Dronningstien i Hardanger går mellom Kinsarvik og Lofthus og har en nydelig utsikt over blant Sørfjorden og Folgefonna. Selv om det ikke finnes en feil eller riktig vei når man går tur i fjellet, går de aller fleste turen sørover fra Kinsarvik (Røte) til Lofthus. Da får du solen i ansiktet og har utsikt til Folgefonna hele veien.

Munketrappene opp

Jeg gikk turen fra Lofthus til Røte, altså motsatt vei – og den kanskje største fordelen ved å gjøre dette er at du får Munketrappene på vei opp med friske ben, og ikke ned når du er sliten etter mange timers vandring. Husk at hvis du går Dronningstien en dag det er veldig fint vær og kanskje også i en helg, kan du nok oppleve å gå mot strømmen om du tar denne varianten. Da vil jeg nok anbefale å gå turen fra Røte til Lofthus.

Turen vår starter altså i Lofthus. Hvis du parkerer nede ved fjorden, må du først gå på asfaltvei gjennom utallige eplehager. Du kan fort bli litt nasjonalromantisk der du vandrer langs vakre frukttrær med både fjord og fjell i bakgrunnen. Når du har passert dette, kommer du inn på en gammel traktorvei. Du kan følge traktorveien som svinger seg oppover eller ta stien som går rett på. Etterhvert møter du på en grusvei og også her får du valget om å ta en lengre vei på grusen eller følge stien som går bratt opp. 

Når du kommer på ca 600 moh begynner Munketrappene. Det var lokale cisterciensermunker som bygget denne trappa fra år 1210 til 1537, derav navnet på trappene. Munketrappene kan du følge til du kommer ca 800 moh og like etter dette kommer du til punktet som kalles Nosi. Herfra har du en fantastisk utsikt og det er derfor også et populært fotostopp. Nosi er en liten fjellformasjon som stikker litt ut i terrenget. Nede ved fjorden ser denne utstikkeren ut som en nese, derav navnet Nosi. 

Videre fra Nosi følger du stien opp til Rjukande. Nå er den bratte stigningen over og du befinner deg på 1.000 moh. Vi finner oss en fin plass med utsikt og nyter en lengre pause før vi begynner på selve Dronningstien. 

Dronningstien starter/slutter nemlig her oppe på Rjukande. Turen opp til dette punktet er merket med Turistforeningens røde T´er, mens selve Dronningstien er merket med blå D´er. Dronningstien er derfor selve traséen over fjellet og du befinner deg nå helt i ytterkanten av Hardangervidda nasjonalpark. 

Visste du forresten at Hardangervidda er Europas største høgfjellsplatå på ca 8,6 mill dekar – nesten en halv gang større enn Finnmarksvidda!

Dronningstiens høyeste punkt: Duk 1.107 moh

Fra Rjukande går det svakt oppover til Duk som er turens høyeste punkt på 1.107 moh. Her står det en stor varde. Dronningstien går stort sett på fin sti, men noen steder må du gjennom litt ur og steinrøys. Kun et par steder må du klyve litt, og det kan være glatt og sleipt i disse partiene. 

Når du kommer til stiens ende ved Heng, kan du nyte utsikten en siste gang før nedstigningen begynner. Her kan du også se steinen som dronningen har signert i forbindelse med den offisielle åpningen i juni 2013. Ved Heng er du på ca 750 moh, og nedstigningen kan du gjøre på grus hele veien ned til parkeringen på Røte. Denne varianten er derfor veldig skånsom for knærne. Du kan også her ta stien som krysser grusveien og er derfor en kortere variant ned, men også mye brattere. 

Hvordan komme seg til start/mål på turen? 

Vi hadde 2 biler og parkerte en bil i hver ende av turen: Røte og Lofthus. Ved Røte (2,5 km fra kaia i Kinsarvik) er det en stor parkeringsplass. Det koster 200,- kr for bom som er på veien opp til parkeringen. For å komme til Røte tar du av ved Esso-stasjonen (på riksvei 13) og opp en liten grusvei. Det står et treskilt her med “Dronningstien” på. 

Ved Lofthus parkerer du ved Bunnpris ved kaia. Her er det en stor parkeringsplass.  

Hvis man ikke har muligheten til å ha en bil i hver sin ende av turen, eller ikke har bil i det hele tatt, kan du bestille busstransport/taxi.

Nivå: Krevende

Det er en del høydemetre som skal forseres på denne turen. Turen starter på havnivå og det høyeste punktet er på 1.107 moh. Turen er derfor klassifisert som krevende (ut.no), men når du først er oppe på fjellet, er terrenget lettgått og fint med unntak av et par steder med steinrøys og ur. 

Turen er oppført som en 6-timers tur på ut.no, men husk at pauser kommer i tillegg. Mellom Røte og Lofthus er det 16 km. Beregn ca 2 timer på både oppstigning og nedstigningen og 4 timer over selve Dronningstien, men husk at tidsforbruk er helt avhengig av både form og alder. Ikke glem at det er en høydeforskjell på 1100 meter fra start/mål og turens høyeste punkt.

Tar du turen til denne delen av Hardangervidda, bør du også få med deg turen langs fossene i Husedalen.

Flere turtips fra Hardangervidda, finner du her:

Denne turen ble gjennomført juni 2020.

Previous articleLangs fossene i Husedalen
Next articleMed sekk, telt og fiskestang på Hardangervidda

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.