Glamping er rett og slett en kombinasjon av ordene glamour og camping, altså glamorøs camping. Dette kan være camping i store, flotte telt hvor det kanskje er eget bad tilknyttet teltet. Glamping kan også være overnatting i små hytter, huler eller andre typer telt som jurt. Tidligere har jeg prøvd glamping i Kenya, Marokko, Skottland og på Sri Lanka, og nå var det altså på Gotland jeg skulle få oppleve denne luksuriøse formen for camping igjen.

Surflogiet – der du har havet som nærmeste nabo

Surflogiet ligger rett ved havet. Dette er stedet der surfekulturen lever i beste velgående. Her kan du nyte lange deilige sommerdager, teste dine surfeskills eller prøve deg på andre vannaktiviteter som både kite, SUP og kajakk. På Surflogiet kan livet være aktivt eller avslappet, på land eller til vann, og uansett hva du velger – det er superdigg å bare chille på Surflogiet.

Vi møter Love, en av ildsjelene bak Surflogiet. Han tar oss med på en liten omvisning på området og forteller om hvordan Surflogiet drives. Surflogiet består av en hovedbygning der du finner resepsjonen kombinert med en butikk. Her kan du kjøpe utstyr du trenger til SUP, kite og andre vannaktiviterer, men også klær og et utvalg av hudpleieprodukter. Rett utenfor denne bygningen, finner du kaféen og baren og et stort område med bord og krakker. Dette har de bygget opp med et minimalt budsjett og drivved som materialet. På kaféen serverer de kortreist og økologisk mat og den søte, lille strandbaren åpner når dag går mot kveld. Kaféen og strandbaren er populær også blant de som ikke overnatter her og hele denne sommersesongen har de kunnet sitte ute hver eneste kveld. Visste du forresten at Gotland er den mest solrike destinasjonen i Sverige?

Her kan du altså sitte på krakker laget av drivved, kjenne sanden kile mellom tærne og nyte forfriskninger i solnedgang. De fokuserer på miljøet og unngår bruk av plast så langt det er mulig. De har derfor bestikk av tre og en egen sorteringsstasjon for avfall.

Når vi skal finne teltene våre, får vi beskjed om å legge bagsjen vår i hengeren på en ATV. Vi må gjerne må bli med på transporten bort til teltet om vi vil. Det er ikke langt, men det er alltid morsomt å få sitte på med et alternativt transportmiddel. Vi klyver derfor opp i hengeren bak ATV´en og blir fraktet til vårt hjem for natten.

Et telt du skal sove godt i

Alle teltene er litt forskjellig innredet, men alle har gode og mye Hästens senger av høy kvalitet, så her skal det ikke stå på nattesøvnen. I tillegg til kvalitetssenger, er teltet jeg har fått utdelt, møblert med en stol, hylle, peis for kaldere kvelder, grønne planter og til og med et eget vinskap. Altså, dette er glamping helt etter min smak.

SUP – Stand Up Paddling

Etter å ha fått bagasjen på plass, skal vi få bli med på en vannaktivitetene Surflogiet tilbyr, nemlig SUP. SUP er forkortelsen for Stand Up Paddling og kan på godt norsk kalles for brettpadling.

Da er det på med badetøy og møte opp på stranden. Vi kan få låne våtdrakter hvis vi vil, men det er så varmt både i vannet og i luften, så ingen føler særlig sterk trang til å åle seg inn i en trang våtdrakt. Vi får en kjapp innføring på land, men det er som instruktør Love sier – dette fikser dere lett. Mitt aller første møte med SUP var faktisk bare noen uker tidligere, men det betyr absolutt ikke at jeg kan kalle meg dreven på SUP.

Jeg tar brettet under armen og vandrer de få meterne ned til vannkanten. Så er det bare å komme seg opp på brettet og padle i vei. Ja, omtrent så enkelt er det. Ulempen er bare at brettet vingler litt, så det gjelder å plante føttene riktig på brettet og holde balansen.

