I tradisjonens tro kommer det også i år en liten årskavalkade på mine reiser. Igjen har jeg hatt et år med mange flotte reiser og jeg har kanskje hatt enda mer fokus på turer og opplevelser i nærmiljøet. En reise handler jo ikke alltid om å reise så langt for å oppnå de fine opplevelsene.

Januar

Årets første måned holdt jeg meg hjemme i Norge. Med 3 gode venner tok jeg turen til Vassfaret og bodde høyt oppe i trærne i Fosstopp sine tretopphytter. Her ble det testing av truger, ski i egenopptråkkede løyper og mimring tilbake til barndommen med sparkstøtting. Ingenting slår en god hyttetur!

Februar

Jakten på DNT-hytter fortsetter og jeg drar på mini-ekspedisjon til Råbjørnhytta i Romeriksåsen. Jeg krysser av hytte nr. 75 og har også introdusert en av mine treningsvenninner for både fjellski og DNT-hytter.

Årets første utenlandstur blir til vår kjære nabo Sverige. Her tester vi vinterpadling og jeg tar årets første havbad! Vi spiser selvfanget kreps på brygga og får oppleve den rufsete vinteren ute på Sveriges vestligste bebodde plass, Väderöarna.

Mars

Også i mars holder jeg meg hjemme i Norge. Det er nemlig da det er høysesong for fjellskitur. Uken før påske pakker vi sekkene og tar med fjellskia til Hardangervidda. 1 uke fra hytte til hytte er en av mine aller høyeste prioritert turer. Her skal vi få kjenne kuldegradene bite i kinnene og bli solbrente på nesa. Det er garantert såre skuldre etter sekken og støle muskler etter mange timer på ski som er resultatet, men også gode opplevelser og tid med gode turvenner.

April/Mai

Årets andre utenlandstur går til nok en nabo, denne gangen over havet til Danmark. Jeg blir med sykkelklubben på en langhelg med høy puls. Sykkelen har stått parkert siden høsten og turen bærer preg av blodsmak i munnen og 100% garanti for støle muskler og såre sitteknuter! Her er innlegget fra turen i 2017 (samme tur, samme slit!)

I slutten av april går også årets turhøydepunkt av stabelen, nemlig en lenge etterlengtet skiekspedisjon på Svalbard. I slutten av april viser gradestokken i Oslo 17 varmegrader og strålende sol. Jeg flyr nordover og tilbake til vinteren som de aller fleste nå hadde lagt bak seg. Jeg opplever 22 minus og midnattssol, sover i telt, spiser frysetørret mat i en hel uke og sliter meg i oppoverbakker dag etter dag med en tung pulk.

Juni

Årets første kjærestetur går til Polen, et land jeg ennå ikke hadde besøkt. Her nyter vi deilige dager i badebyen Sopot og den mer livlige havnebyen Gdansk. Vi møter Eliza som tar oss med på en litt annerledes guidet bytur. Vi kjører nemlig rundt i en retro elbil! Vi nyter SPA og tilbringer også 2 deilige dager ved kysten omgitt av vakker natur og turterreng.

Denne måneden drar jeg tilbake til Balkan og skal vise frem vakre Makedonia til 16 glade vandrere og yogiser. Min aller første egenorganiserte gruppetur! En hektisk langhelg, men et deilig gjensyn med Makedonia.

I juni får jeg også den unike muligheten til å overnatte på DNT-hytta Hovinkoia som nå er et museumsobjekt. En opplevelse utenom det vanlige!

Juli

Jeg starter måneden med en kortreist hyttetur til DNT-hytta Langøyene. Med temperaturer rundt 30 grader, var dette helt klart det beste valget når det kom til hyttetur!

Sverige skal nok en gang besøkes, og det er sykkelstier og sommeraktiviteter som står på agendaen. En skikkelig flott tur med fin kombinasjon av høy og lav puls. Og det beste av alt, denne sommerperlen er bare noen timers kjøretur fra Oslo.

