Jeg har besøkt Dalarna og utforsket de uendelig mange sykkelmulighetene som finnes i denne svenske regionen. Det er rett og slett et eldorado for syklister. Her finner du alle typer sykling, som terrengsykling/stisykling, downhill, landevei og ren tursykling for hele familien. Det er ikke rart at Dalarna kalles for Sveriges største sykkelparadis. Med konseptet Biking Dalarna kan du besøke hele 7 destinasjoner i dette området som fokuserer på sykling. Totalt finner du 106 mil med oppmerkede stier, 32 mil for kosesyklisten som liker seg på grus og asfalt og 60 mil med oppmerkede landeveistraséer. Om ikke det er nok, finner du også 5 egne downhill løyper! Alle destinasjoner tilbyr gode muligheter for både sykkelleie, overnatting og spisesteder.

Biking Dalarne

Siden jeg har en stor lidenskap for stisykling, er det det jeg skal guide deg igjennom her, men alle destinasjonen passer for alle typer sykling.

Først, her er en kort introduksjon til begrepet stisykling eller terrengsykling:

  • Sykling på naturlige stier i skogen eller til fjells
  • Man bruker ofte en fulldempet sykkel, spesielt der terrenget er teknisk krevende
  • Mer fokus på teknikk enn fart
  • Å more seg i løypene er en viktig faktor, derfor kan det fort bli mer fokus på lek og moro enn selve treningen

Biking Dalarne

Et kjent navn i sykkelsportens verden er vår egen terrengsyklist Gunn Rita Dahle Flesjå som tok OL gull i Athen i 2004. Etter dette fikk terrengsykling en boost og det er flere og flere som har fått øynene opp for denne sporten. I år var vi ikke like heldige i denne grenen, men vår kjære nabo stakk av med et sterkt OL-gull da svenske Jenny Rissveds knuste konkurrentene i Rio.

Jenny er fra den lille byen Falun i Dalarna, og her skulle jeg få teste de samme stiene som Jenny sannsynligvis har syklet så mye at hun kunne ha syklet dem i blinde. Med mine ferdigheter burde jeg nok knapt ha blunket… for her kan det går fort i svingene!

I Dalarna har de satset stort på å bygge opp flere merkede sykkeltraséer og den samme merkingen går igjen i alle de forskjellige sykkeldestinasjonene. Det gjør det veldig enkelt for deg å velge rute, siden både lengde og vanskelighetsgrad er oppgitt, og merkingen følger det samme prinsippet uansett hvilken destinasjon du er på.

På min lille runde i Dalarna, har jeg testet 3 av disse 7 sykkeldestinasjonen, nemlig Falun, Mora og Sälen. Alle har sine highlights og terrenget varierer fra sted til sted.

Biking Dalarne

Falun

Falun er den største byen i Dalarna og er en klassisk sykkeldestinasjon i Sverige. Alle de oppmerkede traséene går ut i fra VM-arenaen Lugnet. Rett rundt VM-arenaen finner du et par løyper du kan øve deg litt i for å teste ut hvilket nivå du er på. Alle løypene er markert med grønn, blå, rød eller sort der grønn er veldig lett og sort er teknisk krevende.

Jeg skal prøve meg på løypa med navnet Gamla Mormor. Dette er en lett flytsti hvor du kan øve deg på å kjøre fort i svingene. Hele løypa er bygd opp med grus med doserte svinger og små hopp. Jeg er mest vant med Østmarka i Oslo med sine uendelige røtter og mange steinrøyser, så jeg er ikke veldig god på å kjøre fort i doserte svinger. Her kan jeg virkelig få øvd på dette!

Biking Dalarne

Årets nyhet i Lugnet er en heis som tar deg opp til toppen av hoppbakken der Gamla Mormor starter. Hvis du ønsker å få opp pulsen, kan du sykle opp den kjente ”Mördarbacken” i stedet. Jeg syns det er helt greit å jukse litt, så jeg tar med meg sykkelen inn i heisen og blir fraktet med langt lavere puls opp til toppen av hoppbakken. Min guide Tomas viser meg løypenettet. I tillegg til Gamla Mormor, finner du også løypa med navnet Fet-Mats som starter her oppe. Så dette er perfekt for deg som vil bli god på å sykle nedover og ikke slite deg ut i oppoverbakkene!

Biking Dalarne

Vel nede fra Gamla Mormor sykler vi ut fra Lugnet og tar inn på en løype som heter Lugnets Blåa som også har avstikkere inn på Lugnets Röda. Her får jeg testet hva som skiller de blå og de røde løypene. De røde løypene er i hovedsak ikke mer kupert enn de blå, men underlaget er mer teknisk krevende og du får litt å bryne deg på om du ikke er vant til sleipe, kronglete røtter og spisse steiner som ligger midt i stien.

