Hippe og kule Wynwood Art District i Miami

Jeg visste ikke så mye om bydelen Wynwood i Miami, men det var flere som tipset meg om at det var verdt å ta seg en tur hit. Da jeg spurte hva man gjorde her, så var det egentlig bare å tusle rundt. Så da gjorde vi det da, hev oss i en Uber og tok turen til Wynwood.

Aller først ønsket vi å spise, så jeg hadde gjort en ørliten research på hvor man burde spise i Wynwood. Vi startet derfor turen vår ved The Wynwood Yard. Dette er et stort utendørs område fylt opp med foodtruks for enhver smak.

The Wynwood Yard åpner ved lunsjtider, så da vi kom, var det mange av foodtrucks´ene som ikke hadde åpnet enda. Min utvalgte foodtruck, Della Test Kitchen, hadde heldigvis åpnet. Her lagde de vegetar-bowls med akkurat det du måtte ønske, samt ferskpresset juice og smoothier.

Wynwood Yard er nok et sted man samles om ettermiddagen og kvelden da det jevnlig holdes konserter og andre arrangement her.

Wynwood = graffiti

Wynwood er kjent for sin gatekunst. Her er det graffiti på hver eneste mulige vegg og overflate. Jeg skjønner at vi nærmer oss når du sakte med sikkert ser graffitien begynner å pryde gatene. Når du kommer til hovedgaten i Wynwood er du absolutt ikke i tvil om at du er i det som kalles Wynwood Art District. Her finner du faktisk det som regnes som verdens største samling av gatekunst.

Wynwood Art District kan nok best beskrives med bilder, så det blir en aldri så liten bildebonanza i dette innlegget.

Frem til midten av 1900-tallet, var det immigranter fra Karibbien som bodde i denne bydelen. Mellom 1950 og 2000-tallet, lå hele bydelen ganske så brakk på grunn av konkurser og dårlig økonomi. På begynnelsen av 2000-tallet våknet eiendomsinvestorene og begynte å kjøpe opp de store fabrikkeiendommene. I dag har hele Wynwood Art District blitt et kreativt samfunn og er Miami´s hotte og trendy bydel.

Det hele startet i 2003 av noen kunstnere. På det meste var det over 70 gallerier her og 5 museum, samt et utvalg av studioer og atelierer. Etterhvert ble bydelen mer og mer populær og leieprisene skviset fattige kunstnere ut av lokalene. I 2018 var det mindre enn 10 gallerier igjen. I dag er det hippe caféer, barer, restauranter og nisjebutikker som har overtatt gatene. Det har også blitt mer og mer populært og flytte annen næringsvirksomhet hit, og mange kontorfellesskap har flyttet inn i de mange store lokalene. Jeg så også flere bygg som var under oppussing og også flere nybygg under oppføring, så dette er en bydel der det skjer mye.

En av tingene som har gjort denne delen av Wynwood perfekt for gatekunst, er det enormt store fabrikkbygningene uten vinduer. Dette gir enorme flater å boltre seg på for en graffitikunstner.

Det er lett å gå seg bort, for her er det grafitti uansett hvor du går. Vi prøver å ha et system i vandringen, men gir opp. Det er umulig å få med seg alt. Vi går forbi en fyr som dekorerer sin nye vegg. Jeg er mest bekymret over at han ikke bruker maske der han står i sin lille sky av spraymaling. Jeg vet ikke hvor lenge en vegg for stå i fred før den blir sprayet over, men noen regler er det nok. På noen av veggene sto det skrevet «reserved» etterfulgt av noen bokstaver jeg tolket var initialene til den aktuelle gatekunstneren.

Wynwood Walls

Vi finner det som heter Wynwood Walls. Dette er et eget inngjerdet området i distriktet og ble åpnet i 2009. Her kan ukjente og kjente, lokale og internasjonale artister få male sitt verk på veggene. Til nå har 50 kunstnere fra 16 land dekorert de 80.000 kvadratmeterne med vegg som er innenfor Wynwood Walls. Området er regulert med åpningstider, men har åpent hver dag hele året. De arrangerer også guidede turer med det de selv sier er Miami´s beste grafittiguide.

Etter å han vandret gatelangs blant fargerike vegger, setter vi oss ned på det jeg tror er distriktets mest populære kafe: Panther coffee. Alltid kø ved disken, men verdt å vente på. De fleste tok med seg kaffen, så vi fikk lett plass utenfor.

Hvordan komme seg til Wynwood?

Fra Miami Beach tar du en uber over brua til fastlandet. Det tar ca 20-30 minutter og koster mellom 12 og 17 dollar (fra Mid-Beach).

Wynwood ligger like ved The Design District, som også er et populært område i Miami. Hovedveien I95 skiller disse 2 bydelene, så når du kommer med bil fra Miami Beach vil du se The Design District på høyre side og Wynwood på venstre side.

Andre innlegg fra Miami og Florida:

Turen til Miami ble gjennomført i November 2018.

Previous articleMini-roadtrip på Gran Canaria
Next articleWinter Lights – en fargerik lysfestival i London

4 COMMENTS

  1. Jeg ELSKER kul gatekunst, så dette stedet havnet på min «må besøke»-liste idet jeg åpnet innlegget. Så utrolig stilig! Ser ut som et sted som ville være midt i blinken for meg, både i forhold til flotte motiver, god mat og kaffe. Åh! Nå ble jeg inspirert. 🙂

    • Så moro! Ja, da er det bare å booke seg en tur til Miami da! Så får du sol og strand på kjøpet også! Ikke feil nå midt på vinteren i hvert fall! Du kommer til å eeeeelske denne bydelen 🙂

  2. Oi, så tøft sted! Her var det mye spennende å se på. Artig at det regnes som stedet med størst konsentrasjon av gatekunst i verden. Skulle gjerne utforsket området selv. 😀

    • Ja, og det er helt utrolig at jeg ikke kom meg dit før, så mange ganger som jeg har vært i Miami! Dette området kan man fint besøke flere ganger. Neste gang skal jeg nok ta turen hit på ettermiddagen/kvelden også!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.