Månedens andre kortreiste hyttetur går til Vikkelihytta i Romeriksåsen. Vi blir overrasket av innflyttede maur og må istedet overnatte ute. Med tidenes varmerekord denne sommeren, var det heldigvis helt uproblematisk.

Juli var måneden ment for å være ute. Etter å ha tilbragt det jeg mener var altfor liten tid ute, ringte jeg min gode turvenninne i Stavanger og inviterte meg selv på fjelltur i Ryfylkeheiane. Her blir jeg tatt med på mitt livs første teltovernatting på sommerstid (vintertelting sjekket jeg av på i april!) og får oppleve det mest regnfulle døgn på den tørreste sommeren ever! Du leker ikke fjelltur i Ryfylkene altså!

Jeg besøker barndomstrakter på Hadeland og de historiske søsterkirkene på Granavollen. Her finnes også mulighet for overnatting og servering. Vi besøker kunstlåven og nyter lunsj på caféen.

August

Jeg har fått skikkelig sansen for å reise kortreist. Både i Oslo, Norge og til våre kjære naboer i Norden. Turen går til Gotland, så selv om den er kortreist, innebærer det en flytur. En veldig kort en vel og merke. Gotland er bare til å bli glad i! Her fikk jeg blant annet oppleve glamping, SUP (Stand-up paddling) mat i en helt egen klasse, ridderfestival i middelalderbyen Visby og middag hjemme hos den kjente kokken og kokebokforfatteren Ulrika.

August er også måneden for den årlige fjellturen med nevø og gode venner. Årets tur var lagt til Sunnmørsalpene og selve kremtoppen Slogen. Et område som virkelig leverte! Været hindret oss i å utforske ytterlige fjelltopper, så vi tok turen sørover til Jotunheimen og avsluttet sommerferieuka med en tur til den lett tilgjengelige toppen Bitihorn.

Før måneden er over, tar jeg med et par av mine treningsvenninner og viser dem en av mine favoritturer i Nordmarka, nemlig en topptur i Maridalsalpene.

September

Vassfaret var magisk vinterstid og nå som vi er i årets fineste måned, ville jeg vise frem denne vakre villmarken til min samboer, og jeg tok turen tilbake til den flotte hytta Fosstopp beliggende høyt oppe i trærne. Her fikk vi luftet fiskestanga og plukket store, saftige blåbær.

September er også høysesong for vandring. Jeg tar derfor med meg 39 fine damer fordelt på 2 grupper, opp i Shar-fjellene i Makedonia. Her blir det høye topper på rad og rekke. Mellom disse to gruppene drar jeg over til dette årets nye land nummer 2, nemlig Bulgaria. Her bestiger jeg de to høyeste toppene i landet og overnatter på en tradisjonell fjellhytte. Jeg blir kjent med et land jeg overhodet ikke hadde sett for meg hadde så fine fjellområder.

Oktober

Oktober ble måneden for kortreiste hytteturer. Det er mange som syns disse kortreiste hytteturene mine er geniale, og på månedens første tur blir en venninne med. Vi tar turen til den nyåpnede hytta Stallen som viser seg å være min venninnes første overnatting på en ubetjent DNT-hytte og også hennes første sopptur. Oktober er perfekt for å plukke sopp. Stallen føk opp som en soleklar favoritt blant Oslomarka sine hytter.

Min andre kortreiste hyttetur denne måneden ble til Røverhula i Lillomarka. Her skulle jeg gå utenfor komfortsonen og sove helt alene for første gang på en DNT-hytte.

November

I begynnelsen av november reiste jeg rett over havet til vår nabo i sør, Danmark. Temaet for turen var «Outdoor and out of season». Her skulle jeg få teste fine flytstier i nasjonalparken Mols Bjerge og ridetur på halvøya Helgenæs. Etter dette var det full fokus på aktiviteter over, under og i vann.

Jeg vil påstå at november er den kjipeste måneden her hjemme i Norge. Det var derfor ikke feil å legge årets langtur med samboeren til nettopp Miami. Dette var vårt 4. besøk til Florida og vårt 3. opphold i Miami Beach. Med digge temperaturer og milelange strender, var dagene lagt opp til å bli late. En reise litt utenfor den typiske meg, men jeg må innrømme at det var fryktelig digg!

