Romsdalen er en perle for seg selv og ligger midt i Møre og Romsdal fylke. Her finner du frodige daler, vidder og gold natur, og er en blanding av kystnatur og innlandsnatur. Romsdalsfjellene strekker seg langt innover på begge sider av Romsdalen, og hele 53% av arealet i kommunen er vernet gjennom nasjonalparker og landskapsvernområder. Og selve rosinen i pølsa, er fotturen over Romsdalseggen!

RomsdalseggenSelve turen over Romsdalseggen har stått på turlista mi lenge. Plutselig klaffet både tidspunkt og værmelding, så jeg og samboeren min hev oss rundt, pakket turtøy og satte oss i bilen med kurs nordvestover.

Tindebyen Åndalsnes

Vi valgte å bo i Åndalsnes i 2 dager. Det gjør det veldig enkelt for deg når du skal gå turen over Romsdalseggen. Herfra går det buss som kjører deg innerst i Venjesdalen som er startpunktet for turen. Herfra er det bare å gå tilbake til mål, som rett og slett er i Åndalsnes sentrum. Om du ikke vil bo i Åndalsnes, men litt utenfor, så finnes det greit med parkering i Åndalsnes.

ÅndalsnesÅndalsnes kalles også for Norges Tindehovedstad og ligger vakkert til ved foten av Romsdalsfjellene og ved bredden av Romsdalsfjorden. Her finner du også start- og endepunktet for Raumabanen som går gjennom vakre Romsdalen og går blant annet forbi den kjente Trollveggen. Dette er Europas høyeste loddrette fjellvegg. Fra bunnen av dalen og til toppen er det 1800 meter rett ned og av dette er 1000 meter loddrett. Enkelte steder har veggen også overheng på opp til 50 meter og den har derfor vært et populært mål for klatrere og basehoppere. På grunn av flere dødsfall og farefulle redningsaksjoner, ble fallskjermhopping i Trollveggen forbudt i 1986. Det er også et besøkssenter ved bunnen av Trollveggen. Her er det café, du kan se film eller kjøpe med deg troll og andre duppeditter hjem fra suvenirbutikken.

TrollveggenI byen (Åndalsnes har faktisk med sine drøyt 2000 innbyggere, fått bystatus!) finner du også Norges største festival for outdoor entusiaster, nemlig Norsk Fjellfestival. I tillegg finnes Raumarock for den musikkinteresserte.

Trollstigen

Trollstigen eller Trollstigvegen som den også kalles, har mangfoldige år vært viktig for ferdselen mellom Valldal og Åndalsnes. Det begynte som en enkel krøttersti, deretter ridevei og 1916 ble selve veien påbegynt. I 1936 ble veien åpnet og den består av 11 sirlige hårnålssvinger. Over Stigfossen ser du den gamle steinbrua og på toppen finner du Trollstigen Kafé som er et av de mest spektakulære arkitekturformede bygningene i Norge. Veien er åpen fra midten av mai og stenger når snøen kommer.

Trollstigen

Fotturen over Romsdalseggen

På turen over Romsdalseggen får du en 360 graders utsikt til de spektakulære Romsdalsfjellene. Her får du utsikt til flere topper som Kongen, Dronningen, Romsdalshorn, Store Trolltind, Store Vengetind og ikke minst Trollveggen med sin taggete tanngarde av trolltinder. Nede i dalen ser du elven Rauma slynge seg gjennom dalen og ender ute i fjorden.

Bussen som tar deg til startpunktet, går fra Tindesenteret i Åndalsnes sentrum hver dag i hele sommersesongen (1. juli til 30. september) kl 9:30. På fine dager kan du forvente mye folk. Vi var der en tirsdag i juli og det måtte 5 busser til å få alle opp. Jeg overhørte noen som sa at dette var rekord for denne sesongen. Så det var nok flere enn meg som hadde kikket på yr.no før de dro hjemmefra.

Romsdalseggen

Bussen koster 140,- per person og kan kjøpes på nett på forhånd eller på stasjonen samme dag. Alle får plass og de kjører buss frem og tilbake til alle har kommet seg opp. Det er 2 varianter av turen; den normale ruta og familieruta.