På vår runde inne i skogen, sykler vi forbi en liten tømmerhytte. Denne er åpen og kan benyttes av alle. Egentlig et perfekt sted å ta en rast hvis man ferdes mye på stiene rundt her. Eller hvorfor ikke overnatte her og bo midt i et stimekka?

Falun har ca 35 km med merkede MTB-løyper og er en miks av håndbygde og naturlige stier. I tilknytning til VM-arenaen Lugnet, finnes også mulighet for overnatting. Siden Lugnet bare ligger noen minutter unna Falun sentrum, anbefaler jeg å bo her. Hotel Bergmästeren er et koselig hotell midt i sentrum. Dette er et Choice Collection hotell, og det serveres ettermiddagsfika og kveldsmat til alle gjester hver dag.

Ønsker du heller å gå ut i Falun å spise, kan jeg anbefale Restaurant SMAK. Denne populære restauranten som åpnet for 2 år siden ligger et par kvartaler unna det store torget i Falun. De serverer både ala carte og tapas med svensk vri. Nydelig mat og hyggelig betjening.

Mora

Mora er endestasjonen for Sveriges største terrengsykkelritt Cykelvasan. Cykelvasan er for Sverige som Birken er for Norge. Det er med andre ord stort. Ved Moraparken kan du starte på en av de mange fine løypene som finnes  i dette området. Vi sykler både på stiene og deler av traséen til Cykelvasan. Cykelvasan går hele veien på samme stedet som Vasaloppet, som kanskje er enda mer kjent enn Cykelvasan. Traseén er 90 km og tiltrekker tusenvis av utøvere hvert år. I år hadde sykkelrittet over 22.000 påmeldte, men hele arrangementet totalt sett hadde nesten 100.000 deltakere i 2016 (ski, sykkel og løp).

Biking Dalarne

Min guide i Mora, Daniel, tar meg først gjennom MTB Runden som går på herlig sti med myk skogbunn. Etter å ha syklet på kryss og tvers i skogen, kommer vi forbi Eldris som er den siste matstasjonen i Vasalopptraséen. Jeg har selv syklet ritt på denne lengden, og jeg kan der og da kjenne på følelsen av hvordan det er å komme hit, bare noen seige kilometer før mål. Kroppen er sliten, beina er tunge og man henger så vidt sammen. Man trøkker i seg en klissete banan og gulper ned søt og emmen sportsdrikk. I mål skal man! Heldigvis (ja, jeg sier heldigvis) er ikke dette tilfelle nå. Nå nyter jeg bare naturen og de fine flytstiene rundt Vasaloppløypa. Tanken slår meg;

Kanskje jeg sykle Cykelvasan en gang? Ja, kanskje neste år? Kanskje…!

Biking Dalarne

I Mora har du 10 mil med merkede stier i eventyrskog. Flere steder måtte jeg konsentrere meg så sykkelstyret ikke traff trærne rundt meg, så tett innpå skogens trær sykler du altså her. Vinner treet får du sannsynligvis et møte med bakken, om du ikke er superstø på balansen da. Jeg safer og sykler rolig. Det er ikke fart som er fokus når jeg sykler sti. Da er det er lek, moro og ren nytelse!

I Moraparken har du alt du trenger; overnatting på camping, hytte eller hotell. Her bor du rett og slett midt i løypa! Gode muligheter for matservering er det også.

Sälen

Sälen har Sveriges største skianlegg og er derfor en veldig populær skidestinasjon for svenskene. I Sälen finner du også startstedet for Vasaloppet og Cykelvasan. Sälen regnes for å være en av de beste outdoor destinasjonene i Dalarna.

Biking Dalarne

Sälen – Lindvallen

I Sälen finnes det hele 8 forskjellige områder du kan sykle i. Jeg testet ut 2 av de, og den første er området som heter Lindvallen. Her kan du sykle på varierende underlag, fra grusveier, traktorveier og fine stier. Vi kommer oss til toppen av skibakken via den letteste veien, vel sett bort fra skiheisen da. Via litt asfalt og videre på grus, flyter vi over på fin fjellsti. Flere steder er det myr og det er laget fine klopper som både turgåere og syklister er veldig takknemlige for. Vi sykler bort til et lite vann hvor det er et hav av varder.

Biking Dalarne

Biking Dalarne

På vei ned skal jeg få testet meg på downhilløypa som kalles Rosa leden som er en blå løype tross navnet. Den funker fint med en vanlig mountainbike sykkel også, som er det jeg har. Litt pinglete tør jeg nok påstå at jeg var i svingene, men tross alt – dette var faktisk min aller første tur i en downhilløype!

