Mallorca er for alle! Absolutt alle! Fra den ihuga charterentusiast, barnefamilier, sportsidioter, livsnytere, klimaflyktninger, shoppingelskere, pensjonister – ja, alle!

Mallorca ligger i øygruppen Balearene. De 5 største øyene er Mallorca, Menorca, Ibiza, Cabrera og Formentera. I tillegg finnes en del mindre øyer.

Når jeg hører navnet Mallorca, så assosierer jeg det med 80 tallet og charterklisjeer. Kanskje ikke så rart siden Mallorca var et av de første store charterdestinasjonene. I 1959 dro Norges første fly med charterturister nettopp til Mallorca. Den gangen var det propellfly. Flyturen tok 7 timer og hadde mellomlanding og middag. I dag, 57 år senere, går flyet direkte på 3,5 time og du får kanskje servert en halvtørr blings (hvis du betaler ekstra).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg må innrømme at jeg var litt skeptisk til en tur til Mallorca, men vår destinasjon skulle være Palma de Mallorca. Balearenes hovedstad og den største byen på Mallorca. Spanias miniatyr av Barcelona leste jeg et sted. Med Palma som base, skulle vi reise ut til mindre steder på øya.

Mallorca er definitiv stedet for aktive reisende. Jeg vil påstå at sykling kommer øverst på lista. Spesielt for nordmenn. Jeg antar at 70% av syklistene jeg så (og det var ikke få), var norske. Som aktiv syklist selv, spotter jeg dette på de trange lycradraktene bombardert med reklame. Mest naturlig ville kanskje være at jeg kom med en sykkelhistorie. Denne gangen var det ikke det som var planen, men heller testing av fjelltur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVæret var ikke helt på vår side på denne turen i begynnelsen av april, men en dag ble greit nok at vi tok turen til fjells.

Vårt utgangspunkt var Valldemossa, og planen var å gå over til byen Deia. En tur på ca 3 timer. På kartet i min guidebok skulle stien gå fra en helt annen plass en det skiltene sa. Jeg stoler ganske godt på mine kartferdigheter, men blir jo passe usikker når skiltene peker en annen vei. Jeg tok sjansen på å følge skiltene og møtte etterhvert en turgåer som kun snakket spansk. Med litt tegnspråk og noen enkle spanske gloser som:

imposible, control, no vista, una horas extra – comprendere, comprendere?

Kanskje han trodde vi var italienske? Vel, jeg konkluderte jeg med at han sa at denne ruta tok 1 time ekstra. På toppen var det ingen sikt og den andre stien var ikke alltid mulig å gå. Det kunne være kontroll? Akkurat den siste biten skjønte jeg ikke, men det var ikke så farlig. Denne stien gikk i hvert fall til Deia, så vi fortsatt med godt mot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERATuren startet på bred og fin kjerrevei, blant gamle olivenlunder. Noen få, små hus var fortsatt i bruk, og det føltes ut som vi allerede var langt ute på bondelandet etter bare noen minutters gange fra den lille fjellandsbyen Valldemossa. Etter en liten halvtime begynte stigningen og veien var plutselig asfaltert. De ekstremt bratte bakkene kunne da umulig brukes til noe? Siden området fortsatt besto av oliventrær, tror jeg nok veiene ble brukt til å transportere de innhøstede olivene i kjerrer. Halvveis opp til toppen, gikk veien over til sti og det ble både smalt og mer kronglete.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVæret i begynnelsen av april kan variere mye på Mallorca. Vår dag var en delvis overskyet dag med litt vind. På vårt høyeste punkt på denne turen, 938 meter over havet, blåste det heller kraftig og det var tåke. Plutselig føltes det ut som om du var på fjelltur hjemme i Norge. Jeg hadde på meg 2 tynne ullgensere og en vindjakke, og det var akkurat nok til å ikke fryse på kroppen, men hendene ble iskalde. Jeg vil tippe det var 13-14 grader på toppen og noen grader kaldere ville vært en ubehagelig opplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPå toppen kom vi til et veiskille som skulle ført oss til Deia. Siden det ville innebære litt ekstra tid oppe på dette forblåste og tåkelagte fjellet, valgte vi heller å fortsette stien vi var på, som ville føre oss tilbake til Valldemossa igjen. Også fordi at det fra denne byen var hyppigere bussavganger tilbake til Palma.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOverraskende nok, var det mange turgåere på denne runden selv på en overskyet og tåkete dag som dette. Ikke alle var nok like forberedt på at det skulle være så kaldt her oppe.