Den normale ruta går stort sett over selve eggen mesteparten av turen. Det er definitivt denne du bør gå om du er ute etter den fine utsikten. Har du derimot solid høydeskrekk eller aldri har gått i fjellet før, anbefaler jeg ikke at du tar denne varianten. (Besseggen er forøvrig en fin tur å starte med – den kan du lese mer om i dette innlegget). Turen har en bratt oppstigning og en like bratt nedstigning. Underveis på turen er det et par veldig bratte partier, men det er sikret med kjetting som du kan bruke til å hjelpe deg opp med. Har du med hund må du regne med å løfte hunden over de verste partiene. Bortsett fra dette, går turen på bred og fin sti.

Husk nok drikke, mat, snacks og ekstra klær! Gode fjellstøvler er obligatorisk! Beregn mellom 5-7 timer over Romsdalseggen. Turen er drøye 10 km lang og du skal klyve opp 970 høydemeter før du når det høyeste punktet på 1222 moh (Mjølvafjellet).

RomsdalseggenEr du en av de som gjerne tar en avstikker for å få en litt lengre tur eller kanskje bare elsker å plukke topper? Da anbefales det å ta avstikkeren til toppen Blånebba på 1422 moh. Når du lagt bak deg nesten alle høydemeterne, vil du se skiltet som viser deg retningen til Blånebba, og det er bare å fortsette videre oppover. Spektakulær utsikt er belønningen!

Familievarianten er en mildere, men noe lengre rute. Her går du på baksiden av eggen og mesteparten av turen går i ur. Du slipper de luftigste og bratteste partiene. Begge variantene starter og ender på samme sted. Stien skiller seg der den normale varianten begynner på den bratte oppstigningen, og stiene møtes igjen mot slutten av turen. Følg skiltene som viser Romsdalseggen over Høgnosa. Du vil derfor få muligheten til å nyte en veldig fin utsikt på denne varianten også. På denne turen bør du beregne 6-8 timer og den er 12 km lang. Turens høyeste punkt er på 1089 moh.

Romsdalseggen

Romsdalseggen

Rampestreken og Romsdalstrappa

Mot slutten av turen (på begge rutene), et godt stykke etter at nedstigningen har begynt, kommer du til Rampestreken. Dette er en plattform som er bygget ut fra fjellet med flott utsikt over Åndalsnes med både fjord og fjell så langt øye ser. Når du står ytterst på rampen, er det 537 meter rett ned. Om du ikke tar hele turen over Romsdalseggen, er dette et fint alternativ. Fra Åndalsnes går det en godt merket sti opp til Rampestreken og byfjellet Nesaksla. Det er en tur med jevn og bratt stigning. Her er det bygget en fin steintrapp; Romsdalstrappa. De to siste somrene har sherpaer fra Nepal bygget denne stabile trappa som går hele veien opp til Nesaksla. Dette gjør turen litt enklere teknisk sett, men du blir fortsatt rimelig andpusten. Beregn ca 1,5 time opp til Rampestreken.

Romsdalstrappa og Rampestreken

Tid for pause

Vel nede i Åndalsnes, er det bare å legge seg i gresset og strekke på beina, samt ta en velfortjent leskende iskald drikk eller et bedre måltid. Det var flere alternativer i byen, men det er spesielt en kafé jeg vil trekke frem, nemlig Sødahlhuset. Her får du blant annet hjemmelagde rundstykker, kaker, suppe og kraftkarburger, i tillegg til et lite utsalg av kortreist mat og egenproduserte produkter i tekstil og keramikk – og mye mer! Og for å ikke snakke om den høye mys-faktoren! På terrassen kan du bare sitte og nyte livet, dagen og stemningen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Skorgedalen og Skorgedalsbu

Siden godværet fortsatt var med oss, valgte vi å bli en ekstra dag i Romsdalen. Som ivrig DNT-hyttesamler, hadde jeg studert kartet og funnet ut at det lå en DNT-hytte på andre siden av fjorden, i en dal som heter Skorgedalen. Og siden Åndalsnes nesten ligger helt innerst i denne lange fjordarmen, var det bare 20 minutter å kjøre med bil herfra. Halve kjøreturen går på en mindre grusvei, og man parkerer på en stor p-plass i et området som kun består av hytter. (Det er bomveg opp som koster kr 80,-).

Selve DNT-hytta med navnet Skorgedalsbu, vil jeg si hadde den beste belliggenheten i hele dalen. Liggende litt oppe på en ås, hadde den en helt fantastisk utsikt over Romsdalsfjellene. Det var en sann fornøyelse å sette seg i godstolen på hytta og bare nyte utsikten resten av dagen.

