Flere og flere oppsøker fjellet. Å være en friskus er in og toppturer med randoneutstyr har aldri vært så populært som nå. Medaljen har også en bakside, og dessverre fører dette med seg flere ulykker, rednings-aksjoner og uheldigvis også dødsfall.

Der vi før gikk rundt et fjell, går vi nå over. Og vi går ikke bare på ski eller til fots. Vi kiter, prøver oss på off-piste, basehopping og klatring. Og for ikke å glemme turskøyting. Mulighetene er mange og med denne utviklingen har det også kommet nye fjellvettregler som er oppdatert til dagens mer moderne bruk av fjellheimen.

Skal du til fjells, er mitt råd og lære deg fjellvettreglene og å følge dem. Det kan faktisk redde livet til deg og dine turvenner.

De siste fjellvettreglene kom i 1967, og er i grunn litt barneskolepensum for oss nordmenn. Alle som har vært til fjells har sett disse hengende på veggen, på utedoen, på et postkort eller inngravert på en rosemalt trefjøl. Her presenterer jeg de nye fjellvettreglene anno 2016, utarbeidet av DNT og Røde Kors.

#1 Planlegg turen og meld fra hvor du går

Planlegging er jo halve moroa med turen. Legg opp turen etter dine egne og dine turvenners erfaring og evner. Planlegg også alltid alternative ruter. Les kart og finn informasjon om terrenget. Spør gjerne andre som har vært i området om tips og råd.

Jeg legger alltid en lapp igjen til noen hjemme om hvor jeg har planlagt å være, dag for dag. Underveis på turen er det ikke sikkert du får gitt beskjed om hvor du er.

2016-01-22_0002

#2 Tilpass turen etter evne og forhold

Ting kan skje underveis. Gjør hele tiden egne vurderinger etter forholdene og tilpass deretter. Været er uforutsigbart. Det kan være strålende sol den ene timen og regn og kraftig vind den neste. Respekter været i fjellet! Velg tur etter evne. Er du fersking, så begynn med kortere turer. Du må selv kjenne dine egne begrensinger og vite hva du er rustet for. Det er mange som liker å gå alene i fjellet. Vær ekstra varsom om du ønsker å gjøre dette. Å være flere gir både økt sikkerhet, trygghet og ikke minst er det veldig sosialt.

Går du på tur med noen du ikke kjenner så godt, er det viktig at det er klar og tydelig kommunikasjon i gruppa. Trenger noen en pause, ta en pause! Tilpass farten etter den svakeste i gruppa.

#3 Ta hensyn til vær- og skredvarsel

Sjekk alltid vær- og skredvarslene for det området du skal være i. Lær deg og tolke disse slik at du også forstår hva selve varselet innebærer.

Kanskje det er en idé å melde seg på et skredkurs? Dette er spesielt viktig om du velger å gå toppturer.

Turvarsler kan du blant annet finne her: yr.no, storm.no og varsom.no.

2015-03-10_0001

#4 Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

Kle deg etter vær og forhold og husk at været skifter fortere enn du kan si fjelltur! Ha med ekstra klær, samt nødvendig sikkerhetsutstyr i forhold til tur og terreng. Lurer du hva du skal ha med i sekken på en hytte til hyttetyr i fjellet? Les dette innlegget: Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

Ekstra mat og drikke er også lurt å ha med. Kanskje tar turen mye lengre tid enn planlagt? Og i verste fall, kanskje du skader deg underveis på turen og må vente på hjelp?

2016-01-22_0005

#5 Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

Er du ute på vintertur, bør du ha med sikkerhetsutsyr som vindsekk, liggeunderlag, sovepose og spade. Skulle du komme utfor et uhell, kan du klare deg en natt ute med dette utstyret. En vindsekk er alfa omega og kan redde liv.

En hodelykt gjør at du lettere synes. En refleksvest veier lite og går heller ikke tom for batteri. Litt førstehjelpsutstyr er også kjekt å ha. I sportsbutikkene får du ofte kjøpt en som er egnet for slike type turer.

Skal du gå i områder som er skredutsatt, ha nødvendig utstyr for dette.

Mobil kan være nyttig, men husk at det er svært mange steder i fjellet som ikke har dekning.

#6 Ta trygge veivalg. Gjenkjenn skredfarlig terreng og usikker is

For å unngå skred, er det viktig at du har tenkt nøye gjennom valg av vei. Skred kan løsne i heng som er høyere enn 5 meter og brattere enn 30 grader. Selv om det er flatt der du går, kan du utløse skred i fjellsiden over deg og det kan gå tre ganger så langt, som høyden på henget det utløses fra.

Er du usikker på hvordan et skredfarlig terreng ser ut? Igjen… meld deg på et skredkurs!

Går du på en fjellrygg, pass på at skavlbrudd kan oppstå, og vær oppmerksom på isforholdene når du går på regulerte vann, og i inn- og utløpsområder.

2016-02-20_0004

#7 Bruk kart og kompass. Vit alltid hvor du er

Legg aldri ut på fjelltur uten kart og kompass. Men kanskje minst like viktig er det jo å kunne bruke det! Selv om du går en kvistet løype eller en merket rute, følg alltid med på kartet hvor du er. I dagens teknologiske verden, har de fleste kanskje med seg en GPS. Den er nyttig, men totalt ubrukelig om du går tom for strøm.

2016-02-20_0005

#8 Vend i tide, det er ingen skam å snu

Om du skulle bli overrasket av f.eks dårlig vær er det viktig at du kanskje revurderer planene underveis. Eller kanskje du innser at dagens etappe var tyngre enn du trodde? Uansett årsak, det er ingen skam å snu! Aldri!

#9 Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

Det er ikke sikkert alle er like sterke som deg, eller kanskje du er den som ikke klarer å holde følge. Samstem turfølget og pass på at alle er med.

Pass på å få i deg nok væske. Selv om du ikke er tørst, må du drikke. Fyll på med nøtter eller den snacksen du liker… ofte!

Å gå i vind er en energisuger. Søk ly før du blir helt utslitt. Ta deg heller en pause i vindsekken om du trenger å hente krefter. Skjønner du at du ikke klarer mer og ikke finner ly, sett deg godt til rette i vindsekken eller grav deg ned i snøen. En vindsekk er også super som er levegg. Bruk ski og staver som holdere, og pause blir straks litt triveligere.

2016-02-20_0001

God tur!!!

Previous articlePeru´s høydepunkter
Next articleOpp og ned i Ryfylkeheiane

1 COMMENT

  1. Supert innlegg! Fint at du kommer med egne tips og erfaringer relatert til de nye fjellvettreglene. Det ser ut som jeg burde skaffe meg en vindsekk! Den høres jo genial ut.

    Kos deg på påskefjellet!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.