To ganger tidligere har jeg besøkt denne litt annerledeseksotiske destinasjonen. Første gang deltok jeg på en skiekspedisjon i bitende kulde og nydelig vær. Andre gang opplevde jeg Longyearbyen i skikkelig vinterstorm. Svalbard og Longyearbyen kan by på alt og uansett når på året du er der, er det like mektige naturopplevelser og et unikt lokalsamfunn som venter deg. Svalbard er en destinasjon som tiltrekker min nysgjerrighet og reiselyst igjen og igjen. Jeg klarer ikke helt å beskrive hvorfor, men det er noe eget med Svalbard.

Solvinteren i Mars

Mars kalles også solvinteren på Svalbard. Da våkner byen for godt etter å ha ligget i total mørke over lengre tid. Mars har ofte mye godt vær og er en fin tid å besøke Svalbard på, men vær også forberedt på kalde dager.  

Longyearbyen er omringet av fjell og isbreer, og vi skal vandre i disse vakre omgivelsene. Vi får truger og vandrer fra Nybyen opp langs Sarkofagen. Vel oppe ved Larsbreen nyter vi den nydelig utsikten over hele Longyearbyen før vi finner grotteinngangen som tar oss inn i en magisk isverden. 

Longyearbyen er som en liten, norsk metropol og vi skal ta deg med på flere av de mange, gode restaurantene i byen. Visst du at Longyearbyen har sitt eget bryggeri også? Vi tar turen hit og smaker oss igjennom de ulike variantene. 

På denne reisen får du en perfekt kombinasjon av litt uvanlige og spennende byopplevelser, og virkelig mektige naturopplevelser! 

Det blir også mulighet for hundeslede eller scootertur for de som ønsker det.

Longyearbyen

Longyearbyen er Svalbards administrasjonssenter og ligger innerst ved Adventfjorden, omkranset av bratte fjell på alle kanter. Longyearbyen sammen med Ny-Ålesund har en av verdens nordligste bosetninger og innbyggertallet er ca 2400. I denne arktiske, lille metropolen finner du det beste fra to verdener; et godt utvalg av restauranter og shopping og storslåtte naturopplevelser rett utenfor hotelldøren. 

Det er bare 40 km bilvei i Longyearbyen og de fleste bruker snøscootere som sitt fremkostmiddel. Longyearbyen ligger 78 grader nord og er bare 1316 km fra nordpolen. Bli med meg når jeg drar tilbake på et uforglemmelig vintereventyr til Svalbard i mars 2024!

Is, is og mer is

Svalbard er full av isbreer, faktisk er over halve øyriket dekket av isbreer, og de har ligget der i over tusen år. Under isbreene skjer det mye. Her er isen i bevegelse og flere smeltevannskanaler lager ganger og passasjer som det er mulig å bevege seg i. Utstyrt med isbrodder, hjelm og hodelykt, skal vi besøke en spennende isgrotte.

Vi skal komme oss opp til isgrotten med truger på beina og vi har med oss en lokal guide. Turen går fra Nybyen, langs Sarkofagen og opp til Larsbreen. Vel fremme kan vi nyte en nydelig utsikt over Longyearbyen. Vi utforsker isgrotten som ligger under breen. Det er en egen verden av fargenyanser i isen inne i grotten.

Isbreene er stadig i bevegelse og derfor vil også isgrottene endre form. Kommer du tilbake til den samme isgrotten om 1 år, kan deler av breen ha beveget seg over 1 meter! Flere steder er den tykke isen helt klar, og du kan skimte både steiner og vakre iskrystaller. Er du veldig heldig, kan du også se planter fra tiden før isbreene la seg på Svalbard. Temperaturen inne i en isgrotte ligger jevnt på rundt 4 minusgrader.

Svalbard Museum

Svalbard Museum er et lite og veldig hyggelig museum. I sokkelessen tusler du rundt og lærer om Svalbards historie, dyrelivet og hvordan man bodde og jobbet her oppe. Museet formidler kulturhistorie og natur innenfor en flere temaer som knyttes til øyriket. Det er flere utstillinger som består av foto, tekst, modeller og gjenskapte miljøer som gamle hytter og gruver. I årsskifte 23/24 blir museet bygget om og nye gjenstander som aldri er stilt ut på museet før, blir nå tilgjengelig for besøkende. Det er med andre ord et nydesignet museum med revidert innhold vi skal besøke på denne turen.

Turen legges opp til at det blir mulighet for egne aktiviteter. Om du har lyst til å oppleve den mektige naturen på scootertur eller bak en hundespann, så er det mulighet for det. Hva med å ta med kamera og gå på fotosafari i byen eller kanskje bare nyte dagen med litt shopping og cafébesøk, eller besøke Gruve 3 der du kan bli kjent med hvordan de gamle gruvearbeiderne jobbet.

Bli med meg til Svalbard 17. mars 2024

Jeg reiser tilbake til Svalbard 17. mars 2024 og har satt opp denne turen i samarbeid med Vilja der jeg er med som reiseleder. Hele programmet og informasjon om hvordan du melder deg på denne reisen, finner du her: Isgrottetur og polar byferie på Svalbard

Har du lyst til å lese mer fra Svalbard og Longyearbyen, finner du mine tidligere innlegg her:

Alle bildene fra Svalbard og Longyearbyen er mine egne og er fra begge reisene mine hit i april 2018 og februar 2023.

Previous articleHotel La Gemma Firenze: Når kun det beste er godt nok
Next articleKinder Scout – den høyeste toppen i Peak District

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.