! Det er først nå i ettertid jeg skjønner hvor heldig jeg har vært som har fått oppleve dette landet – en skatt rett og slett!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.