Denne høsten har jeg ikke fått reist så mye utenlands. Som et godt alternativ har jeg benyttet muligheten til å reise litt her hjemme i stedet. Jeg har allerede fått til 2 flotte fjellturer, men det er ikke alltid tiden strekker til for å reise på flere dagers fjellturer. Da benytter jeg heller muligheten til å bruke et døgn på en hyttetur i Oslos bakgård – nemlig vakre Oslomarka. På et døgn klarer du fint å stille deg i hvilemodus og lade opp batteriene slik at du er fulladet for resten av uken.

Onsdagshyttetur

Jeg unner meg et fridøgn midt i uka og drar på onsdagshyttetur. Jeg har valgt ut Jørgenhytta i Krogskogen. Turen starter på Kleivstua, som bare er en times kjøretur fra der jeg bor.

Det er en regntung dag denne onsdagen i september. Stien inn til hytta er våt og gjørmete flere steder. Jeg burde nok valgt de solide fjellstøvlene, men turen er ikke lengre enn at jeg akkurat holder meg tørr til vi når frem til hytta. Når vi er helt fremme på Jørgenhytta, viser telefonen min at jeg er utenfor dekning.

Noen ganger er det fryktelig deilig å lese den teksten som dukker opp i øverste, venstre hjørnet på telefonen min; «Kun nødanrop

Rett utenfor hytta kan jeg plukke tyttebær i store mengder. Store, røde og mørke tyttebær. Denne bæra er så takknemlig å plukke. De vokser i klaser og med et lite knep ramler alle bærene lett ned i hånda. Jeg fyller fort opp en liten pose. Akkurat nok til at jeg har til vinterens viltretter.

Det er også mye sopp i marka nå. Jeg skuer etter de tre matsoppene jeg kan; kantarell, traktkantarell og piggsopp. Min turvenninne Kari har litt mer kunnskap, og jeg prøver å huske alle navnene hun ramser opp. Jeg har en soppbok i sekken, så etterpå skal jeg se om jeg kan finne de igjen. Når man plukker sopp, er det minst like viktig å lære seg de du ikke skal plukke. Under ser du brun fluesopp (giftig) og granskjellpigg (ikke giftig, men ikke matsopp).

Når mørket faller på, tenner vi opp stearinlys og nyter lyden av knitringen fra ovnen. Utenfor hører jeg regnet tromme på hyttetaket. Jeg setter meg godt til rette i sofaen, med strikketøy, varm te og hjemmelaget sjokoladekake! En bedre onsdagskveld skal du lete lenge etter!

Jørgenhytta

Hytta ble bygget på dugnad i 1957. Tømmerkoia var opprinnelig på 40 kvm, men ble påbygget i 1978 med ny inngang og to soverom. Hytta ble brukt som feriested for skattefunksjonærer i foreningen med det nette navnet Foreningen Oslo Skatteinspektørkontorets feriested. Medlemmene hadde tilgang til hytte mot en medlemskontingent på 50 øre per måned.

I 2009 fikk DNT Oslo og Omegn hytte i gave fra foreningen og i 2011 ble den åpnet for DNT´s medlemmer etter en liten oppussing.

Det finnes mange ildsjeler rundt omkring, og DNT hadde Jørgen Bjelke, også omtalt som Markahyttenes far. Han var en stor pådriver for hyttene i Oslomarka og ønsket større aktivitet og engasjement. Hans pågangsmot og iver, gjorde at DNT fikk 10 nye hytter i marka i årene mellom 1995 og 2000. Jørgen Bjelke døde i 2002, bare 62 år gammel og for å minnes Markahyttenes far, ble hytta med det opprinnelige navnet Løkkebo, omdøpt til Jørgenhytta.

Jørgenhytta har 7 sengeplasser fordelt på 3 soverom.

Kjekt å vite om Jørgenhytta:

  • Hytta har gassbluss for laging av mat
  • Peisovn
  • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakepose eller sengetøy (evnt sovepose)
  • Vann hentes i brønn eller bekk like utenfor hytta
  • Det er ikke tillatt med hund
  • Jørgenhytta er låst med DNT´s standardlås
  • Stearinlys, dopapir, ved og gass finnes på hytta
  • Husk å forhåndsbooke plass på hytta via denne linken.

Turtips fra Jørgenhytta – Kongens utsikt

Når du først er i området, bør du tar turen innom Kongens utsikt. Dette lille platået gir deg en storslått utsikt over store deler av Hole og Ringerike. Her befinner du deg 484 meter over Tyrifjorden og Steinsfjorden. Kongens utsikt ligger 1,2 km fra Kleivstua. En populær utflukt i området, så mye folk helgene. På en onsdag i september var vi mutters alene og kunne nyte utsikten helt for oss selv.

Navnet stammer fra kong Karl Johan som besøkte stedet i 1832.

Adkomst med bil

Den korteste varianten er å parkere på Kleivstua. Kjør opp fra Sundvollen via en bomvei (30 kr) og parker på den store p-plassen her oppe. Det er ca 4 km på blåmerket sti herfra.

Adkomst med buss

Kommer du med buss, kan du gå fra Sundvollen på vei i 500 meter før du kommer inn på en blåmerket sti til Kleivstua, ca 1,5 km. Fra Kleivstua er det 4 km på blåmerket sti.

Et annet alternativ er å ta bussen til Sollihøgda (også parkering for deg med bil) og følg blåmerket sti herfra, ca 9 km.

Mer info om hytta og adkomst, finner du på ut.no

Les også mitt tips til hyttetur i den delen av Oslomarka som kalles Nordmarka: En hyttetur i Oslos villmark

Har du benyttet deg av DNT sine hytter i Oslomarka? Eller kanskje du vil besøke din første DNT-hytte denne høsten?

Previous articleHotellomtale: Ackselhaus – bo bra i hippe Prenzlauer Berg
Next articleFlyvraket i Maridalen

4 COMMENTS

    • Ja, onsdagsfri kan anbefales! Det blir nok en onsdagshyttetur i oktober også, så da får vi se hvilken hytte jeg plukker ut til den turen. Jørgenhytta må jeg nesten si ble en favoritt av mine markahytter så langt. Kanskje du skal vurdere den nesten gang?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.