Sponset reiseDet er i grunn mange ting jeg ikke er så god på. Tekniske datagreier for eksempel. Når vi innskrenker det til nettsikkerhet, er jeg også litt utafor. Nettsikkerhet er forøvrig ikke noe du bare skal tenke på når du er på reise, men også om du bruker den lokale caféen på hjørnet på ditt eget hjemsted.

En gang for lenge siden var det en som prøvde å forklare meg dette med bruk av offentlig Wi-Fi.

Det er som om du sitter i et stort rom med mange mennesker og du snakker litt høyt i telefonen. Da vil alle høre deg…

Så åpent er altså nettet du er logget på der ute.

Oj da! Det er jo ikke bra i det hele tatt det! Og spesielt ikke hvis du må logge deg inn på private kontoer på sosiale medier, e-mail og for å ikke snakke om nettbanker. Og det gjør vi jo hele tiden faktisk. Problemet er at vi er jo ikke hjemme på vårt sikre nettverk hele tiden.

Som aktiv reiseblogger er jeg nok kanskje litt vel ivrig på forskjellige sosiale kanaler. Man skal jo fortelle resten av verden hvor man er, dele reisetips og bilder! Personlig bruker jeg nok mest Wi-Fi når jeg er ute å reiser, men det hender jeg bruker det på caféer rundt omkring her hjemme også. Og jeg har til nå, ikke hatt noen beskyttelse. Jeg har altså sittet der på diverse caféer og hotellnettverk rundt omkring, og regelrett snakket høyt til alle og enhver. Det er det heretter slutt på for min del!

2016-08-06_0001Etter å ha satt meg litt mer inn i nettsikkerhet, har jeg i det minste litt mer forståelse og greie på akkurat dette. Det finnes nemlig et program du kan laste ned til maskinen eller en app til telefonen din, slik at du er beskyttet når du bruker et åpent nettverk. Dette heter F-Secure Freedome  VPN og jeg skal nå på en enkel måte forklare deg hvordan dette fungerer, slik at du også kan være beskyttet når du bruker åpne nettverk.

Wi-Fi Sikkerhet

Freedome beskytter deg på alle offentlige og åpne Wi-Fi-nettverk. Dine data vil derfor være trygge og sikret.

Sikker surfing

Siden jeg ofte er på reisefot, har jeg blitt en kløpper på å spotte Free Wi-Fi skilt. Når jeg så er logget på et nettverk, er det bare en enkel tastefunksjon via appen eller mac´en, og får du et eget privat nettverk og skadelige apper og nettsteder blir blokkert.

Tilgang til blokkert innhold

Hvis du har vært ute å reist mye, har du kanskje fått opp beskjeden ”dette innholdet er ikke tilgjengelig i ditt land”. Med Freedome åpner du dette blokkerte innholdet ved å bytte sted virtuelt. Det betyr at enheten din kan settes til å være i Norge, mens du egentlig er i Asia.

2016-08-06_0004

Privat og beskyttet

Det viktigste punktet er nok å få være privat og beskyttet. Du kan derfor være anonym på nettet og alle enhetene dine og konfidensiell data er beskyttet mot hackere og skadelig programvare.

Så, hvordan er det å laste ned dette og installer dette både på mac og mobil for en data kløne som meg. Ofte kan jeg komme halvveis, og så er det et eller annet jeg ikke skjønner eller ikke får til. Med Freedome var dette veldig enkelt. Veldig enkelt!

På nettsiden www.f-secure.com kan du enkelt kjøpe det abonnementet som passer for deg. Når du har gjort dette, får du en kode. På mobil laster du ned appen Freedome gratis. Jeg har testet Android versjonen. Med et par enkle steg, er appen aktivert og klar til bruk. Når du skal bruke et åpent nettverk, går du enkelt inn på appen og trykker på PÅ. Du kan selvfølgelig la denne stå på PÅ hele tiden, men jeg opplevde at batteriet på telefonen ble raskere tappet når denne var i bruk.

På Mac/pc

På hjemmesiden til Freedome, finner du en knapp der det står ”Last ned til Mac” (eller du kan klikke deg videre for å finne andre enheter). Så etter å ha godtatt vilkårene, blir programmet lastet ned til din maskin og du er klar for å bruke Freedome.

Så kan du styre enkelt PÅ/AV funksjonen, velge stedet du er. Jeg opplevde selv en gang da jeg var i Thailand, at jeg ikke fikk tilgang til den TV-serien jeg var så hekta på akkurat da. Med denne funksjonen unngår du dette. Du bare sier i fra til maskinen din, via Freedome, at du er i Norge, og voila – TV-serien er i boks!

På mobil

Under denne perioden hvor jeg har testet Freedome, så har jeg i hovedsak brukt telefonen. Også her var det såre enkelt å komme i gang. Du laster ned app´en, godtar vilkårene og limer inn koden. Ferdig! Da er app´en klar til å bruk, og med et enkelt touch-trykk er du beskyttet. Bildene under er screenshots fra min egen telefon.

2016-08-06_0003Når du er inne på appen eller via programmet på din mac/pc, kan du gå inn å lese nærmere på f.eks Tracker Mapper. I løpet av 24 timer kan du se detaljer om hvem som har prøvd å samle informasjon om deg. Det skal jo sies at alt dette ikke alltid er «farlig», men det er jo lov å være litt anonym på nettet syns nå jeg.

2016-08-06_0002

Fordeler

ALT!

Å være beskyttet er jo alfa omega spør du meg. Jeg har jo i alle år tenkt at dette går bra. Og ja, det har faktisk gått bra. Det skal sies at jeg bevisst har brukt blant annet nettbanken så lite som mulig på åpne nettverk. Før en reise, har jeg derfor prøvd å planlegge det økonomiske så bra at jeg ikke trenger å bruke nettbanken underveis. Siden jeg ikke har hatt noen ekstremt lange utenlandsopphold på noen år, så har dette vært uproblematisk for meg. Med Freedome vet jeg at dette ikke er noe problem lenger. Jeg kan logge inn på nettbanken og være helt trygg på at ingen andre får tak i sensitiv informasjon.

Ulemper

Jeg har ikke opplevd at surfingen går noe tregere med Freedome installert, men jeg merket at batterikapasiteten ble noe lavere. For min del, lader jeg heller opp telefonen en ekstra gang enn at det skal gå utover nettsikkerheten min.

Hva koster dette?

Prisen avhenger av hvor mange enheter du ønsker å sikre. 3 enheter (f. eks 1 Mac/pc og 2 mobiler) koster 465,- per år. For en hundrelapp mer, sikrer du ytterligere 2 enheter.

25% rabatt

Via hjemmesiden: www.f-secure.com, kan du kan prøve dette gratis i 14 dager. Ønsker du å kjøpe et abonnement, gjør du dette på samme side. Ved å bruke koden TRAVEL25, får du 25 % rabatt på et valgfritt årsabonnement. Det betyr at du bare betaler 349,- for 1 år (3 enheter). Det er under 1 krone per dag for at du skal være sikret på åpne nettverk!

Denne artikkelen er sponset av F-Secure. Jeg har selv testet F-Secure Freedome VPN og dette innlegget er basert på mine egne erfaringer med tjenesten. 

Previous articleFra slott til mikrobryggeri – og alt midt i mellom langs Kattegattleden
Next articleTindebyen Åndalsnes og mektige Romsdalseggen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.