Home Norge Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

Mars er høysesong for fjellturer! Da finner jeg frem fjellskia og kartet, og peiler meg ut en tur. Jeg går fra hytte til hytte, og etappene kan bli lange. Om etappen ikke er så lange i kilometer, er vær og føre helt avgjørende for hvor lang tid du bruker. Ok, og formen også! Men det er 2 forskjellige ting å fyke i medvind på hardt skareføre og tråkke opp egne løyper i dyp løssnø. Jeg har gjort begge deler, og alt har sin sjarm. Hvor tung sekken er derimot, er også med på å avgjøre hvor tung turen kan bli.

2015-03-10_0003

Her er en oversikt over hva du skal ha med deg på en vintertur fra hytte til hytte.

Ull er gull: Så mye som mulig av det jeg pakker med meg, er ull. Ull har den smarte kvaliteten at den både transporterer vekk svette og isolerer selv om ulla blir fuktig. Derfor blir du ikke så lett kald. Ullfiberet kan ta opp mer enn en tredel av sin egen vekt med væske uten å kjennes fuktig. Nyvasket superundertøy har nok aller best transportevne, men ull beholder egenskapene også når det ikke er nyvasket. Og når du skal gå i kanskje 4-5 dager på tur, så er det kjekt med plagg du kan bruke flere ganger. Svett og skitten ull lukter lite selv etter flere dagers bruk.

Ulltrøye, ullstilongs, ullsokker, ullue, ullvotter, ullvanter, ullboxer, ull-BH – you name it!

Vindbukse og vindjakke: På fjellet kan det blåse mye. Anorakken er et plagg som er brukt i åresvis og jeg sverger til dette geniale plagget i bomull. Pass også på at du har hette på jakka. Ingenting er verre enn sur vind som kryper nedover nakken!

Gamasjer: Skal du vasse i dyp snø, holder gamasjer deg på varm og tørr. Hvis du bruker nikkers, vil et par gamasjer holde vinden ute om det blåser.

Lue og votter: Pakk alltid med et ekstra sett. For hva gjør du hvis du plutselig mister en vott? Det er rett og slett krise! Jeg har 3 typer votter med meg. En tynn vott/vante i ull som et ekstra lag innerst hvis det er veldig kaldt. Som vott nummer 2 sverger jeg til type hjemmestrikkede Selbuvotter. Jeg blir fort varm når jeg går på ski, så da syns jeg denne type ullvott puster veldig godt. Er det veldig kaldt eller mye vind, har jeg vindvotter ytterst. Jeg har ikke dobbelt sett med av alle disse, men 2 sett med Selbuvotter er alltid med. Husk også at votter varmer bedre enn hansker.

Mye av kroppsvarmen slippes ut gjennom hodet. Lua hjelper deg derfor med å holde på varmen, så lue MÅ med (egentlig uansett årstid). Her er det viktig å ikke bruke materialer som binder fukt. Lua bør være av tettstrikket ull eller ullblanding og helst være vindtett hvis du ikke har hette på jakka.

En buff (hals) kan være et funksjonelt hodeplagg. Den kan brukes som både pannebånd og hals.

Mitt absolutte favorittplagg er en balaclava. En type finnlandshetteaktig sak. Den er rett og slett gull å ha. Den varmer godt og ingen vind trenger inn. Dette plagger kommer du aldri til å angre på om du kjøper inn denne. Min er i ull med et nettingfor på innsiden som trekker fuktigheten vekk. Ok, du ser kanskje litt halvbanditt ut der ute på vidda, men det er det verdt!

2015-03-10_0001

Dunjakke! Min favoritt etter balaclavaen. Skaff deg en lett dunjakke som kan komprimeres. Når du skal ha pause, tar du bare på deg dunjakka utenpå alt annet – og du holder deg god og varm gjennom hele pausen.

Tøy til innebruk: Fleecegenser, mikrofiberbukse/tights, lette innesko eller tøfler. Rett og slett det du føler deg komfortabel i uten at det tar for mye plass eller veier for mye.

Kart og kompass: Uansett hvor rå du er på dagens teknologi og har en GPS, så la aldri det gode gammeldagse kartet og kompasset bli igjen hjemme. Ikke skal du stole 100% på mobilen din heller. Og batteriene varer heller ikke evig. GPS er selvfølgelig nyttig som et supplement, men ikke som et verktøy ene og alene.

Kart på 1:50.000 er de beste å gå etter. Det er detaljert nok til at du kan tegne inn ruter, merke av hvor du har vært, og får detaljinfo om steder du passerer. Kart på 1:100.000 gir deg mer oversikt over det store bildet. Jeg har kartene mine i en kartmappe slik at de ikke blir våte og møkkete. Et kart koster mellom 170 – 230 kr per stk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nødproviant: Når du går hele dagen blir kroppen fort tappet for energi. Små pauser der du fyller på med energi er viktig for å ikke gå på en smell. Nøtter, tørket frukt, sjokolade, samt sukkerholdig drikke er nyttig for å få i seg raske kalorier.

Vindsekk: Beskytter mot vann og vind, har plass til to personer og er koselig å sitte i. Veier bare 700 gram, er enkel å få brette sammen, og er en god livsforsikring om uværet skulle overraske deg og du må ta nødstopp. Laget i signalfarger som gjør deg enklere å oppdage for letemannskaper.

Hodelykt: På de fleste ubetjente hytter finnes ikke strøm, og på mange av de betjente hyttene skrus aggregatet av kl 23:00. God å ha om du skal på utedoen etter mørkets frembrudd eller om du ønsker å lese på sengen. Ikke minst er det et uvurderlig hjelpemiddel dersom du ikke når frem til hytta i mørket. Husk ekstra batteri!