Jeg har ikke rukket å skrive så mye om Miami og mine opplevelser der, men det kommer!

Desember

Når man har en venninne som har flyttet fra Norge til Gran Canaria, så er det på sin plass å besøke henne. Gran Canaria er nok en destinasjon jeg sannsynligvis ikke hadde besøkt om det ikke var for min venninne. Sammen reiser vi til fjells og ble veldig raskt overbevist. Gran Canaria er mer en bare charter, strender og norske barer. I fjellet våknet vi til utsikt og frisk luft. Vi gikk til den ikoniske toppen Roque Nublo som er selve symbolet på Gran Canaria. Her kan du vandre i dagsvis på fine stier og en vandretur fra sør til nord på øya havnet plutselig på min ønskeliste!

Årets siste kortreiste hyttetur var til hytta Smedmyrkoia i Sørkedalen. Her fikk jeg også gått en knallfin runde på langrennski og kunne glede meg over at skisesongen endelig var i gang!

Kort oppsummert har dette året har jeg besøkt 7 land; Sverige, Polen, Makedonia, Bulgaria, Danmark, USA og Spania (Gran Canaria) – hvorav 2 av disse er nye land for meg (Polen og Bulgaria). Selv om det ikke har blitt så mange nye land, så har det jo blitt mange nye destinasjoner i land jeg allerede har besøkt tidligere.

Størsteparten av turene mine i år har faktisk vært innenfor Norge og høydepunktet var definitivt Svalbard. Jeg har økt hyttesamlingen min med 11 DNT-hytter og kunne med årets siste kortreiste hyttetur krysse av min hytte nr. 85 i jakten på gullnøkkelen som du får når du har besøkt 100 DNT-hytter. Jeg ligger derfor nå godt an for å nå mitt oppsatt mål på 100 hytter innen 2020.

Planer for 2019

Jeg går som vanlig inn i et nytt år uten altfor mange reiseplaner, men jeg kan røpe at det kommer det kommer til å skje mye spennende innenfor mitt lille reiseunivers!

Det som er 100% sikkert, er at jeg skal til London i januar. En by jeg ikke har besøkt på 22 år! Ja, det er helt sant! Og jeg er så heldig å besøke byen sammen med noen som har bodd der i 20 år. Lokale guider er det beste som finnes!

Litt senere på året skal jeg endelig besøke Montenegro. Det har jeg snakket om lenge, og denne turen er også 100% spikret!

Det blir selvfølgelig også en ukes skitur til fjells, denne gangen går turen til Rondane.

Ellers er det mange løse planer. Noen blir kanskje noe av, noen blir sannsynligvis utsatt til et annet år og plutselig reiser jeg spontant til en destinasjon som bare dukker opp fra intet, som jeg kanskje plutselig kommer på at jeg vil besøke. Jeg liker å planlegge noen turer i god tid, men jeg liker også å ha rom for spontante turer.

I mars har jeg planlagt en vinterferie til Bulgaria. Et land de færreste forbinder med snø, fjell og vinteraktiviteter. Syns du det høres spennende ut? Du er hjertelig velkommen til å delta!

Les mer om hele denne turen her: Vil du bli med på skiferie til Bulgaria?

Tusen takk til alle dere som leser bloggen min – både nye og trofaste lesere! Uten dere hadde ikke bloggen eksistert! Jeg gleder meg til ett nytt år der jeg som vanlig skal dele mine reisehistorier og -tips med dere!

Jeg ønsker med dette alle mine følgere ett riktig godt nytt (reise-)år!

Previous articleRoque Nublo – en monolitt, 360 graders utsikt og selve symbolet på Gran Canaria
Next articleMini-roadtrip på Gran Canaria

14 COMMENTS

 1. Som alltid mange spennende eventyr fra deg – og ikke minst et svært aktivt år! Svalbard hørtes blant annet helt fantastisk ut, og jeg har ingen tvil om at du kommer til å nå 100 DNT-hytter før 2020. 🙂 Det blir gøy å følge deg også i 2019. Ønsker deg alt vel inn i det nye året; riktig godt nytt (reise)år!