Vi padler et stykke fra land og bare nyter den varme sommerdagen. Det er flott å se kysten av Gotland fra sjøsiden. Strendene her er kilometerlange. Det er som om jeg skulle vært i Syden dette her. Solen, strendene, temperaturen og hele den herlige surfestemningen.

Økologisk og lokal mat

Magen rumler og det er tid for mat. Det er folksomt på strandkafeén, så vi bestiller derfor maten med en gang før vi går og skifter til tørt tøy. Så fort vi er tilbake er maten servert, og det ser både lekkert og innbydende ut. Jeg har gått for en ”Powerbox” med quinoa, chevre, salat, rødbeter og marinert kål. Jeg elsker at de også har valgt ut noen retter på menyen som er i den sunne retningen, og et stort pluss at faktisk flertallet av rettene var vegetariske.

Badstue med utsikt!

Da er badstua varm! sier Love og peker på den runde tønna like ved. Jippi! Jeg rett og slett elsker badstu. Inne i badstua har vi utsikt mot stranda og sjøen og vi håper vi også får muligheten til å nyte solnedgangen. Det har lagt seg et skylag i horisonten, men vi satser på en liten åpning i skylaget. Vi svetter, drikker vann og avkjøler oss ute i den kjølige kveldsluften og i havet. Når solen er på vei ned i horisonten, blir den en akkurat passe glippe mellom hav og himmel slik at vi får et glimt av solnedgangen.

For en dag! Så fort solen har gått helt ned og vi har svettet godt fra oss, er det på tide å finne teltene våre. Jeg nærmest gleder meg til å legge meg denne kvelden. Jeg kryper opp i den deilige sengen, finner frem boken min og nyter lydene av å være i ett med naturen. Her kan du høre det svake suset fra bølgene, vinden og lyden fra et og annet dyr.

Yoga for morgenfugler

Jeg har sovet som en stein og våkner av morgenlyset som trenger gjennom teltduken. Jeg står opp, tar på meg behagelig treningstøy og tusler bort til hovedhuset. På en platting utenfor skal vi starte dagen med yoga. Og for noen omgivelser å utøve yoga i! Med utsikt over stranden og havet og solens første stråler som treffer deg på ryggen, er dette drømmestedet for en yogaøkt.

Etter 1,5 time med morgenyoga er jeg klar for å starte dagen på ny. Tilbake ved teltet er frokosten servert. Et deilig rundstykke med ferskt pålegg, hjemmelaget müsli og yoghurt og appelsinjuice. Og det beste av alt: frokosten nytes utenfor teltet med den aller fineste utsikten. Dette er en slik morgen du ønsker aldri skal ta slutt.

Surflogiets glamping altså – et lite stykke surfekultur på Gotland!

Fakta:

 • Surflogiet ligger 2 mil (20 minutters kjøretur) sør for Visby, på vestkysten av Gotland
 • Åpent hver dag i sommersesongen (midten av juni til midten av august)
 • Utenfor sommersesong, er det åpent hver helg frem til midten av september
 • Kurs i Kitesurfing på alle nivåer
 • Utleie av Kite, SUP, kajakk, våtdrak og nødvendig utstyr
 • Morgenyoga 3 ganger per uke (sommersesong)
 • Surlogiet har 10 telt med 1 dobbelseng eller 2 enkeltsenger
 • Les mer på Surflogiets hjemmeside eller på Facebook

Hvordan komme seg til Gotland?

 • Direktefly (SAS) fra Oslo Gardermoen til Visby hver torsdag og søndag i sommersesongen
 • Fly fra Stockholm (SAS) går flere ganger daglig hele året
 • Ferje fra fastlandet fra 3 forskjellige havner daglig. Se rutetabell her

Jeg ble invitert med på denne turen av Visit Sweden. Turen ble gjennomført august 2018. 

Previous articleGranavollen på Hadeland – kunst, kultur og historie innrammet i vakkert landskap
Next articleRyfylkeheiene – der været bestemmer

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.