Galapagos er synonymt med båttur. Siden bare 5 av de 113 øyene og holmene er bebodd, sier det seg i grunn selv at det er et enormt dyrerike her. Og Galapagos er et paradis for deg som er glad i vakker natur og unikt dyreliv. Å være på båt betyr i hovedsak to ting; vandring på øyene og snorkling. OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mitt hjem i 3 dager er båten Estrella Del Mar. En båt fra 1990 med mye sjarm. Alle de 8 dobbeltlugarene har eget bad med toalett og dusj med varmt vann. Akkurat passe stor båt for denne type tur. Luftige dekk du kan slappe av på, men med en bakside. Ofte når vi kjørte, fulgte det med en liten gjeng fugler. Det var derfor litt risikosport å prøve å slappe av i solsengene – de fløy alltid rett over båten, og vips så kunne du være målskive for fugledritt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVårt første stopp på båtturen er øya Bartolomè som er kjent for nydelig utsikt fra den høyeste toppen over det vulkanske landskapet som øye bærer preg av. Vi ankrer opp ved den karakteristiske Pinnacle Rock, og etter en liten snorklerunde får vi øye på «white tip reef shark». Dette er en vanlig haiart på Galapagos og visstnok ufarlig for mennesker. For å ta den nærmere i øyesyn, må vi dykke ned noen meter. De ligger nemlig ofte å hviler seg under revene. Og jammen meg er det ikke 3 stykker der nede. Jeg har ingen bilder, men i videosnutten under får du et glimt av de.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter snorklingen skal vi opp til topps på denne vulkanøya og følger de 372 trappetrinnene som er laget akkurat til dette formålet. Øya Bartolomé er en utdødd vulkan og har en stor bestand av Galapagos-pingviner. Vi er så heldig å få øye på et par av dem. Sjøløvene derimot, er det flust av. Da vi skulle gå i land for å bestige vulkantoppen, hadde de okkupert trappa som egentlig brukes av mennesker for å komme i land på øya. Disse var ikke like vennligsinnet som de på Puerto Ayora og knurret lett til deg om du kom for nære. Vi måtte derfor pent klyve i land fra båten på steinene ved siden av trappa!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

For å få mest mulig ut av dagene, ble nettene brukt til å komme seg videre.  Vår neste stopp er øya Genovesa, helt nordøst av Galapagosøyene. Det er en del vind og bølger på denne overfarten, så har du sart mage for sjøgang, anbefales det å ta sjøsyketabletter.

På Genovesa har du et enormt fugleliv. Og da mener jeg ENORMT! Vi går i land og kan omtrent tråkke oppi redet til fuglene uten at de reagerer. Vi tråkker selvfølgelig IKKE i redene deres, men smyger oss musestille forbi, knipser bilder i vei og nyter det fantastiske fuglelivet på nært hold.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERADen største kolonien av Redfooted boobies, alias rødfot, finner du her sammen med Nazca boobies. De kalles også «masked boobies» og er lett å kjenne igjen med sine svarte masker. I tillegg var det en masse andre fugler jeg ikke engang er i nærheten av å huske navnet på. Vi går også den kjente fotruta Prince Philip´s Steps for å komme opp på selve fjellplatået. Etter veldig nøye skue, kan vi også se ugler på øya. Ugler er kanskje ikke den fuglen jeg forventet å se på en tropisk øy som Galapagos øyene, men den er der altså. Sitter å venter på bytte sitt – helt musestille! Nå er ikke jeg spesielt interessert i fugler, men når du er midt i et så levende og yrende fugleliv, ja det er virkelig vanskelig å ikke la seg fascinere.

DCIM100GOPROG0183589.Vår neste øy på denne rundtturen er øya Santa Fe, en relativ flat øy hvor vi skal se etter Flamingoer. Vi møter på et par Haviguanaer og ser spor etter store skilpadder, men ingen Flamingoer. Disse elegante, rosa fuglene har visst funnet seg et mer fornuftig sted denne morgenen.

Vi forflytter oss i løpet av dagen for å ankre opp et sted det også er egnet for å snorkle. La meg si det først som sist, snorkling for å se etter fargesprakende fisker og vakre korallrev finner du ikke her. Vannet er heller ikke krystallklart. Derimot ser vi både stingray og store havskilpadder. Jeg var i grunn litt lei og var klar for å klyve opp i båten igjen. Helt utifra intet var jeg plutselig midtpunktet i en flokk sjøløver. Sjøløver minner om selene vi har her hjemme og er sånn passe store. De er ekstremt grasiøse og kommer svømmende mot deg i full fart og tar en helomvending akkurat i det du tror de har tenkt å svømme deg rett ned. Det er litt med blandede følelser jeg svømmer blant dem. Utrolig moro, spennende og fascinerende, men også litt skremmende med tanke på at du ikke kjenner oppførselen til disse skapningene? Biter de tro? Heldigvis er det bare ekstremt nysgjerrige og veldig lekne.

