Årets fjellskitur ble lagt til Ryfylkeheiane. Her gikk jeg 5 dager på ski i et relativt krevende terreng. Dette var en skitur der jeg gikk fra hytte til hytte, og det var derfor helt nødvendig med en god og solid sekk. Valg av feil sekk kan faktisk gjøre en ellers så flott tur, til et rent mareritt. Jeg har testet en av de nyeste sekkene til Osprey; Kyte 66 som er spesialtilpasset damer. 

Fordelen ved å velge en sekk som er tilpasset damer er blant annet fordi vi damer oftere har smalere skuldre og vi vil trenge en sekk der skulderstroppene sitter tettere. I tillegg har også damer gjerne kortere rygg og bredere hofter enn gutta. Dette er viktige faktorer for at en sekk skal sitte godt og være komfortabel. Denne sekken kommer også i en egen herremodell, og har da fått navnet Kestrel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På en vintertur i fjellet, må man ha med seg en del sikkerhetsutstyr som sovepose, liggeunderlag, spade og vindsekk. Sekken bør derfor være såpass stor at du får med deg dette, men heller ikke altfor stor slik at du kanskje blir fristet til å fylle sekken med ting du ikke trenger.

Osprey Kyte 66 er derfor perfekt til en slik type tur. Med bare 1,77 kg i egenvekt, har du også et godt utgangspunkt for en tur der vekt teller mye.

Hovedrommet kan du enkelt dele i 2 med en integrert fold som du fester med 2 reimer hvis du vil skille rommet i 2. Den nederste rommet kan du få lett tilgang til via en glidelås. Her bruker jeg å pakke de tingene jeg mest sannsynlig ikke kommer til å bruke under turen, som f.eks soveposen og vindsekken. Skulle jeg allikevel ha behov for vindsekken, ligger den derfor lett tilgjengelig.

I et lite rom nederst på sekken, finner du et regntrekk. Skulle du bli overrasket av vått vær, er det enkelt å bare åpne dette rommet og ta regntrekket ut og legge det over sekken. Det er spesielt viktig om du ikke har pakket alle eiendelene dine i vanntette pakkeposer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg bruker alltid å pakke i vanntette pakkeposer. I tillegg til at du er sikret å ha tørt tøy, får du også organisert tingene dine på en lett måte. Det kan være nyttig når du skal dele ett knøttlite soverom med 3 andre, eller en overfylt sovesal med kanskje 10-15 andre personer. Da gjelder det å holde orden på sakene sine. Lag deg et system som du finner ut av. Jeg har f.eks samlet alt jeg skal ha på meg inne på hytta når jeg kommer, i en pose. Dunjakke og dunskjørt i en. Denne ligger alltid på toppen av sekken slik at den er lett tilgjengelig når jeg stopper for å ta pause. Det jeg ikke bruker av votter, lue og hals, skibriller etc., i en annen og kanskje ullundertøy i en egen pose også. Forskjellige farger hjelper deg å skille posene, eller du kan rett og slett bruke en tusj og skrive på dem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siden jeg allikevel bruker disse posene, valgte jeg å ta ut regntrekket og legge det igjen hjemme. Det er rett og slett på grunn av vekt. 100 gram her og 100 gram der – plutselig har du tippet en kilo mer enn du trenger.

I ryggen finner du et justerbart Airscape panel. Dette skal gi deg god ventilering. Selv på vinterstid i minusgrader, vil du trenge denne ekstra ventileringen. Jeg blir i hvert fall god og svett på ryggen når jeg skal traske mange nok motbakker.

Det jeg var mest spent på, var faktisk hoftebeltet. Rett og slett fordi min forrige sekk ikke gjorde god nok jobb og ga meg mye tyngde til skuldrene. Hoftebeltet på Kyte 66 er bredt og godt og har en enkel strammemekanisme. Når du i tillegg kan justere rygglengden slik at den passer perfekt til deg, får du en sekk som sitter stødig og komfortabelt.

Det finnes eksterne stropper helt nederst på sekken, som du f.eks kan feste liggeunderlaget til. Mitt liggeunderlag var akkurat for stort til at jeg fikk stroppene rundt, men det løste jeg ved å putte liggeunderlaget under hovedstroppene. Disse var mer enn lange nok.

I tillegg til hovedrommet, finnes det mange små og gode lommeløsninger. På utsiden av lokket har du 2 romslige lommer. Her var det god plass til matpakke, snacks og ting du gjerne vil ha lett tilgang til. På innsiden av lokket var det en liten nettinglomme som er fin til f.eks nøkler og telefon.

På utsiden finnes det 2 sidelommer med elastisk netting. Her hadde jeg drikkeflaske og skismurning. Er det veldig kaldt, fungerer det dårlig å ha drikkeflasken på utsiden av sekken. Foran på sekken er det også en stor nettinglomme. Her kan du ha spaden, men er også fin til å legge fra seg votter og lue om man trenger å kle av seg dette underveis. Spesielt praktisk er det jo om tøyet er vått i tillegg, da gir nettingen ekstra ventilasjon og du kan skille det våte tøyet fra resten av innholdet i sekken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På sidene av sekken finner du 2 glidelåser. Den ene går til en separat lomme og den andre gir deg tilgang til innholdet i sekken. Veldig praktisk hvis man trenger noe i sekken som man vet at man ikke har lagt øverst (for der ligger jo dunjakka!)

Når sekken er ferdig pakket og du er klar for tur, strammer du bare de ekstra kompresjonsremmene på sidene av sekken – og vips har du en sekk der alt ligger stødig og trygt på plass.

Med alle disse tekniske finessene, syns jeg dette er en sekk som er perfekt for mitt bruk over vinterfjellet, men det viktigste er nok at den sitter som støpt på ryggen min. Jeg må nok innrømme at jeg var bittelitt sår på skuldrene de første dagene – men det skal sies at jeg ikke overholdt mine egne regler for vekt og pakking. Dette ekstra innholdet ble konsumert under turen, så etter et par dager var vekten på sekken under kontroll igjen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lurer du forresten på hvordan turen over fjellet var? Her kan du lese om årets fantastiske fjelltur: Opp og ned i Ryfylkeheiane.

Skal du vurdere en ny sekk til dine fjellturer, kan jeg absolutt anbefale Osprey Kyte 66. Skal du derimot gå en fjelltur på sommerstid når du trenger mindre utstyr med deg, ville jeg gått for lillesøsteren Kyte 46. En mindre sekk veier dessuten mindre i egenvekt – og som sagt, hvert gram teller!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Visste du at april er høysesong for fjellskiturer! Flere steder kan du gå til langt uti mai måned. Trenger du pakketips? Les mitt innlegg der jeg nøye går igjennom hva du skal ha med deg på fjelltur og hvorfor du skal ha det med deg: Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

God tur og god pakking!

Previous articleFjelltur på Mallorca
Next articlePuerto de Sóller – en gammel piratbukt på Mallorcas vestkyst

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.