Etter vårt besøk på den sjarmerende øya Taquile, var det skal de flytende sivøyene Uros som skulle besøkes. Du har kanskje hørt om Thor Heyerdal og hans ekspedisjonsflåter bygd av siv? Det var her han oppdaget dette totora-sivet og begynte planleggingen av blant annet flåten Ra.

En øy består av flere lag med siv der det nederste laget er et tykt lag av røtter og danner et slags fundament. Videre legges det lag på lag med siv. For at de ikke skal flyte fritt rundt mellom Peru og Bolivia, er øyene ankret fast i bunnen med store steiner.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUros består av 42 sivøyer, og de som bor her kalles ”The Uros” – Urosfolket. I dag har de fleste flyttet til fastlandet. Det er fortsatt ca 300 mennesker som bor på øyene. Siden sivet med tiden råtner opp, må det stadig vedlikeholdes ved å legge på nytt siv på toppen. Minst hver 3. måned og enda hyppigere i regntiden. En øy varer i ca 20 år og da må en helt ny øy bygges. Sivhyttene de bor i må skiftes enda oftere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAØyene oppstod i inkatiden av indianere som ville unnslippe fiendene. Det sies at urosindianerne hadde sort blod som skulle beskytte dem mot nettene på vannet og drukningsdøden. Tross dette er ikke levealderen ekstremt høy hos de som bor her. Det skyldes derimot ikke på grunn av drukninger, men årsaken er mye fuktighet i sivene, og over tid utvikler de lungeproblemer og pustevansker.

Når vi går i land på Uros, er det så langt ifra følelsen av fast land du kan komme. Ingen tvil om at vi er på en flytende øy. Det svikter og gynger når du går. På denne bittelille øya bor det flere familier og ungene spiller fotball. Jeg lurer fælt på om de har mange baller på lur, for her er det ikke snakk om å hoppe i sjøen om du sparker litt for hardt og skyter ballen utenfor øya.

Det er ellers andre farer de må passe på. Tørt siv brenner godt, så er man ikke forsiktig forsvinner hele øya opp i røyk på null komma svisj. Derfor må de passe på å vanne øyene i de tørreste periodene på året.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASelv om det fortsatt bor familier på øyene og de lever som de gjorde for flere 100 år tilbake, så vil jeg nesten beskrive disse øyene som flytende museer der vi får et innblikk i den før-kolonialistiske kulturen. Turismen har så klart spilt inn på den tradisjonelle kulturen, men på den annen side hjelper pengene de får inn til å utdanne barna og forsørge familiene. Det har blitt veldig populært å besøke Uros øyene, men ikke alle øyene tar imot besøk.

Ønsker du å besøke av Urosøyene? De fleste turoperatører kombinerer et besøk hit sammen med et besøk på øya Taquile, som jeg skrev om i forrige innlegg. Jeg har også hørt at du kan overnatte på en av øyene. Bare husk varm sovepose og ulltøy. Da vi var her, var det helt nede i 7 minus om natta!

Previous articleTaquile – øya der alle menn strikker
Next articleMuskat – byen der gammelt møter nytt

14 COMMENTS

  1. Spændende læsning, Elisabeth og et super interessant sted du her har besøgt. Det må have været en stor oplevelse.Tak fordi du delte det med os andre:-)

    • Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂 Ja, det var spennende å få se hvordan de lever – og jeg syns det er ganske imponerende at noen fortsatt velger å leve på denne måten den dag i dag.

    • Hei Marianne og takk for hyggelig kommentar! En dag blir det din tur også. Og du vet jo om de nå, jeg visste faktisk ikke at de eksisterte. Jeg hadde ikke gjort hjemmeleksa mi og forberedt meg… he he. Prøv en overnatting der om du tar turen. Det tenker jeg må være spesielt 🙂

  2. Herrelighet! Det må være et veldig spesielt liv å bo på en sånn selvlaget øy hele livet! Skjønner hvorfor dette har blitt en populær turistattraksjon.. Fikk du noe inntrykk av hvor ofte de var i land? Hvordan fikk de tak i mat for eksempel før i tida?

    • He he, du sier noe 🙂 Vi ble fortalt at de levde hovedsakelig av selvfisket fisk og siv (!!). Nederste delen av sivet skulle visstnok være ganske næringsrik. Ellers var de ikke i land mer enn de måtte – men det tror jeg var mer før. De gjorde nok en del handel på fastlandet, slik at de også fikk tak i grønnsaker. I dag går barna på skole på fastlandet, så jeg tror de som bor der nå gjør det mye pga turismen.

  3. Vi nåede desværre ikke forbi Titicaca søen sidst vi var i Sydamerika, men vi håber på at tage forbi der næste gang vi er på kontinentet! Det ser meget fint og farverigt ud! 🙂

  4. Jeg skal til og skrive en historie. Jeg valgte Titicaca sjøen. Jeg fant ingen informasjon om det men her….BINGO!!!!!!!❤️????????????????

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.