Nesten helt nede, rett før vi nådde bebyggelsen igjen, møtte vi en kontrollpost. Jepp, en kontrollpost. Her ble vi fortalt at området vi kom fra, var et vernet området. Det er derfor restriksjoner på hvor mange turgåere som kan være i området, og derfor må du ha en tillatelse for å komme inn. Vi var jo på vei ut, så får vår del var det ikke noe problem. Her falt de siste brikkene på plass. Den spansktalende turgåeren snakket om kontroll og at det ikke var mulig å gå der. Det var derfor også en grunn til at skiltene viste skiltene motsatt vei. Min guidebok var forøvrig fra 2014, så ruta har mest sannsynlig blitt lagt om i nyere tid nettopp på grunn av at deler av området nå har blitt et naturreservat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJeg skulle så gjerne ha vist deg flott bilder av nydelig utsikt over Middelhavet, men det får bli neste gang. Etter at jeg oppdaget Ruta de Pedra en Sec (Dry stone Route), som er en 90 km lang fottur gjennom hele den vakre fjellkjeden Serra de Tramuntana som ligger på vestsiden av Mallorca, må jeg tilbake for å gå denne. Turen fra Valldemossa og over til Deia, er en del av denne ruta.

Vår rundtur tok ca 3 timer og hadde start og mål på 2 forskjellige steder fra Valldemossa. Turkart over området finner du i flere butikker i byen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAValldemossa er en liten og veldig sjarmerende fjellandsby. Innbyggertallet er ca 2000 og er en tradisjonell landsby med trange gater og steinhus. Foran enhver dør, bugner det av grønne planter og blomster i friske farger. Det de fleste kommer for å se, er klosteret fra 1300-tallet der den polske komponisten Frederic Chopin bodde vinteren 1838-39.

MallorcaValldemossa ligger ca 17 km nordvest for Palma og en bussbillett koster 1,85 Euro. Bussen tar 30 minutter og går flere ganger om dagen (ca 1 avgang i timen på formiddag og ettermiddag). Pass bare på å komme i litt god tid på bussholdeplassen. Når alle sitteplassene på bussen er tatt, kjører bussen. Jeg vet ikke hva som skjedde med de resterende passasjerene på holdeplassen, om det kom en ekstra buss eller om de måtte vente på neste. Jeg tør ikke tenke på hvordan dette er i høysesong!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har du vært på Mallorca? Kanskje du har noen gode tips du vil dele?

Previous article24 timer i Newcastle
Next articleMin nye turvenn: Osprey Kyte 66

6 COMMENTS

  1. Jeg skjønner at ingen reisemål burde undervurderes, charterklisjé eller ei! Det så jo kjempeflott ut her! Jeg har aldri vært på Mallorca selv, men med tanke på hvor mange som har reist dit gjennom årene vil jeg tro det er en temmelig vakker øy 🙂

    • Jeg er helt enig med deg Renate. Ingen reisemål bør undervurderes. Mallorca er jo forsåvidt en stor turistmaskin, men ved å ta turen utenfor sesong og litt utenfor selve turisttråkket, så finnes noen virkelig fine perler. Jeg hadde ikke trodd jeg skulle si dette om Mallorca – men jeg skal tilbake!

    • Hei Fantasiresor! Takk for hyggelig kommentar! Du burde absolutt ta turen hit om du liker fjellet. Og så kan man jo avslutte med noen late dager på stranden (om man legger turen hit litt ut i sesongen da…) 🙂

    • He he, ikke sant! Mallorca overrasket meg positivt! Jeg hadde heller ikke trodd at jeg skulle få oppleve vakker natur, høye fjell og sjarmerende landsbyer på denne måten. Og jeg hadde heller aldri trodd at jeg skulle ønske meg en ny tur til Mallorca 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.