Når vinteren ikke kommer til meg, da må jeg oppsøke den selv. Og nettopp det gjorde jeg forrige lørdag. Denne vinteren har jeg savnet å gå på ski i Oslomarka og tiden i hverdagen strekker ikke alltid til når det gjelder å reise langt av gårde for å få seg en liten skitur.

Når helgen derimot kommer, er mulighetene større. Og sist lørdag klaffet alt. Det var fint vær, det hadde kommet bittelitt påfyll av snø i den ellers så snøfattige marka, jeg hadde fri og 2 av mine skivenner hadde også fri. Kan jo ikke bli bedre enn det!

Romeriksåsen

Så, hvor er de nærmeste og beste skiløypene når du bor i Oslotraktene?

Jo, Romerikssåsene!

I underkant av 1 time med bil, kommer du deg til Sjonken i Nannestad kommune. Herfra går det milevis med fine skiløyper innover i det som kalles Romeriksåsene. I Romeriksåsen ligger skiløypene stort sett hele vinteren. Her kan du virkelig boltre deg i fine og preparerte skiløyper.

Romeriksåsen

Et annet alternativ er å kjøre riksvei 4 og parkere på Budor, Bjørgeseter eller Harestua og komme inn i marka fra denne siden. Raskeste vei til Romeriksåsen kommer rett og slett litt an på hvor i Oslo du bor. Fra Hakadal (Nittedal) kan du parkere på Hakkim.

Underveis på skituren går man forbi Råsjøstua som eies av Skiforeningen. Dette er et lite knutepunkt i området og forbinder mange løyper sammen. I helgene er Råsjøstua åpent mellom kl 11 og 16 med enkel servering. Denne ligger 7,5 km fra vårt utgangspunkt Sjonken, og er derfor en finfin stopp om du har med barn.

Ekstjern furua

Romeriksåsens egen kjempefuru

Vi tok turen videre nordover i retning Snellingen. Vi tok en avstikker der vi så et skilt med navnet ”Ekstjern-furua”. Herfra var egenopptråkkede løyper i ca 200 meter, og det var ikke noe tvil om hvilken furu som var den som var verdt å se.

Ekstjern-furua er en fredet furu og raver høyt i terrenget. Furua har en omkretsen på hele 3 meter.

Ekstjernfurua

Romeriksåsen

Hvem skulle vel tro at disse bildene er tatt bare en times kjøretur unna Oslo?

Kort om Romeriksåsene

Romeriksåsene er et 300 km2 stort området som går over kommunene Skedsmo, Nannestad, Gjerdrum og Nittedal i Akershus, samt Lunner i Oppland. Videre nord for Romeriksåsene finner du Hadelandsåsene og Hurdalsskogene.

I Romeriksåsen finner du 5 ubetjente DNT-hytter, så her kan du også legge inn en overnatting eller to. Mer informasjon om hyttene og hvordan du bestiller overnatting, finner du på DNT sine sider.

Andre tips til skiturer i Oslomarka, og en av mine favoritter: En skiklassiker i Oslomarka

Jeg sitter fortsatt å håper på litt mer vinter her på Østlandet? Hvor har du tatt turen for å finne vinteren i år?

Previous articleTips til vintersykling i terrenget
Next articleKortreist hyttetur til Sagvollen på Hadeland

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.