Utsikt fra SkorgedalsbuSkorgedalsbu er en av de hyttene jeg til nå har vært på, med desidert best utsikt. Dette var rett og slett en litt bortgjemt perle. Hytta er stor og har sengeplass til 27 personer. I tillegg er det masse ekstra madrasser. Det er kun ca 15 minutter å gå fra parkeringsplassen til hytta, noe som gjør den lett tilgjengelig for de fleste. Allikevel var vi her helt alene denne fredagskvelden i juli!

SkorgedalsbuSkorgedalsbu er en ubetjent hytte. Det vil si at du må ta med deg all maten selv, men det er jo ingen stor sak når du kan parkere så nærme. Ifølge hytteboka som mange turfolk hadde skrevet i, er dette en hytte som er veldig populær på vinteren. Da er det mange bor fast på hytta over flere dager og plukker med seg de mange fine fjelltoppene som er i området.

Skorgedalsbu

Skorgedalen

Nyttige lenker

Har du gått Romsdalseggen – eller står denne kanskje på din to-do-liste?

Previous articleHva vet du om nettsikkerhet på reise?
Next articleHuldrene i Huldreheimen

6 COMMENTS

 1. Jeg har rett og slett vært altfor lite på fjellturer her i landet! Men nå planlegger jeg en helgetur med søster og mamma i september. Kanskje du som er så godt kjent i fjell og daler har et sted å anbefale som er greit tilgjengelig for en helgetur med søndre Vestfold som startsted (vi kommer til å reise med bil), et sted hvor man kan overnatte til en rimelig penge og gå turer som ikke krever så mye (må passe for knær som ikke godtar klatring og mye oppover og nedover) men som likevel byr på vakre omgivelser?

  • Hei Marianne! Så moro at du planlegger tur til fjells i september. Det er etter min mening den fineste tiden på fjellet. Tidligere denne måneden var jeg på en kjempefin tur i Huldreheimen/Langsua nasjonalpark. Kanskje det kan være noe for dere? Dette området er fint for nybegynnere og barn, eller rett og slett for deg som bare ønsker å nyte! Innlegget fra denne turen kommer straks, så bare følg med!

 2. FOR noen bilder! Den utsikten fra Romsdalseggen er jo noe man bare kan drømme om (har jeg erfart, haha)! Til å være en såpass liten by har Åndalsnes mye spennende rundt seg å by på. Utsikten fra Raumabanen mot blant annet Romsdalshorn og Trollveggen var bare helt utrolig (den dagen jeg tok toget derfra var været helt perfekt). 🙂

  • Hei Renate og takk for det! Ikke så vanskelig å ta bilder i slike omgivelser egentlig… he he! Synd den utsikten ble med drømmen for deg. Håper du får tid til å komme tilbake en gang det er finvær, men det er jo fryktelig vanskelig å planlegge i landet vårt… Godt å høre at du fikk finvær og utsikt fra Raumabanen i hvert fall (selv om det kanskje hadde vært bedre motsatt)!

 3. Oppdaget bloggen din via Renates reiser. Wow! her var det mye spennende å se og lese. Men også skummelt, får jo så lyst til å dra ut på tur 😉 Kan være greit å begynne med noe kjent fant jeg ut, Romsdalseggen er bare helt en fantastisk tur, det er nå min mening. Jeg har gått den tre ganger, alle i flott høstvær og med lite folk, selv om det bare blir flere og flere . Ser ikke bort i fra at jeg skal gå den flere ganger, vel og merke om knærne mine tåler det. Nedturen har vært et mareritt, hver gang. Men det er glemt etter en dage eller tre 🙂
  Gleder meg til å utforske bloggen din. Ekstra morsomt at det er mye fra Norges turområder 🙂

  • Hei Tove! Så hyggelig at du fant bloggen min da, og at den falt i smak hos deg 🙂 Romsdalseggen står absolutt på min favorittliste. Denne turen går jeg mer enn gjerne igjen. Selv jeg som ikke sliter med dårlige knær, hadde også jeg vondt i knærne etter denne nedturen, men denne turen er verdt å slite litt for 🙂 Jeg elsker Norge og det er nok favorittlandet mitt… he he, så jeg håper jeg kan inspirere deg til å dra på mange fine turer her hjemme, men også en og annen utenlandstur da 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.