Kremer: Solkrem må med uansett værmelding og årstid. På høyfjellet blir du fort solbrent, spesielt i ansikt og nakke. Er det veldig kaldt, bruk en kuldekrem som beskyttelse. Mitt siste innkjøp er en kuldekrem med solfaktor. Enklere kan det ikke bli!

Gnagsårplaster/sportstape: Aldri, jeg gjentar ALDRI, legg ut på langtur i nye fjellstøvler. Gå dem på småturer i ditt nærområde først, så minsker du sjansen for gnagsår. Men tro meg: du kan få gnagsår selv i inngått støvler!

Hvis du bare kjenner så vidt antydning til gnagsår, så stopp umiddelbart for å plastre eller tape det utsatte området. Sportstape kan også være nyttig å ha hvis noe av utstyret skulle ryke, en glidelås eller reim fra sekken.

2015-03-10_0002

Toalettsaker: Pakk kun det aller nødvendigste. En rull toalettpapir klemt sammen, slik at den tar mindre plass. Tannbørste og tannkrem, gjerne i reisestørrelse om du har. Skal du innom en betjent hytte som har dusj? Da pakker jeg gjerne med meg små engangspakker med shampo og balsam. Deodorant er valgfritt, eller avhengig av om du ønsker å imponere andre på hytta. Fet krem eller litt vaselin er lurt for å smøre lepper og føtter. Lite og lett turhåndkle.

Lakenpose: Skal du overnatte på en DNT hytte, er det oftest dyner der. Da trenger du bare en lakenpose som både plass og vektbesparende.

Småsaker og duppeditter: Solbriller, alpinbriller (uvurderelig ved mye snøføyk), multiverktøy, fyrstikker/lighter, termos, drikkeflaske, skismøring/feller, penger/kort, DNT-nøkkel hvis du skal på DNT sine ubetjente hytter. Ørepropper kan også være lurt om du skulle havne på et flermannsrom.

Førstehjelpssaker: Viktig å ha med hele året. Inneholder blant annet vanlig plaster, sportstape, liten saks, kompresjonstape, små desinfeksjonsservietter, smertestillende tabletter eller krem og gnagsårplaster. Tigerbalsam eller lignende er noe jeg også pakker med.

Sikkerhet: På vinterturer er det flere ting du bør ha med. Er dere flere som går, kan dere fordele noen av dette utstyret, men dere er da avhengig av at dere alltid går samlet. Vindsekk, tilstrekkelig varm sovepose og liggeunderlag bør alltid være med. Dette redder faktisk liv hver vinter! Jeg har alltid også en liten spade med. Kjekk å ha hvis du trenger å grave deg en god sitteplass under lunsjpausen også. Vindsekken kan brukes som levegg under pauser hvis det blåser mye.

Utstyr: Fjellski og staver med bred trinse. Ryggsekk med passe volum. Ikke ha for stor sekk, da bare fyller du den sannsynlig bare opp allikevel.

Proviant: Du trenger ikke gå helt til toppen eller et annet hovedpunkt på dagsetappen før du tar deg tid til en rastepause. Spis gjerne allerede etter den første timen. Får du i deg mat tidlig kan du holde det gående lenge. Veldig viktig å fylle på med nok væske underveis.

Pakking av sekk: Jeg pakker i vanntette pakkeposer. Sorter utstyr og klær i forskjellige poser slik at du har sånn nogenlunde oversikt i sekken. Jeg vil gjerne ha mest mulig lett tilgjengelig, øverst i sekken, men det funker desverre ganske dårlig. På skiturer pakker du det tyngste nederst fordi du skal bevege overkroppen opp og ned.

Bæretips: Magebeltet festes oppå hoftene for å avlaste rygg og skuldre. Ikke legg f.eks primus og skarpe gjenstander inn mot ryggen slik at det gnager. Samtidig bør det tyngste utstyret inn mot ryggen for å skape best vektbalanse. I dag finnes mange avanserte sekker på markedet med gode bæresystemer. Ta mål av ryggen din og still inn sekken i forhold til din kropp.

Vekt på sekken: Ved å følge denne pakkelisten vil sekken bli på mellom 10-14 kg. Når du fyller på med mat og drikke, men samtidig tar på deg mye av klærne som er på listen, vil du kanskje få en sekk på ryggen som kan veie helt ned mot 8 kg.

Skal du overnatte ute i telt, er det en del mer utstyr som må med, og sekken blir naturligvis tyngre. Denne listen er kun ment om du skal overnatte på hytter.

Er du fersking på å gå med tung sekk, kommer du til å slite om turen tar seks timer. Tren litt hjemme før du legger ut på en slik tur. Det er aldri feil å være litt forberedt!

7 COMMENTS

  1. jeg digger å lese sånne innlegg da de er så fjerne fra min virkelighet!
    når det er sagt, så fikk til og med jeg (nesten) lyst til å spenne på meg skia (jeg ikke har) da jeg så bildet helt øvert 🙂

  2. Fina tips, men nu hoppas jag få packa handdukar och solkräm istället… 🙂 Tack för att jag får vara en del av Nordic Nomads! Ser fram emot gott samarbete framöver! Glada hälsningar från Sverige

    • Hei Annika og takk for hyggelig kommentar!
      Ja, håndkle og solkrem må pakkes ned på denne årstiden! Veldig hyggelig å ha deg som en av nomaden i Nordic Nomads. Kanskje vi også kan få treffes på en tur om ikke lenge? Det hadde vært hyggelig!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.