Romsdalen er en liten perle og ligger midt i Møre og Romsdal fylke. Her finner du frodige daler, vidder og gold natur og en blanding av kyst- og innlandsnatur. Romsdalsfjellene strekker seg langt innover på begge sider av Romsdalen, og hele 53% av arealet i kommunen er vernet gjennom nasjonalparker og landskapsvernområder. Er du glad i majestetiske fjell kombinert med en aktiv ferie, er Romsdalen en fin destinasjon. Her er noen tips til hva du kan gjøre med utgangspunkt fra Åndalsnes.

Tindehovedstaden Åndalsnes

Åndalsnes kalles også for Norges tindehovedstad og ligger vakkert til ved foten av Romsdalsfjellene og ved bredden av Romsdalsfjorden. Her finner du start- og endepunktet for Raumabanen som går gjennom vakre Romsdalen og går blant annet forbi den ikoniske Trollveggen. I Åndalsnes finner du også Norsk Tindesenter med Norges høyeste innendørs klatrevegg og den nye Romsdalsgondolen som tar deg opp til byfjellet Nesaksla.

Les mer om tindehovedstaden Åndalsnes her: www.tindehovedstaden.no

Åndalsnes med Norsk Tindesenter og byfjellet Nesaksla

Trollveggen

Trollveggen er Europas høyeste loddrette fjellvegg. Fra bunnen av dalen og til toppen er det 1800 meter rett ned og av dette er 1000 meter en eneste strak og loddrett vegg. Enkelte steder har veggen også overheng på opp til 50 meter og den har derfor vært et populært mål for klatrere og basehoppere. På grunn av flere dødsfall og farefulle redningsaksjoner, ble fallskjermhopping i Trollveggen forbudt i 1986. Det er et besøkssenter ved bunnen av Trollveggen der du kan besøke kaféen, se klatrefilmer eller kjøpe med deg troll og andre duppeditter fra suvenirbutikken.

Trollstigen

Trollstigen eller Trollstigvegen som den også kalles, har mangfoldige år vært viktig for ferdselen mellom Valldal og Åndalsnes. Det begynte som en enkel krøttersti, deretter ridevei og 1916 ble selve veien påbegynt. I 1936 ble veien åpnet og den består av 11 sirlige hårnålssvinger. Over Stigfossen ser du den gamle steinbrua og på toppen finner du utsiktspunktet Trollstigplatået med Trollstigen Kafé som er et av de mest spektakulære arkitekturformede bygningene i Norge. Veien er åpen fra midten av mai og stenger når snøen kommer. 

Trollstigen og Trollstigplatået

Og når du først er på toppen av Trollstigen, anbefales en liten fottur opp til Bispevatnet ved foten av Bispen (eller selvfølgelig fotturen hele veien opp til Bispen om du er av den veldig aktive typen). Turen opp til Bispevatnet er en knapp kilometer fordelt på 290 høydemetre og tar en drøy halvtime i jevnt og normalt turtempo.

Les mer: Trollstigen og fottur til Bispevatnet

Bispevatnet og Bispen

Fotturen over Romsdalseggen

De fleste som tar turen til Åndalsnes, har nok den kjente fotturen over Romsdalseggen på lista. På denne turen får du en 360 graders utsikt til de spektakulære Romsdalsfjellene. Her får du utsikt til flere topper som Kongen, Dronningen, Romsdalshorn, Store Trolltind, Store Vengetind og ikke minst Trollveggen med sin taggete tanngarde av trolltinder med blant annet Store Trolltind som er en av de høyeste fjelltoppene i Romsdalen. Nede i dalbunnen ser du elven Rauma slynge seg gjennom dalen som en smidig ål der den til slutt ender ute i fjorden.

Det er noen luftige partier på turen over Romsdalseggen

Den normale ruta går stort sett over selve eggen mesteparten av turen. Det er definitivt denne du bør gå om du er ute etter den fine utsikten. Har du derimot solid høydeskrekk eller aldri har gått i fjellet før, anbefaler jeg det som kalles familieruta som går langs baksiden av selve eggen. 

