Svalbard er full av isbreer, faktisk er over halve øyriket dekket av isbreer, og de har ligget der i over tusen år. Under isbreene skjer det mye. Her er isen i bevegelse og flere smeltevannskanaler lager ganger og passasjer som det er mulig å bevege seg i. Og utstyrt med isbrodder, hjelm og hodelykt, er en spennende isgrotte noe du kan utforske alene eller i en gruppe. Og det er klart jeg måtte gjøre dette når jeg først hadde tatt turen til Svalbard!

Det er flere måter å komme seg til en isgrotte på. Du kan melde deg på organiserte turer med både hundespann eller scooter. Du kan spenne på deg ski eller truger og ta beina fatt. Anbefales dog ikke hvis du ikke har med deg noen med gevær eller selvfølgelig har dette selv.

Det alternativet jeg gikk for, var å bli fraktet opp til inngangen av en isgrotte i Longyearbreen, med en beltevogn. Dette er både bråkete og humpete, men er allikevel en morsom opplevelse om du ikke har gjort dette før. Og det er relativt enkelt da du blir hentet rett utenfor hotelldøren din.

Sammen med 2 av mine nye turvenner fra skituren på Svalbard, hopper vi inn i en beltebil og tar turen opp mot Longyearbreen som du kan se rett bak Nybyen. Siden vi bor i Nybyen får vi en kort etappe opp til breen, og det er i grunn greit i det litt ukomfortable kjøretøyet.

Kalenderen har akkurat tippet mai, men det er fortsatt vinter på Svalbard. Jeg har kledd meg deretter og har ingen planer om å fryse. Vi får utdelt nødvendig utstyr, og jeg nekter å ta av meg lua, så jeg trer hjelmen på hodet med lua under.

Vi finner inngangen til isgrotten. Et hull rett ned i breen! Det er satt opp en stige som vi skal bruke for å komme oss ned. Jeg velger å være den siste som går ned. Det tar ikke lang tid før resten av gruppen er et stykke foran, og det er bare guiden Kalle, mine 2 reisevenner og meg igjen. De øvrige i gruppen har nærmest løpt innover. Det betyr jo at vi har guiden for oss selv det. Kalle forteller gladelig om isgrotten til de 3 gjenværende og interesserte deltakerne.

Kalle sier at siden breene hele tiden beveger seg, vil naturlig nok også isgrottene endre form. Kommer du tilbake om 1 år, kan området vi står på akkurat nå ha beveget seg over 1 meter! Og det sier mye om hvordan en isbre lever!

Flere steder er den tykke isen helt klar, og du kan skimte både steiner og vakre iskrystaller. Er du veldig heldig, kan du også se planter fra tiden før isbreene la seg på Svalbard.

Jeg kjenner jeg har kledd på meg mer enn godt nok. Temperaturen inne i en isgrotte ligger jevnt på rundt 4 minusgrader. Det er mildt og regne når jeg på skituren bare noen dager tidligere hadde oppholdt meg i 22 minus!

Halvveis nede i grotten, møter vi gruppen på vei tilbake. De er ferdig og på vei opp. Jeg er langt fra ferdig. Her nede er det fasinerende å bare gå og nyte eventyret langt inne i en gedigen isbre. Det eneste du hører er knasingen i isen der du går med isbrodder under beina.

Et stykke inn i breen er veien videre sperret av med et tau. Kalle sier at det er ikke så lenge siden man kunne gå enda lenger inn, men passasjen der har blitt så smal, så det er ikke trygt lenger. Jeg ser på høydemeterne mine på klokka, den viser at jeg har gått 50 meter nedover siden inngangen av grotten. Det er jammen meg langt ned i en isbre.

Jeg nyter tiden inne i isgrotten og går sakte tilbake. Jeg føler meg ganske liten i denne isgrotteverdenen. Og det er luksus å gå her alene. Det får meg til å føle meg ekstra liten og sårbar.

Rett før jeg ankommer inngangen til isgrotten, kommer en ny gruppe på vei ned. Jeg lar de passere før jeg klatrer stigen opp igjen. Det er helt klart bare plass til en i den trange inn- og utgangen.

Oppe på breen igjen får vi servert rykende varm solbærtoddy og kjeks. Jeg nyter denne lille snackspausen samtidig med den flotte utsikten over Longyearbyen.

Når kan du besøke isgrottene?

Man skulle egentlig tro at dette er noe du kan gjøre hele året, men på Svalbard er det kun mulig å gå inn i isbreene om vinteren når breene er kalde, i perioden januar til mai. Du får låne hjelm, hodelykt og isbrodder. Husk å kle deg med gode sko og varme klær.

Mine tidligere innlegg fra Svalbard:

Turen til Svalbard var i egen regi da jeg deltok på en skiekspedisjon på Svalbard. Jeg valgte å bli igjen et ekstra døgn i Longyearbyen da skiekspedisjonen var ferdig. Isgrotteturen ble sponset av Hurtigruten Svalbard, og ble gjennomført mai 2018.

Previous articleProdukttest: Osprey Rolling Transporter – en duffelbag med hjul
Next articleBitihorn – inngangsporten til Jotunheimen

12 COMMENTS

 1. Utrolig spennende lesing. Det er som å være i en egen verden, vil jeg tro. Flotte bilder og fint skildret. Jeg har vært på Svalbard hele 3 ganger, men aldri i en isbre (kun opp på). Kanskje noe jeg bør satse på hvis det blir en tur til 🙂 Takk for inspirerende tips!

  • Hei Laila! Tusen takk for hyggelig kommentar 🙂 Tar du turen tilbake til Svalbard syns jeg du skal bli med på en isgrottevandring. Jeg syns det var en veldig spennende og fascinerende tur. Og stillheten nede i hulen er noe helt eget.

  • Hei Jørn! Jeg tror mange som besøker Svalbard har et ønske om å komme tilbake. Og nå som du har satt opp en ekstra aktivitet på ønskelisten, så er det jo nok en grunn for å ønske seg tilbake 😉

 2. Dette så helt fascinerende ut! Å gå ned i en isbre høres virkelig ut som en tøff aktivitet, som jeg gjerne kunne tenke meg å prøve ut selv dersom jeg tar turen opp til Svalbard. 🙂

  • Hei Renate! Ja, dette er absolutt en aktivitet som man bør få med seg om man er på Svalbard. Jeg likte så godt stillheten inne i grotten (vel og merke da jeg var et stykke fra resten av gruppen… he he) 🙂

 3. Det ser da helt fantastisk ud og må have været en helt unik oplevelse. Det kunne jeg godt tænke mig at opleve og sikke nogle dejlige billeder. Tak for dejlig inspiration og et anderledes indlæg som jeg nød at læse 🙂

  /Annnette

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.