Biking Dalarne

Jeg smiler fra øre til øre og kjenner at downhill vil jeg prøve meg mer på, men da med egnet sykkel for dette. Da trenger du en solid og fulldempet sykkel og det er en fordel med helhjelm. Jeg hadde glatt tatt et par turer til i denne løypa, men siden heisen ikke var i drift denne dagen, måtte jeg da sykle opp igjen hele veien. Beina mine var ikke like keen på den idéen.

Nederst i bakken finner du sykkelutleie. De har åpent hver dag i sommersesongen, men nå utover høsten har de kun åpent torsdag til søndag. Da går skiheisen og frakter deg og den tunge sykkelen til topps. Så om du vil prøve deg på downhillsykling, er det Lindvallen som er din destinasjon.

Biking Dalarne

Også her kan du bo midt i løypa, sånn mer eller mindre. På Skilodge kan du leie leilighet og i tilknytning til anlegget finner du Äventyrsbad og Saunavärld. Dette er perfekt etter en lang dag ute på sykkelen. Her kan slitne kropper og støle muskler slappe av enten i det store badeanlegget eller det lekre saunaområdet. Alt for å være rustet til en ny dag på sykkelen.

O´Lareys tilbyr mat i god, gammeldags pubstil. I tillegg finnes Waynes Coffee, et utvalg sportsbutikker og en matbutikk som er praktisk om du vil lage egen mat i leiligheten.

Om du ikke vil bo midt i skianlegget, kan du også bo på Gammelgården 5 minutter utenfor Lindvallen. Jeg stoppet innom her på vei til neste destinasjon for å spise frokost. Og for et koselig sted! Fjellidyll.

Sälen -Rörbäcksnäs

En halvtimes kjøring (35 km) vest for Sälen finner du den lille bygda med navnet Rörbäcksnäs. Dette er den lille bygda med den store syklingen. Her finnes hele 15 mil med fantastiske flytstier og det er gjort en iherdig innsats og stor satsning for å oppnå det som er dagens resultat. Det sies også at stiene i Rörbäcksnäs er Sveriges beste singeltracks. Og jeg er slettes ikke uenig i dette. Rörbäcksnäs ble min klare favoritt i Dalarna.

Biking Dalarne

Markus tar meg med på en runde som heter Byrundan. Den er på 10 km og er rask og lettsyklet med en miks av sti og traktorvei. Som en liten kanin på sykkel, prøver jeg meg på et par små hopp. Det ser sikkert ikke imponerende ut, men det er kjempegøy. Det aller mest optimale er når du kjenner stiene godt. Da kan du øke farten og du får mer moro på sykkelen.

Når vi er ferdig med Byrundan, spør Markus om vi skal ta en liten ”sväng” til! Klart det! Den er bare på et par kilometer, og vi sykler gjennom magisk og åpen skog der furutrærne står så langt du kan se. Vi møter en fyr med fatbike som også er ute å tester stiene denne morgenen. Litt senere møter vi en annen nordmann som er på vei inn på disse fantastiske flytstiene. Jeg kan tenke meg hvordan det er her på ettermiddagene og i helgene. Folksomt, sosialt og trivelig! På parkeringsplassen der vi står, er det til og med satt opp egne toaletter og kiosk. Snakk om å ta vare på syklistene!

Biking Dalarne

Hvordan komme seg til Dalarna?

Det absolutt enkleste er med bil. Da får du også med deg din egen sykkel om du ikke ønsker å leie dette.

  • Fra Oslo til Falun er det 39 mil og du kjører på ca 5 timer.
  • Fra Oslo til Mora eller Sälen er det 32 mil og du kjører på ca 4 timer. Sälen ligger forøvrig rett ved grensen til Norge, og er bare ca 1 times kjøring fra vår egen fine stisykkeldestinasjon, Trysil.

Ønsker du mer informasjon om de enkelte sykkeldestinasjonene, gå inn på hjemmesiden til Biking Dalarna.

Lurer du på om stisykling er noe for deg? Sjekk denne miniguiden: Miniguide til terrengsykling

Turen er gjennomført i samarbeid med Visit Sweden og Biking Dalarna.

Previous articleOpplev Færøyene fra hesteryggen
Next articleLiebster Award – med svar på spørsmål om meg og mine reiser

4 COMMENTS

    • Ja, Canvas Hotell har stått på listen min leeeenge! Hvorfor ikke bli med på et nybegynnerkurs i terrengsykling, så har du en grunn til å dra ut dit… he he! Terrenget der ute er ikke teknisk krevende, så passer godt for ferskinger! Jeg er også enig med deg, dette stedet hadde jeg glatt besøkt bare på grunn av overnattingen!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.