Jeg trodde ikke jeg skulle få abstinenser av å ikke gå på ski, men det var ikke langt unna denne vinteren. Da jeg endelig kom meg på skitur forrige helg, skjønte jeg at jeg ikke kunne la denne vinteren suse forbi uten å få tilbakelagt litt mer mil i skiløypene. Jeg kikket derfor først på værmeldingen og så i kalenderen, og så at jeg klarte å dytte inn litt ekstra fri i hverdagen. Det var meldt strålende sol og rundt 4 kalde. Perfekt for en aldri så liten hyttetur med innlagte skiturer!

Sagvollen

Kjørestua på Sagvollen – bare en drøy time fra Oslo

Onsdag formiddag setter jeg meg i bilen og lurer på om yr har meldt feil. Et tykt skylag ligger lavt og det er ikke en solstråle som trenger igjennom. Yr sier kanskje ikke noe om tett tåke? Skitur skal jeg allikevel få meg. Etter 1 times tid tar jeg av ved Gran på Hadeland og begynner stigningen opp til det som kalles Hadelandsåsen. Jeg kjører ikke langt før jeg kommer over skylaget og det som møter meg der er en knallblå himmel og en sol som ikke gjør annet enn å skinne med sin fulle kraft.

Jeg kjører videre innover i skogen på snøkledde vinterveier. Det er ikke mengder med snø, men det er mer enn nok til at det gir meg en skikkelig vinterfølelse.

Jeg kjører helt frem til mitt mål, nemlig den ubetjente DNT hytta Kjørestua på Sagvollen. Jeg låser meg inn med DNT sin standardnøkkel og har bare ett mål for øye – å få fyr i ovnen slik at det blir noenlunde lunk i hytta mens jeg er ute på ski. Det har ikke vært folk i hytta siden desember, så her sitter kulda godt i veggene.

Jeg får fyr i ovnen og slår av en hyggelig prat med av en de trofaste medlemmene i det lokale turlaget som også har tatt turen inn for å gå på ski herfra. Jeg skifter til langrennstøy og er klar for en deilig tur i området før solen går ned.

Hadeland

Jeg nyter de fine løypene i dette området. Dette er faktisk skiløyper jeg brukte mye i barndommen, så jeg kjenner meg godt igjen. Jeg føler meg i grunn veldig hjemme her inne i Hadeland sine skoger og åser. Det er rart med hvordan de kjempebratte og lange bakkene jeg husker fra jeg var liten jente, nesten bare er som små dumper og hellinger å regne i dag. Min barndomshytte ligger faktisk bare noen kilometer fra Sagvollen. Hytta står der fortsatt og er fortsatt i familien, men dessverre er den i så dårlig forfatning at den ikke lenger er spesielt trivelig å bo på. Da er det jo greit at man kan benytte seg av Kjørestua på Sagvollen når savnet etter skogene på Hadeland blir for stort.

Sagvollen, Hadeland

Jeg får med meg de siste, lange solstrålene, og etter 2,5 time ute i skiløypene er jeg vel tilbake i hytta. På disse timene har det blitt en deilig lunk i hytta, og det er bare å fortsette fyringen.

Sagvollen ligger bare 12 km fra Gran sentrum. Etter min fantastiske dag på ski og en effektiv oppvarming av hytta, setter jeg meg derfor i bilen for å kjøre til Gran for å plukke opp en venninne som kommer med toget fra Oslo. Det er flere som vil nyte et kortreist villmarkseventyr i hverdagen. Til og med en tredje venninne kommer kjørende inn utover kvelden! Hvor kos er ikke det! En onsdag kveld langt inne i skogen, med skiløyper utenfor døra, stearinlys, fyr i ovnen og venninneprat i en varm hytte.

Kjørestua på Sagvollen

Torsdag morgen nyter jeg en deilig frokost og gjør meg klar for en morgenrunde på ski før vi reiser hjem igjen til hverdagen i Oslo.

Det er ikke alltid man får til hytteturer i helgene, eller at man kan sette av så mye tid til å gjøre slike utflukter. Men en dag innimellom kan de fleste klare. Jeg hadde mulighet til å nyte hele 2 dager, men det var også fordi jeg ville prioritere muligheten til å gå på ski i dagslys begge dagene. Har man bare muligheten til å ta en dag fri, får man allikevel en kjempefin tur der man får kjenne på hytte- og villmarksfølelsen (…men da er det jo selvfølgelig en stor fordel at man kan komme til oppvarmet hytte.)

Hadelandsåsen

Hadeland

Fakta Kjørestua på Sagvollen

  • Ligger i Hadelandsåsen ved Sagvollen, mellom Steinsjøen og Vassbråa, på 550 moh.
  • Det er Hadeland Turlag som leier 1. etg i hytta av Gran Almenning.
  • Hytta består av stort kjøkken med spiseplass, stue og soverom med 7 sengeplasser. Det er flere ekstra madrasser her også.

Kjørestua på Sagvollen

Ubetjente hytter har ikke mat, så her må du ta med deg all maten du trenger. Hytta ligger mellom Snellingen og Lygna, og er et fint stopp om du følger Jotunheimstien fra Oslo til Gjendesheim.

Hytta er overraskende ikke mye brukt. Etter en rask titt i hytteprotokollen, kom jeg frem til at det bare var under 100 registrerte besøkende i 2016. Er du glad i å gå på langrenn, er dette en perfekt hytte å overnatte på. På grunn av kjørevei helt inn hele året, er dette en fin hytte for skihelger, skolens ferier og fine sommerdager. Pass på å booke hytta på nett hvis du skal hit, så er du sikret plass. Booking gjøres via denne linken.

Hadeland er et distrikt i den sørlige enden av Randsfjorden og dekker kommunene Jevnaker, Lunner og Gran.

Skiløyper i området

Det er godt med skiløyper i området. Fra Sagvollen er det løyper nordover til Lushaugen og Lygna. Både på Lushaugen og Sagvollen er det servering i helgene, på Lygna har du Lygnasæter som er åpent hele året.

Et annet tips er å parkere bilen på Lygna og bruke dette som utgangspunkt for dagsturer. Her er det fine løyper i alle retninger (det var her NM i Langrenn ble arrangert for 2 uker siden). Turen fra Lygna og inn til Sagvollen er en fin tur på i underkant av 18 km en vei. Her kan du også gå det som heter Fjellsjørunden, så slipper du å gå den samme veien tilbake.

Oppdatert løypestatus finner du på Skiforeningen sine sider.

Hadeland

Tips til andre fine langrennsturer i nærheten av Oslo:

Previous articleEn skikkelig vinterdag i Romeriksåsen
Next articleGambia – 9 tips utenfor strandsonen

4 COMMENTS

  1. Så herlig, og så midt i uken! Det virker som du er veldig flink til å utnytte fridagene dine til slike utflukter som dette. Skulle gjerne blitt flinkere til det selv nå på vinteren. Jeg har fortsatt ikke hatt ski på beina i år, så det må gjøres noe med!

    • Ja, en hyttetur midt i uken kan absolutt anbefales. Jeg har blitt flinkere til å utnytte ukedagene hvis jeg har mulighet til det. Denne gangen var det lysten til å gå på langrenn som gjorde at jeg prioriterte denne turen 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.