Home Norge Flyvraket på Ringebufjellet

Flyvraket på Ringebufjellet

Etter at jeg gikk fra hytte til hytte på Ringebufjellet vinteren for 2,5 år siden, ble jeg spurt om jeg hadde tatt turen innom flyvraket. Den gang visste jeg ingenting om dette flyvraket og uansett syns jeg det var litt upraktisk å lete etter et flyvrak når fjellet var dekket av snø. Da jeg tok turen til Grimsdalen i sommer, passet jeg på å legge inn en utflukt til Ringebufjellet på vei hjem. 

Korteste adkomst til flyvraket er fra Friisvegen. Her er det parkeringsplass langs vegen. Det står ingen skilter her som forteller deg veien til flyvraket, så dette er faktisk noe du må vite om på forhånd. 

Det står allikevel noen skilter ved veikanten som forteller deg retningen til Jammerdalsbu, og da vet du at du er på riktig vei, for turen går nemlig forbi Jammerdalsbu. Dette var en av hyttene jeg overnattet på da jeg gikk på ski her, og den gangen følte deg som jeg var evighet unna sivilisasjonen. På sommerstid derimot når Friisvegen er åpen, er hytta lett tilgjengelig en snau halvtime fra parkeringsplassen. 

Les også: Fra ski hytte til hytte på Ringebufjellet

DNT-hytta Jammerdalsbu

Turfølget mitt og jeg hadde pakket ned telt og sovepose i sekken, så målet var å finne en fin camp litt innpå fjellet. Vi gikk derfor forbi Jammerdalsbu og fulgte bare den T-merkede stien videre innover. Etter en stund skimtet vi Saubu i horisonten og visste at stien til flyvraket tar av et sted etter denne bua. Vi bestemte oss for å slå leir midt mellom disse to hyttene og gikk så videre innover mot flyvraket uten de tunge sekkene.

Jeg hadde lest at man kunne se flyvraket på lang avstand. Allerede fra der vi slo camp, skulle det kunne skimtes. Når du ikke vet hva du ser etter og heller ikke vet akkurat hvor du skal se, er det nærmest umulig å se flyvraket. Vi så derfor ikke flyvraket før vi var ganske nærme og var helt sikre på at det var flyvraket vi så og ikke en stor stein. 

Fremme ved flyvraket er det satt opp et informasjonsskilt. Her står det at flyet var et Junker JU 52, et relativt stort fly som var nesten 19 meter langt og 30 meter bredt. Flyet tok av fra Fornebu og skulle til Banak i Finnmark og styrtet 30. oktober 1942. Det var ising og dårlig sikt som trolig var årsaken. Piloten omkom og 4 av 5 passasjerer kom seg frem til Flyenhytta. Den siste personen, en tysker, ble funnet i flyvraket 4 dager etterpå, men døde senere av skadene han pådro seg. Tallene på antall passasjerer varierer dog litt etter hvilke kilder du får det fra. Tyskerne selv hevder at det var 12 passasjerer som måtte bøte med livet her.

I dag, 79 år etterpå, er det imponerende å se hvor intakt flyvraket er. Halepartiet ligger drøyt 700 meter unna flykroppen, men vi tok oss ikke tiden til å lete etter dette da vi var litt usikre på i hvilken retning dette lå. 

Årene etter kræsjlandingen ble flyet plyndret av folk som skulle ha en bit med seg hjem. Andre har brukt skroget som en målskive for hagletrening og noen har sminket skroget med tagging. Tross dette er det fortsatt er svært intakt flyvrak som ligger her og du får rett og slett servert et lite stykke krigshistorie langt inne i den norske fjellheimen.

Etter å ha beskuet flyvraket helt for oss selv, tok vi turen tilbake til campen vår. Der ble det middag og solnedgang med nydelig utsikt. Kalenderen viste siste halvdel av august, men oppe på fjellet kjentes det mer ut som om høsten var på vei og vi opplevde at nattetemperaturen krøp helt ned til 1 grad. Men hva gjør vel det når vi neste morgen kunne krype ut av soveposen og nyte en varmende morgensol fra knallblå himmel?

Visst du at det også ligger i et flyvrak i Maridalen i Oslo? Det er ikke på langt nært så stort eller har så mange intakte deler igjen, men det er fortsatt en spennende utflukt.

Hvordan komme seg til flyvraket på Ringebu?

Det er ca 8 km å gå fra parkeringsplassen ved Friisvegen til flyvraket. Terrenget er lettgått og det er ikke mange høydemetre du skal bestige. For å finne riktig parkeringsplass, så legg inn «Jammerdalsbu» i kartsøket. Jammerdalsbu ligger ca 1,5 km fra veien.

Går du fra hytte til hytte, ligger flyvraket på en avstikker mellom DNT-hyttene Jammerdalsbu og Vetåbua. Stien tar av ved Saubu. Etter å ha passert elva via en liten bru, tar du stien til venstre som går av fra den T-merkede stien. Herfra er ikke stien merket, men den er tydelig og godt brukt.

Visste du at dette er et av de best bevarte flyvrakene i Norge? Det sies også at det kanskje er et av de best bevarte i hele Europa. Et lite tips er å overnatte på den koselige hytta Jammerdalsbu og ta turen inn til flyvraket som en liten utflukt fra hytta.

Turen ble gjennomført august 2021.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.