  • Hei Renate! Tusen takk for det! Ja, dette ble absolutt et aktivt år, så ikke feil at jeg avsluttet med noen late dager i Miami 😉 Jeg skal ihvertfall gjøre det jeg kan på hyttefronten, og kanskje jeg også kan plukke med meg noen hytter i ditt området i 2019 også 😉 Vi får se hva det nye året bringer! Godt nytt år til deg også!

 2. Hei, Elisabeth

  Høres ut som du har hatt et riktig så fint reiseår i 2018, og det er som alltid veldig hyggelig å følge deg på tur!

  Lykke til i jakten på gullnøkkelen og ønsker deg et riktig godt nytt reiseår i 2019.

  Hilsen Mette

 3. Mange spennende eventyr her, skulle spesielt likt å oppleve turen din til Svalbard selv! Var der for to år siden, men fikk ikke opplevd i nærheten av like mye som deg. Gleder meg til å lese om flere av dine eventyr i 2019 og godt nyttår til deg også 🙂

  • Hei Jørn! Ja, Svalbard var et eventyr helt for seg selv! Håper jeg får tatt turen tilbake for ytterlige Svalbardeventyr (men det blir nok ikke i 2019…) Gleder meg til et nytt år med forhåpentligvis flere eventyr! Godt nytt år til dere begge!

 4. Godt Nytår, Elisabeth og sikke et dejligt rejseår du har haft. Masser af sne, fjelde og natur som du allerbedst kan lide det. Jeg håber, at du får lige som mange eller flere eventyr i 2019. Jeg glæder mig til at følge dig 🙂

  • Ja, dette var absolutt et år innenfor mine kriterier 🙂 Jeg krysser fingrene for at jeg får alt jeg ønsker meg på turfronten til neste år også… 🙂 (ok, kanskje ikke ALT da… he he). Godt nytt år til dere også!

 5. Svalbard har jeg utrolig lyst til å oppleve selv, og jeg er også blitt mer og mer glad i å utforske nærområdet her jeg bor, eller reise på kortere turer innad i Norge. Det er jo så mye vakker natur her! 🙂 Gleder meg til å følge deg også videre i 2019 🙂

  • Ja, Norge er rett og slett mitt favorittland, og det er lett å glemme at dette er det ultimate ferielandet! (Tror kanskje ikke alle er enige med meg der da…). Jeg håper jeg får like mange reiser her hjemme i år som i fjor! Gleder meg til å se hvor dine reiser i 2019 går 😉

 6. Så mange fine reiseminner du fikk samlet i fjor! Blir spennende å se hvor turene går i år, og jeg gleder meg spesielt til å få enda mer hyttetur-i-Norge-inspirasjon. Satser på at det blir noen slike turer på meg også i løpet av året ? Hilsener fra varme Thailand!

  • Hei Marianne! Ja, nå er det nytt år og nye muligheter. Og det blir garantert flere hytteturer i Norge på meg, både de kortreiste og noen i fjellet! Kos deg masse i Thailand – følger deg på Snap og er bare bittelitt misunnelig (helt feil: veeeeldig misunnelig!)!

 7. Wauw, sikke nogle fantastiske rejseeventyr, du har været på – vi skal helt sikkert noget mere til Norge! Det er et land, vi kun har set en my af, og vi vil så gerne på nogle flere vandreture i Europa. Tak for skøn inspiration 🙂

  • Hei Mette! Ja, håper dere får tatt turen tilbake til Norge om ikke så lenge! Det er faktisk mitt favorittland når det kommer til vandring! Jeg har også mange ruter i Europa på ønskelisten og heldigvis har jeg mange fine turer i Balkan planlagt! (Dere får si fra hvis dere vil utforske det en gang – jeg har jo startet reisebyrå og arrangerer turer hit nå!). Bare hyggelig å kunne inspirere 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.