På Gotland er det så utrolig mange fine steder man bør besøke. Dette kan enten være vakre naturområder, hyggelige spisesteder eller spennende utstillinger. I dette innlegget tipser jeg deg om 6 unike plasser det er verdt å sette opp to-do listen din om du tar turen til Gotland. Nei unnskyld, ikke om, men når du tar turen til Gotland. For Gotland er en destinasjon du ikke må gå glipp av altså!

(Foto over: Ingeborg Lindseth – Hamacareise)

Hemma hos Ulrika

Vil du ha en unik middagsopplevelse bør du absolutt ta en tur hjem til Ulrika. For mange nordmenn er nok Ulrika Davidsson et mindre kjent navn. I Sverige vet nok alle som er bittelitt opptatt av mat, hvem hun er. Ulrika har utgitt 27 kokebøker siden 2006 og i tillegg til å være kokebokforfatter, jobber hun også som kostholdsrådgiver. I 2013 åpnet hun restauranten Hemma hos Ulrika på Gotland. Og dette er ikke hvilken som helst restaurant. Dette er som navnet sier, rett og slett et besøk hjemme hos Ulrika.

Her lager Ulrika mat ut ifra tilgang til råvarene. Hun dyrker det meste av grønnsakene selv og kjøttet hentes fra nærmeste gård og fisk fra den lokale fiskeren. I tillegg til at det er lokalt, fokuserer hun på mat som er bra for helsen og tilsetter ikke unødvendig sukker i maten. Ris og poteter er heller ikke noe Ulrika har på middagsbordet, men i stedet bugner det av gode salater.

Konseptet er enkelt. Du må komme til et bestemt klokkeslett og menyen er satt på forhånd. Ofte helgrilles det lam og tilbehøret er et rikelig utvalg med sesongens salater.

Når du trår inn i låven til Ulrika, er det som å trå rett inn i kjøkkenet hennes. Og Ulrika er alltid selv på plass. Hun tar seg tid til å snakke med gjestene og hun har full kontroll på maten.

Vi får en velkomstdrink og setter oss ute på benkene sammen med de andre gjestene. Noen er stamgjester og noen er nye. Og alle er sultne og spente på maten. Når alle har satt seg til bords, forteller Ulrika om bakgrunnen for restauranten og litt om hva vi får servert. Denne gangen har hun laget en helt ny salat med blant annet quinoa, chevre, pære og valnøtter. Den gleder jeg med til å prøve. Kjøttet er langstekt lam og til dessert har hun laget en pai med frukt og bær.

Jeg henter meg mat fra buffeten og gleder meg til å smake på det saftige kjøttet og de freshe salatene. Og maten er himmelsk. Enkelt uten for mye dill dall. Jeg elsker konseptet til Ulrika! Hun kommer bort til bordet vårt og spør hvilken av salatene vi likte best. Og for min del var det nok ingen overraskelse at jeg likte quinoa salaten med chevre og pære best.

Ulrika tar imot middagsgjester hver onsdag, torsdag og fredag i hele juli og og de 2 første ukene i august. Det er kapasitet til 80-90 gjester inne i den flotte ombygde loven.

Pris: 425,- SEK (inkl. velkomstdrink og dessert med kaffe/te)

Middelalderfestivalen i Visby

Da vi ankom Visby på denne turen, hadde middelalderuken akkurat startet. Vi kunne nesten ikke dra fra Visby uten å ta festivalen i nærmere øyesyn. Det var ikke akkurat veldig vanskelig å finne ut hvor selve hjertet av festivalen var, nemlig markedsplassen. Det var i grunn bare å følge etter en av de mange utkledde deltakerne og med en gang du var innenfor den gamle bymuren, åpnet det seg en helt annen verden i en tid skrudd mange, mange år tilbake. Her var de sivile som meg, de som gikk i klær fra vårt århundre, i fåtall. Det var en fryd å se hvordan folk kledde seg opp, store som små. Jeg så til og med en fyr i rullestol som hadde spesialsydd en drakt til rullestolen. Det så ut som om han satt til hest!

Jeg tusler gjennom de mange salgsbodene. Her kunne du få kjøpt håndverksprodukter i lær og tre, rustninger, tekstiler og klær fra middelalderen, smykker, naturlige kosmetikkprodukter og matvarer som honning, syltetøy og lignende. Det var et rikelig og variert utvalg av forskjellige varer. Jeg elsker slike markeder og måtte stoppe og handle litt praktiske tresleiver til kjøkkenet og naturlige hudpleieprodukter til meg selv. Det var også godt med matboder for deg med sulten mage.

Medeltidsveckan foregår alltid i uke 32 hvert år og er Nordens største middelalderfestival med 40.000 besøkende. Det er mye som skjer denne uken i Visby og du kan få med deg både rollespill, kirkekonserter, gate-teater, eventyrfortelling, vandring, foredrag i tillegg til markedet som er det største samlingspunktet til festivalen.

Mer info om festivalen finner du her: www.medeltidsveckan.se

Middelalderfestival Visby, Gotland

Blå lagunen

Vil du oppleve skikkelig sydenstemning på Gotland? Bade i turkisblått vann og vandre på kritthvit strand? Da bør du ta turen innom den blå lagunen. Den ligger nord på Gotland, og er rett og slett et gammelt kalksteinsbrudd fyllt med vann.

Men tro ikke at du får denne plassen for deg selv. Allerede på vei inn til parkeringsplassen skjønner du at det er flere som vil avkjøle seg i varmen.

