Det er ikke så mye som minner om jul rett utenfor stuevinduet mitt hjemme i Oslo om dagen. Det regner og er like grått og trist som den mørkeste høstdagen. På samme tid i fjor dro jeg på Julecamping på Totenåsen. Planen var å gjenta dette i år, men snøen og den fine vinteren var ikke akkurat rett rundt hjørnet. Siden det var meldt litt for mye nedbør til at ville bli koselig å tilbringe en hel kveld ved et bål ute, bråbestemte vi oss for en hyttetur i stedet. Vi ville ikke bruke altfor mye tid til transporten siden det bare dreide seg om en overnatting, og i Indre Østfold fant vi en hytte som var ledig, nemlig Ertevannhytta i Trømborgfjella. 

Ertevannhytta ligger i det som kalles Fjella, og enda mer spesifikt; Trømborgfjella. I det som kanskje er det flateste fylke i landet vårt, finner vi altså et nydelig stykke norsk natur med det høyeste punktet på drøye 300 høydemeter, men med et navn som minner om høye fjelltopper og majestetisk utsikt; Fjella! Uansett, fjell eller ikke, Fjella er absolutt et sted du bør ta turen om du liker å være i vakker natur. 

Jeg har aldri vært i dette området tidligere, og målet var Ertevannhytta ved vannet med samme vann; Ertevannet. 

Jeg møter Elin fra Reisehjerte på en parkeringsplass langt inne i Indre Østfolds dype skoger. Herfra er det bare 700 meter å gå inn til hytta, så den er lett tilgjengelig om du ønsker kort vei å gå. Vi tusler inn til Ertevannet der en søt og liten hytte møter oss, akkurat passe til oss to (men har plass til fire). Hytta er litt rå og kald, så vi fyrer opp i ovnen med en gang. 

Vi sjekker litt området rundt hytta og oppdager at dette må være et populært sted å gå tur. På andre siden av vannet ser vi flere turgåere denne grå og regntunge lørdags formiddagen. Og når skumringen kommer, ser vi også noen som er ute med hodelykt. 

Siden dette tross alt er en juletur, må vi pynte opp hytta litt. Med lyslenke, lilla stearinlys, rød julekuler og en hyggelig nissekar, blir det straks litt julestemning i Ertevannhytta. 

Vi lager en deilig middag, drikker julegløgg, skravler og slår et par slag god, gammeldags yatzy. 

DNT Indre Østfold har også en annen hytte i dette område, nemlig Arnbjørnrud. Så neste gang vi tar turen til dette området, skal vi legge inn litt ekstra tid til å utforske en av de mange hyggelige stiene i Fjella. 

Ertevannshytta er en gammel tømmerhytte med enkel standard. Den var opprinnelig en koie for tømmerhuggere. I nyere tid ble den blitt brukt som vedbu til Søndagsskolehytta som ligger på samme tun, men siden høsten 2017 er hytta leid ut til DNT som en ubetjent DNT-hytte. 

Kjekt å vite om Ertevannshytta

  • Beliggenhet på 241 moh
  • Vann hentes rett utenfor hytta i Ertevannet, men dette er veldig brunt pga humusrikt vann. Det anbefales derfor å ta med drikkevann. 
  • 4 sengeplasser 
  • Det er ikke tillatt med hund inne i hytta, men det er et hundebur utenfor hytta
  • Ubetjent
  • Matlaging på gass 
  • Bomvei (50,- kr) for å komme helt frem til nærmeste parkering
  • Robåt tilgjengelig for hyttas gjester
  • Husk å forhåndsbooke plass ved å sende mail til DNT Indre Østfold

Denne turen ble gjennomført desember 2020.

Previous articleTrollstigen og fottur til Bispevatnet
Next article100 DNT-hytter og gullnøkkelen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.