Sponset reise-3Newcastle Gateshead, Newcastle upon Tyne eller bare Newcastle. Kjært barn har mange navn. I dette innlegget kan du bli med til den gamle industribyen med i underkant av 300.000 innbyggere, som ligger ved bredden av elven Tyne, helt nordøst i England.

OLYMPUS DIGITAL CAMERANewcastle er Englands 8. største by, men når det gjelder uteliv er Newcastle rangert som den 3. mest populære utelivsbyen, bak London og Berlin! Så hvorfor ikke prøve Newcastle neste gang du skal på en vennetur? Her er mine tips til et døgn i Newcastle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVåkn opp til en deilig frokost på 4 stjernes hotellet Crown Plaza Newcastle i Stephenson Quarter. Ett nytt og sentralt beliggende hotell i nærheten av Central Railway Station, St James Park og metroen. Store, fine rom og et godt utvalg i frokostbufféen. For deg som vil bo sentralt og nytt. (Pris fra ca 1.000,- NOK per natt.)

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter frokosten tar du turen ut til bydelen Ouseburn Valley og den koselige sykkelkafeén The Cycle Hub. Kaféen ligger rett ved elven Tyme og har flott utsikt over Quayside. Her kan du leie sykkel og ta turen rundt på egenhånd, eller du kan få med deg en guide på alt fra et par timers sykkeltur til en flerdagers tur f.eks helt opp til Edinburgh i Skottland. Ved å leie en guide, blir du tatt med til ukjente og spennende steder utenfor turisttråkket. Ouseburn Valley ligger øst for bykjernen og er i dag en livlig og voksende bydel der flere kulturelle arrangementer finner sted og byens mange kunstnere har slått seg ned.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter en sykkeltur rundt i Ouseburn Valley, blir du garantert sulten. I en container ved siden av en stor fabrikkbygning, finner du Cook House. Jeg elsker originale spisesteder, og Cook House kommer definitiv på denne listen. Anna som driver stedet, lager all mat fra bunnen av mens du venter. Det er ikke mange sitteplasser her, men flere kom også innom for å ta med seg lunsjen. Det hele begynte fordi leieprisene på vanlige lokaler var så høye. Hun har åpent hele året, og på vinteren fyrer hun opp containeren med en vedovn. På hjemmesiden hennes finner du dagens meny i tillegg til hennes egen matblogg der hun deler oppskriftene med leserne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaten er fersk, smakfull og delikat. Og en perfekt avslutning på lunsjen; en deilig eplekake med mandler og rosmarin. Mmmmm!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter sykkelturen tar du turen til sentrum av Newcastle. Her finner du blant annet den normanniske festningen (Newcastle) fra 1080 som byen er oppkalt etter. Midt i sentrum finner du den elegante handlegaten Grey Street der du også finner Grey´s Monument. På toppen av en 40 meter høy søyle er det en statue av Charles Grey, 2nd Earl Grey., Storbritannias statsminister fra 1830 til 1834, og også personen som ga navnet til teen alle har hørt om, ja akkurat; Earl Grey.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAI en storby gjør man det man har lyst til, om det så er kikke på livet og arkitekturen, shoppe, sitte på café eller vandre gatelangs i de mange små gatene. Ta deg gjerne en tur ned til elven Tyme. Det finnes hele 7 broer mellom Newcastle og Gateshead, men den mest kjente og ikoniske er nok broen Gateshead Millennium Bridge.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter både sykkeltur og byvandring er det tid for middag og vi tar turen til The Herb Garden. I tillegg til deres spesialitet; pizza bakt i stenovn, har de mange gode retter på menyen. Alle urtene de bruker i matlagingen, dyrker de selv i restauranten. Så hele den ene veggen i restauranten er fylt med små drivhus. Der er det både nok varme, lys og fuktighet til å drive frem urtene. Som hovedrett velger jeg en rett som heter It´s a quacker, altså en and. Ble straks en favoritt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiden byen også er kåret til den syvende beste byen i verden når det gjelder uteliv (Travelers Choice Award 2010), er det ingen grunn til å utelate å se hva byen kan by på. Her finner du alt fra typiske engelske pubber, til hippe klubber og mer rolige loungebarer.

Vi prøver oss på baren Pleased to Meet You som har en imponerende lang coctailmeny. Selv en regnfull søndagskveld er det greit med folk her. Noe sier meg at denne byen aldri sover.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAMitt besøk i Newcastle var starten på en liten rundtur i Nord England. Hvis du gikk glipp av mine tidligere innlegg fra dette området, kan du lese mer om dette i disse innleggene:

OLYMPUS DIGITAL CAMERADette var faktisk mitt første besøk på 20 år (!!) i Storbritannia. Den gangen var det selvfølgelig London som var destinasjonen, men Storbritannia er jo så mye mer enn det. Jeg liker den engelske atmosfæren du finner i de mindre byene og på landsbygda. Dette var definitivt ikke mitt siste besøk til dette landet som liksom bare ligger «rett over fjorden». Og det skal ikke gå 20 år til neste gang!

Har du noen reisetips til England eller andre deler av Storbritannia? Del gjerne i kommentarfeltet.

Previous articleIntervju med Maja fra Hiking the Balkans
Next articleFjelltur på Mallorca

2 COMMENTS

  1. Jeg tok båt fra Newcastle til Haugesund for mange år siden, og engelskmennene som fulgte meg til båten sørget for at vi dro innom Millennium Bridge først. Den er omtrent det eneste jeg har sett av Newcastle 😀

    På samme tur var jeg på dagstur til Lake District. Det var i påsken, og det var ganske kaldt, men jeg tipper det er et fint område å være på tur i om sommeren.

    • Hei Marianne! He he, men da har du jo i hvert fall sett det mest ikoniske byggverket til Newcastle. Jeg så faktisk bare broen på lang avstand 😉 Lake District er på ønskelisten min over turområder jeg skal besøke. Der tror jeg det er utrolig fint om sommeren! Må jo være på alle turfolks bucketlist spør du meg 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.