Enten kan du legge deg på den kritthvite stranden (om du får plass) eller du kan trekke deg litt unna for å få mer luft rundt deg. Lagunen er stor, så det finnes godt med plass. Lettest er det nok å bade fra stranden, men om du liker å hoppe fra klippekanten, så er det brådypt hele veien rundt lagunen og mange fine plasser der du kan gjøre både svalestup og ”bomba”.

Det koster 40,- kr å parkere og det er tilgjengelige toaletter på området.

Kystvandring ved Närsholmen

Närsholmen er en vakker halvøy sørøst på Gotland. Landskapet er ikke likt noe annet og er utrolig flott å vandre i. Området har vært et naturreservat siden 1986. Det er som å havne på en savanne når du tar turen hit. Takket være beitende dyr, har landskapet holdt seg åpent og vidt.

Er du her i tiden mellom 15. mars og 15. juli, er deler av halvøya stengt pga hekkende fugler. Det er i dag ca 45 fuglearter som hekker her, så her finner du et rikt og variert fugleliv. Fyret som stikker opp som et landemerke på halvøya, var i manuell drift frem til 1960. I dag er fyret som de fleste fyr, automatisert.

Ta på deg vandringsskoene eller sett deg på en sykkel. Dette er stedet for deg som liker å være ute i vakkert og spennende landskap. Langs kysten kan du også se flere mindre rauker (steinformasjoner).

Gotlands mange rauker

Rauker er steinformasjoner, ofte store, som har oppstått når havet gjennom årenes løp har vasket vekk alt unntatt en kjerne av kalkstein. Rauker finnes flere steder på øya.

Lergravsviken er et naturreservat og et av de største området med rauker på Gotland. Her kjører du forbi når du er på vei til øya Furillen.

Den mest imponerende rauken er Lergravsporten som er en kalkstein med et stort hull i. Alle raukene ligger i dag et godt stykke fra havet, men så er det jo også 430 millioner år siden vannet slipte ned disse steinene.

Kunsgalleriet Körsbärsgården

Körsbärsgården består av kunsthall, galleri, skulpturpark og café. Hvert år vises et titalls utstillinger og programmet er variert og viser flere forskjellige kunstarter. Her finnes både svensk og internasjonal samtidskunst.

Kunsthallen er en stor hall med flere separate utstillinger med både svenske og internasjonale kunstnere. Her kan du finne både malerier, skulpturer, foto, video og kunsthåndverk.

I parken utenfor finnes et annet åpent galleri. Her starter du i den ene enden og går gjennom separate rom der en og en kunstner har stilt ut sitt verk.

Utenfor dette skulpturgalleriet finner du en del av skulpturparken. Flere skulpturer er også utstilt på hele Körsbärsgården sitt område. Jeg er ikke veldig bevandret i kunstverdenen og lurte egentlig på om de 3 små ”husene” i trespiler var kunst eller hus satt opp av praktiske årsaker. Etter å ha grublet litt konkluderte jeg med at dette også var kunst.

Körsbärsgården er også et fint sted for barn. I et eget rom i en av bygningene, finnes barnas kunstverksted. Her kan de få utfolde seg med både tekstil, maling og modellering.

På Körsbärsgården finner du også en kafé som i tillegg til hjemmebakte kaker, serverer mat med inspirasjon fra Sardinia. Grunnen til dette er nettopp fordi kokken kommer fra Sardinia. I høysesong serveres det kjøtt, fugl eller fisk og tilbehøret velger du fra en buffet med smaker fra middelhavet. Pass på at du har plass til kake eller den hjemmelagde isen. Gotlands spesialitet er miksen med safran & honning og salmbær. Sistnevnte er en type bær som bare finnes på Gotland. Salmbær ble jeg forklart at var en type bær som kunne minne om bringebær og bjørnbær. Godt var det!

Åpent fra 11-17 alle dager i juni, juli og august, samt alle helger i mai og september.

…og til slutt et lite tips til shopping: Håndlaget keramikk

Er du glad i produkter laget av keramikk, er Gotland stedet for deg. Her finnes det godt med keramikkverksteder og -utsalg flere steder og flere dyktige keramikere holder til her. Sånn omtrent midt på øya finnes noe som heter Keramikkrunden, og du kan ta turen innom hele 7 keramikere som viser frem sitt verksted og sitt arbeid. Det finnes også flere keramikere utenom dette, og av nysgjerrighet stoppet vi innom en av disse. Det er lett å la seg friste av vakre keramiske produkter, og jammen meg ble det ikke en ny tekopp med matchende skål på meg.

Hvordan komme seg til Gotland?

  • Direktefly (SAS) fra Oslo Gardermoen til Visby hver torsdag og søndag i sommersesongen
  • Fly fra Stockholm (SAS) går flere ganger daglig hele året
  • Ferje fra fastlandet fra 3 forskjellige havner daglig. Se rutetabell her

Mine tidligere innlegg fra Gotland:

Jeg ble invitert med på denne turen av Visit Sweden. Turen ble gjennomført august 2018. 

Previous articleYoga og vandring i Makedonia
Next articleFosstopp – du kan finne mye lykke i en tretopphytte

5 COMMENTS

    • Hei Marianne! Da er det bare å glede seg! Husk å sette av nok tid på øya. Her tror jeg ikke du kommer til å kjede deg. Noen overnattingssteder (kommer et eget innlegg om dette) bør du booke i god tid 🙂

  1. Flott innlegg og nydelige bilder. Vi gleder oss til å besøke Øyen etter Sweden Rock Festival 🥰Ankommer 12. juni og blir en stund❤️Takk for nyttige tips💐

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.