sponset-reise-nyLysekil – den koselig, lille byen som kalles for ”staden vid havet”. Vi befinner oss nede ved kaien og skal møte Lars, Adrian og Signe. Det er tid for safari! Nærmere bestemt skalldyrsafari der vi skal se etter både blåskjell og østers.

Signe er en søt og akkurat passe stor trebåt. Hun skal vise oss den vakre skjærgården og gi oss et innblikk i en blåskjellfiskers hverdag. For det er dette Lars og Adrian driver med. Hele året! Man skulle jo tro at dette kun var en sommeraktivitet. For meg er sommeren fullkommen når jeg kan spise ferske blåskjell og andre skalldyr. Sommer og skalldyr er liksom synonymt med hverandre det. Vi får vite at jo kaldere i vannet, jo bedre trives blåskjellene. Sommeren er derfor ikke den aller beste tiden å fiske blåskjell på. Lars og Adrian har derfor sine triks. Blåskjell ”dyrkes” på liner, og disse linene senkes dypere i vannet når sommeren kommer. På denne måten får de et kaldere klima og kan opprettholde den gode kvaliteten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Litt lenger mot land, der det er grunnere, stopper vi for å finne østers. Østers er for meg en delikatesse. Østers er luksusmat! Adrian kler på seg dykkerdrakten og gjør seg klar. Østersen lever på 5-10 meters dyp. Han hopper uti og blir borte. Vannet er nesten helt stille og det er kun boblene fra dykkerutstyret som gir oss en pekepinn på hvor han er. En sel titter nysgjerrig opp på oss, men forsvinner like fort igjen. Det tar ikke lang tid før Adrian er tilbake med hendene fulle av østers.

DCIM100GOPROG0078232.

Signe bringer oss til fast grunn. Lars og Adrian har verdens koseligste sjøbod. Jeg finner meg til rette på svaberget, lukker øynene, hører på måkeskrik og kjenner duften av saltvann – nei, duften av nykokte blåskjell! Bedre enn dette blir det ikke, og definitiv ikke ferskere! Så ferske blåskjell har jeg aldri spist før. Lars forteller oss at jo ferskere blåskjellene er, jo fyldigere er de i kjøttet. Og han har helt rett. Jeg kjenner at det å bestille blåskjell på restaurant nå, kan bli en prøvelse mot dette.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Men østersene da, for ikke å glemme de. Bare minutter etter at de har blitt plukket opp fra havets bunn, blir de åpnet og klare for å spise. Dette er unikt. Jeg slurper i meg en helt perfekt østers. Jeg vet ikke hvorfor jeg syns disse geleklumpene som i grunn bare smaker saltvann, er gode – men jo, østers er godt. Østers er sommer. Østers er luksus! Jeg får en til, og nyter igjen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Av alle typer skalldyr, er det blåskjell som er størst i Lysekil. Det sies å være de beste også. Jeg kan skrive under på at de er fryktelig, fryktelig gode!

Skalldyrsafari har blitt mer og mer populært. 3 ganger i uken kjører Signe ut i den svenske skjærgården. Turen tar 3 timer og inkluderer lunsj ved sjøboden langs vannet. Er det kaldt og rufsete fyres det i ovnen, og du kan nyte ferske skalldyr inne i den utrolig koselige sjøboden.  En slik tur koster 750,- per person. Mer informasjon finner du på Lars og Adrian sin hjemmeside: Lysekils Ostron & Musslor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Reisen er planlagt og gjennomført i samarbeid med Nordic Nomads og VisitSweden.

Previous articleMed kajakk i den svenske skjærgården
Next articleDet gode liv i Bohuslän

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.