Selv om jeg er en ivrig syklist, er det egentlig stort sett i sommerhalvåret jeg sykler. Ikke fordi det ikke går an å sykle om vinteren (for det går faktisk veldig fint!), men fordi jeg rett og slett liker å variere treningsformene litt og bytter ut sykkelen med ski når vi er i vintermånedene.

I år derimot, har vi den snøfattigste vinteren på over 50 år. I Oslomarka har det ikke vært mye skiføre å skryte av. Mine nyinnkjøpte langrennsski står fortsatt ubrukte i boden og mine løpesko med pigger har vært mine treningsvenner så langt i vinter.

Nå som vi har fått bittelitt nysnø og litt flere minusgrader, er det egentlig helt supre forhold til å ta med seg sykkelen ut i skogen. Kanskje du også har lyst til å prøve, men lurer på om du har det utstyret du trenger? Her er et par tips til deg som vil prøve deg på vintersykling i skogen.

Vintersykling

Bruk piggdekk

Hvis du allerede sykler i terrenget fra før (og hvis du ikke gjør det, vil du nok sannsynligvis ikke starte denne karrieren akkurat nå likevel…), så er det en stor fordel å skifte til piggdekk på favorittsykkelen. Jeg har syklet på vinterføre uten piggdekk, men da bør det være kun snø og ikke is og glatte partier, og du bør bruke dekk med en mykere gummi. Piggdekkene bør sykles inn på forhånd. Det betyr at du må sykle på hardt underlag, som f.eks asfalt, i mellom 3-5 mil (litt ettersom valg av piggdekk). Dette syns jeg er både kjedelig og tungt, men du får til gjengjeld piggdekk som holder lenger. Hvis du ikke gjør dette, er faren stor for å miste pigger og få dårligere grep.

Du har sikkert sett flere og flere i marka eller på veien med fatbike – eller tjukkassykkel som noen velger å kalle det. Dette skal være en super vintersykkel på grunn av de ekstremt brede dekkene. Husk at dette er en tyngre sykkel også. Dette er en sykkel du enten hater eller elsker, så jeg anbefaler at du låner deg en fatbike før du vurderer å gå til innkjøp av en. Jeg har faktisk aldri prøvd en fatbike, så jeg kan dessverre ikke komme med noen vurdering av denne som en vintersykkel.

Du trenger altså ikke gå til innkjøp av egen vintersykkel. NB! Mine tips er beregnet for sykling i skogen. Sykler du derimot på asfaltveiene i byen, må du tenke på at disse veiene er saltet. Saltet tærer på sykkelen og drivverket og det er derfor veldig viktig å spyle sykkelen etter bruk, smøre opp slitasjedeler med olje egnet for kulde etc. Tenker du at du vil prøve deg litt på veiene før du tar turen i skogen, så vurder nøye om den kanskje litt dyre sykkelen bør spares til sommerbruk. Kjøp heller en billig sykkel til vinterbruk om det er dette du vil prøve deg på.

Vintersykling

Valg av bekledning

Gode og varme sko

Nest etter piggdekk, er bekledning ganske viktig. Og der man gjerne fryser først, er på føttene. Jeg sykler med klikkpedaler som betyr at jeg sitter fast i pedalen. Det betyr også at det ikke er så mye bevegelse akkurat rundt foten og rundt tærne. Derfor har jeg gått til innkjøp av egne sykkelsko beregnet for vinterbruk. Å fryse på beina er bare vondt, og kan gjøre en hyggelig opplevelse til et rent mareritt.

Sykler du med vanlige sko og har pedaler for dette, er det bare å velge et par tykke nok vintersko. Du får også kjøpt trekk du kan ha utenpå sykkelskoene. Disse er vindtett, men ikke spesielt varme.

Vintersykling

Varme hansker

Nest etter å fryse på beina, er det å fryse på hendene det verste jeg vet. Votter funker dårlig når du sykler, siden du skal kunne klare å bremse også. Derfor er det beste å bruke klo-votter. Her har du to og to fingre samlet, og disse gir deg godt nok grep til å bremse og hjelper til å holde bedre på varmen. Er det ikke veldig kaldt, bruker jeg vinterhansker. Selv om det er kaldt, så svetter man på fortsatt en del på hendene, i hvert fall gjør jeg det. Ha gjerne et par ekstra, tørre hansker i sekken, så er du god og varm på hendene etter en eventuell pause også.

Vintersykling

Varme klær – og husk, ull er gull!

Ok, nå har vi snakket om både varme sko og varme hansker, og som en frysepinn jeg er, må det jo nevnes at varme klær også er en selvfølge. Allikevel er terrengsykling en type aktivitet med høy puls og aktivitetsnivå. Det er lett å bli veldig svett, noe som betyr at du blir fort kald når du stopper opp. Det er derfor viktig å kle seg riktig.

Du trenger ikke egne sykkelklær beregnet for vinterbruk. Har du f.eks tøy du bruker når du går langrenn, kan du fint bruke dette når du sykler. Og finne den riktige balansen i valg av klær, syns jeg er fryktelig vanskelig – ikke bare på sykkel, men generelt når jeg skal trene om vinteren. Lag på lag med tynne ullklær er det som funker for meg. Da er det lett å justere varmen ved å kle på seg eller ta av seg ett lag. Ytterst har du en tynn eller lett foret vindjakke.

Vintersykling

Hjelm

Altså, ikke tro at du skal bytte ut hjelmen med en lue! Bruk en tynn lue av ull eller en varm buff under sykkelhjelmen. Du får også kjøpt egne vindtette luer som er beregnet til å ha under hjelmen. Hjelmen er jo ikke akkurat varm, men tar allikevel en del av den verste kulda, så den altfor tykke lua kan du legge igjen hjemme. Og igjen – du kommer til å svette når du sykler i terrenget.

En god buff i halsen er også et greit tips. Den er god å trekke oppover haka hvis kulda smyger seg nedover halsen.

Andre ting å tenke på

Sykkelen oppfører seg nok også litt annerledes på vinterføre. Det kan være litt uvant å stole på piggdekkene, men så fort du skjønner at du faktisk kan sykle stødig og kontrollert på isete områder, blir det moro.

Bremsene bør det også være greit å følge litt ekstra med på. Det anbefales at du har skivebremser og ikke v-bremser/bremseklosser. Hvis du bremser mye, vil derfor felgene bli varme og det kan raskt danne seg is på felgene. Isete felger gir dårlige bremser.

Vintersykling

Bremselengden er uansett lengre på vinterføre, så det er greit å være litt fornuftig når man kommer til dette punktet. Brems gjerne litt oftere enn du kanskje pleier, så har du kontroll på at bremsene til enhver tid fungerer.

Nå som det har vært så lite snø, er de kjempefint å sykle over de mange små isbelagte vann. Bare pass på at du har isvett når det kommer til dette punktet! Å ferdes på islagte vann i marka kunne vært et eget innlegg, så jeg skal ikke si så mye mer enn at dette gjør du bare hvis du er 120% sikker på at isen er trygg.

Vintersykling er kjempegøy! Kom deg derfor ut og opplev marka fra sykkelsetet også på vinteren! 

2017-02-07_0015

Les også mine tidligere innlegg om terrengsykling:

Foto: Tore Fjeld

Previous articleMiniguide til Piemonte
Next articleEn skikkelig vinterdag i Romeriksåsen

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.