Turen har en bratt oppstigning og en like bratt nedstigning. Underveis på turen er det et par veldig bratte partier, men det er sikret med kjetting som du kan bruke til å hjelpe deg opp med. Har du med hund må du regne med å løfte hunden over de verste partiene. Bortsett fra dette, går turen på bred og fin sti.

Beregn mellom 5-7 timer over Romsdalseggen. Turen er drøye 10 km lang og du skal klyve opp 970 høydemeter før du når Mjølvafjellet på 1.216 moh som er det høyeste punktet. 

Les om hele turen over Romsdalseggen: Den klassiske vandreturen over Romsdalseggen

Rampestreken og Romsdalstrappa

Mot slutten av turen over Romsdalseggen, et godt stykke etter at nedstigningen har begynt, kommer du til Rampestreken. Dette er en plattform som er bygget ut fra fjellet med flott utsikt over Åndalsnes med både fjord og fjell så langt øye ser. Når du står ytterst på rampen, er det 537 meter rett ned. Du kan også ta turen til Rampestreken ved å gå opp fra Åndalsnes på godt merket sti eller ta den nye Romsdalsgondolen opp til Nesaksla og gå herfra ned til plattingen. På vei ned fra Nesaksla går du via den fine steintrappa bygget av sherpaer; Romsdalstrappa. 

Rampestreken

Via Ferrata Romsdalsstigen

Via Ferrata betyr “jernvei” på italiensk. Kort forklart er dette en tilrettelagt klatreløype i fjellet der ruta er tilpasset med jernsteg og sikring hele veien. Du har på deg klatreutstyr og sikrer deg hele veien til en stålvaier. Føttene plasserer du på strategisk plasserte jernbøyler og trinn der det ikke er naturlige hyller og grep i fjellet. 

Via Ferrata Romsdalsstigen består av 2 løyper. Introveggen og Vestveggen. Introveggen er en rute du bruker mellom 1,5 og 2 timer på. Den er gradert til vanskelighetsgrad B på den internasjonale via ferrata skalaen (som går fra A til E), men ett lite parti på løypa er innom vanskelighetsgrad C. Ruta har mange fantastiske utsiktspunkter og et par kneiker du får utfordret deg selv på. 

I Via Ferrata Introveggen er det noen ganske luftige partier

De første meterne av løypa er i skogen og det tar ikke lang tid før du er over trærne og kan nyte utsikten. Et par av partiene er bygd opp med en liten plankebro der man også står stødig og kan nyte utsikten. På vei opp flytter man hele tiden en og en karabinkrok slik at du alltid er festet med en karabinkrok til vaieren. Denne karabinkroken er festet til deg med et fleksibelt klatretau, slik at du har litt strekk når du trenger det. Et sted på ruta er det satt opp en benk der du kan ta en pause og nyte utsikten. Her kan du også la andre passere om det er flere i løypa. 

Helt på slutten av løypa kommer du til et veldig bratt parti. Her er det bare å gyve løs på trinnene og klatre seg hele veien til topps. Vel fremme kan du trygt klipse deg helt løs fra vaieren og ta en velfortjent pause. 

Les mer om denne opplevelsen: Via ferrata Romsdalsstigen

Romsdalstien fra hytte til hytte

Og om du vil oppleve mer av den mektige naturen i Romsdalen, anbefaler jeg noen dager i fjellet der du går fra hytte til hytte. DNT har utarbeidet en runde som kalles Romsdalstien og tar deg med på noen riktige så fine turer og hytter med en utsikt du bare drømmer om. Denne runden er delt opp i 5 etapper og du overnatter på 4 forskjellige DNT hytter. Etappene er ikke så lange (6-15 km), så dette er overkommelig for de fleste, men terrenget kan til tider være krevende med mye steinrøys og mange høydemetere. 

Jeg gikk deler av Romsdalstien da jeg gikk fra hytte til hytte i Romsdalen og videre over til Eikesdalen og har overnattet på alle hyttene som inngår i denne ruta. Dette er et utrolig spennende området å gå i og du må være forberedt på mye ur! 

Nysgjerrig på hytte til hytte i Romsdalen? Les dette innlegget: Fra hytte til hytte i Romsdalen

Svartvannshytta er den siste hytta du overnatter på når du går Romsdalstien
Previous articleVia ferrata Romsdalsstigen
Next articleEventyrlig vandring i Tusheti

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.