På min tur i Tafjordfjella tidligere i år, fikk jeg muligheten til å ta turen innom Fieldfarehytta. Denne ligger 15 minutters gange fra Veltdalshytta og er rett og slett et must om du er i nærheten. Fieldfarehytta er et stykke spennende historie midt i fjellheimen.

Man leser ofte om ting som har skjedd og så tenker man kanskje ikke så mye mer over det. Rett og slett fordi man ikke klarer å sette seg inn i situasjonen. Jeg er litt sånn, men så fort jeg får oppleve deler av historien selv, se det med mine egne øyne og ta på det med mine egne hender, ja da blir historie med ett mer levende og jeg klarer å leve meg inn i det. Jeg kan plutselig forstå – på godt og vondt!

Fra Veltdalshytta som vi bor på, går vi den 10-15 minutters lange veien bort til Fieldfarehytta. På veien bort går vi forbi et skilt som forteller at vi er på rett vei. Skiltet står litt på halv tolv og er bardunert. Et sikkert tegn på det harde været som kan fare over fjellet her.

Kompani Linge

I 1944 bygde Kompani Linge Fieldfarehytta. Det er nesten å overdrive å kalle dette en hytte. Dette er mer som en nødbu å regne.

Kompani Linge bestod av Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther, alle forøvrig også DNT-medlemmer.

Fieldfarehytta er ikke spesielt komfortabel å sove i. Her finnes 2 harde benker og det er igrunn det. Den er så langt fra isolert man kan komme og det er kun noen planker som skiller deg fra det hardføre været utenfor. Klint både inntil og under en fjellvegg med vann skvulpende rett utenfor, sier det seg selv at det blir både rått og kaldt her. Ønsker du allikevel å teste ut hvordan det føltes for sabotørgutta, så er det lov å overnatte her. Liggerunderlag, sovepose og primus må du ha med selv og det er ingen ovn til oppvarming. På Veltdalshytta kan du få låne tykke og tunge krigssoveposer om du ikke har med din egen. Du overlever garantert en natt, men hadde du klart det ett helt år?

I ett helt år bodde de altså her, Joachim, Olav og Birger. Her gjemte de seg for tyskerne og måtte rasjonere maten. Guttene hadde utdannelse som sabotører fra Storbritannia, og de ble sluppet ned i Tafjordfjella for å ødelegge kommunikasjonene i Romsdal og Lesja.

Fieldfarehytte – DNT´s mest historiske hytte

Hytta som står der i dag, er ikke den opprinnelige som Kompani Linge bodde i under krigen, men det er en tro kopi som ble oppreist sommeren 1990. Det var Joachim Rønneberg selv som gjenoppbygde Fieldfarehytta og han ga den i gave til Ålesund-Sunnmøre Turistforening. Fieldfarehytta er kåret som den mest historiske DNT-hytta.

Den varme og meget komfortable Veltdalshytta har både myk madrass og en varm dyne. Dette ligger i bakhodet der jeg sitter inne i hytta og hutrer og fryser. Tankene mine går tilbake til krigen og en evig takk til staute karer som ofret livet sitt for landet vårt.

Jeg samler tankene og tenker at det er på tide å komme seg tilbake til Veltdalshytta. I det jeg går ut, kan jeg lese følgende setning på et av skiltene i Fieldfarehytta:

“Nyt dette og husk at det ikke er tilfeldig at Norge er et fritt land.”

Anbefalt lesestoff for deg som tar turen hit

Vel tilbake på Veltdalshytta kikket jeg i bokhyllen og fant boken Tungtvannsabotøren skrevet av Gunnar Myklebust og Gerd Eng Kielland. Jeg gikk tidlig til sengs denne kvelden, og tok med meg boken for å lese på sengen. Jeg fant frem kapittelet som blant annet omhandlet perioden Kompani Linge bodde i Fieldfarehytta. Jeg kom meg selvfølgelig ikke gjennom boken, men den ga meg virkelig lyst til å lese mer. Anbefalt lesing både for deg som har planer om tur til Tafjordfjella, men også for deg som er interessert i norsk krigshistorie.

Tafjordfjella tør jeg nesten påstå er et av de vakreste og mest varierende fjellområdene jeg har vandret i. Les gjerne om min 5 dagers hytte-til-hytte tur i dette området, så kanskje jeg klarer å inspirere deg til å ta turen hit en gang!

Har du vært i Tafjordfjella? Og hadde du villet overnatte på Fieldfarehytta?

Previous articlePakketips: Slik holder du orden på innholdet i din reisebagasje
Next articlePå vandring i tempelbyen Anuradhapura

8 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.