DCIM100GOPROG0223691.På ettermiddagen tar vi turen på land for å lete etter landiguanaene. De er ikke like lett å få øye på som haviguanaene som nærmest kommer opp og legger seg på utstilling. Iguanaene som lever på land er mer sky og forsvinner lett inn i et kratt om du kommer for nære. Vi er heldige å kommer tett innpå en iguana som har tatt kveldsturen sin på stien rett foran oss. Den vagger rolig av gårde før den finner ut at det er tryggest å smette inn i bushen igjen. Tilbake på stranda ser vi en gigantisk flokk med sjøløver. De grynter og bjeffer og lager egentlig ganske mye støy. I tillegg lukter de ikke spesielt godt. Men helledussen så søte og sjarmerende da!  Utrolig nok er de ganske raske til å bevege seg bortover stranda, så pass på (igjen!) å ikke kom for nære!OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAAlle øyene har et vidt forskjellig dyreliv. Noen arter finner du kanskje bare på den enkelte øya, mens andre arter har spredd seg over flere øyer. Både vær og klima varierer fra øy til øy, og på øya Santa Cruz har du både det tropiske klima med mye regn midt på øya mens de tørre og mer solfylte områdene finner du langs hele kysten. Vær derfor alltid forberedt på det meste hvis du velger å ta turen til Galapagos øyene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGalapagos er dessverre ingen rimelig destinasjon å besøke. Det anbefales absolutt å oppleve Galapagos via båt. Jeg hadde booket tur via GAdventures og en slik tur koster fra rundt $2000. Det inkludere 2 netter i Quito, fly tur/retur, 1 overnatting i Puerto Ayora og 3 overnattinger på båt. Det inkluderer ca halvparten av måltidene. I tillegg må du betale $100 i nasjonalparkavgift + $20 på flyplassen i Quito. Prisene vil variere etter standarden på båten og lengden på turen. 3 netter er minimum. De fleste båtene har plass til 14-16 passasjerer, men du får også større båter enn dette. Dette er gjerne de som er litt nyere og flottere (og desto dyrere).

I filmsnutten under kan du få en smakebit av snorklelivet på Galapagos.

NB! Inneholder søte, sjarmerende, små og lekende sjøløver. Fare for akutt reiselyst kan forekomme!

(Alle priser som er oppgitt er per juni 2015 og er i US Dollar som er myntenheten på Galapagos/Ecuador)
Previous articlePuerto Ayora – starten på Galapagoseventyret
Next articleRundtur og bursdagsfeiring i Lima

12 COMMENTS

 1. Åh, så gøy at du fikk en så flott tur til Galapagos! Jeg fikk dessverre aldri sett rødfotsuler der, men jeg så faktisk en hel del fargerike fisker det ene stedet vi snorklet (Devil’s Crown). Så blant annet store flokker med lyseblå kirurgfisk (nesten Dory-fisker, bare lysere og annet mønster), så fargerike fisker finnes det da der 🙂

  • Ja, dette var et flott sted å være. Drar gjerne tilbake, men da skal jeg være mer enn 3 dager på båten. 5 dager hadde vært perfekt. Det var en del vind da vi var her, og det gjør vannet grumsete og uklart. Jeg er ganske sikker på at det finnes krystallklart vann og fisker i alle farger flere steder på Galapagos, men vi var dessverre ikke så heldige å være der. Sjøløvene veier uansett opp for mangel på fargerike fisk… he he!

  • Hei Bobleliv og takk for hyggelig kommentar! Ja, Galapagos er et sted som bør stå på alle reiseglade sin liste. Jeg har den på listen over plasser som skal besøkes igjen… he he 🙂

 2. Høres ut som en opplevelsesrik tur her også:) Det er jo helt klart en fordel å være på båt når man vil se mye landskap, dyreliv samt har knapphet på tid! Ser ut som en kjempeflott opplelvelse Elisa. Jeg var bare på en øy i 12 dager, så jeg gjorde ikke så mye utforsking av de ulike øyene, men jeg fikk gjort mye dykking og samt sett de dyrene jeg vil, så var fornøyd med valget. Jeg brukt 1200 US for 12 dager på San Cristobal m/dykkingen og dagstur, det er jo helt klart at det er flytyren dit som koster.

  Det er ikke en rimelig destinasjon, men heller ikke uvoerkommelig 🙂

  • Ja, det ble noen intense dager og jeg knipset bilder som en gal. Det er jo også klart det blir billigere om man reiser på egenhånd og fikser det meste selv. Jeg drar mer enn gjerne tilbake til dette paradiset. Og man får nok mer valuta for pengene jo lengre man blir. Det er som du sier, det er flybilletten ut dit som gjør et stort innhugg i reisekassa.

   San Cristobal fikk jeg dessverre ikke besøkt, men har hørt det skal være veldig fint der også (finnes det et sted på Galapagos øyene som IKKE er det liksom?) 🙂

   • Ja, jeg vil også tilbake! Å se mer! Kunne ønske jeg såg litt mer, men samtidig der og da så var det så deilig og bare bli en plass å virkelig få følelsen på øy livet i San Cristobal.

    • Ja, og så er det jo veldig deilig å bare være på et sted. Det er jo også en av fordelene ved å være på båt. Da slipper du å pakke bagasjen hver dag for å forflytte deg fra et sted til et annet. Du bor på samme «sted»(i hvert fall samme seng), men allikevel opplever nye steder hver dag 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.