Hva skjer når flyet er ditt blir forsinket? Vel, egentlig ikke så mye akkurat der og da. Da er det bare å smøre seg med tålmodighet og vente… Og jeg vet ikke om noe mer kjedelig å sitte på en flyplass og vente – ofte også uten å vite hvor lenge du må vente!

Forsinkelser rammer mange!

Jeg flyr mye, så det ville nesten vært rart om jeg ikke opplevde en forsinkelse eller ti. Faktisk har hele 3 av mine 4 siste flyvninger vært forsinket. I mine tilfeller har det bare dreid seg om 2-3 timer, så det har ikke påvirket meg så mye annet enn humøret.

Min kanskje mest bisarre opplevelse med forsinket fly, hadde jeg for et par år tilbake. Jeg skulle fly fra Skopje i Makedonia til Torp ekstremt tidlig om morningen. Siden jeg hadde en lang transportetappe til flyplassen, var jeg våken hele natta. Da jeg omsider kom ombord i flyet (som forøvrig ikke var forsinket) sovnet jeg før i det hele tatt flyvertinnen hadde sagt ”boarding completed”. Jeg våknet ikke før alle rundt meg sto oppreist og var klar til å forlate flyet. Rimelig groggy samlet jeg sakene mine og forlot flyet. Inne i terminalen var jeg på vei til utgangen og passkontroll, mens alle andre var på vei motsatt vei. Jeg stoppet opp og prøvde å tenke, men jeg var fortsatt litt zombie etter våkenatten og det jeg trodde var noen timers søvn på flyet. Jeg fant noen norske damer fra flyet og spurte rett og slett ”Hvor er vi?”. De må jo ha lurt på hvorfor i all verden jeg spurte om det, men de svarte høflig at vi var i Budapest. ”Hvorfor det?” følger jeg opp med og forklarer at jeg sov rimelig tungt på flyet. Da fortalte de meg at det var problemer med flyet og at vi hadde måtte lande i Budapest for å skifte fly. Akkurat der og da var jeg mest sjokkert over at det tok meg så lang tid å finne ut at vi ikke var på Torp da vi landet. Vi hadde jo to tross alt også gått et stykke fra flyet og inn til terminalen. Torp er vesentlig forskjellig fra Budapest flyplass. Og at jeg heller ikke reagerte da alle skiltene i terminalen var på ungarsk og engelsk! Vel, dette resulterte selvfølgelig i forsinkelser og venting på ubestemt tid.

Som passasjer har du krav på kompensasjon ved forsinket fly!

Men hva om du skal videre med et annet fly, eller om du blir så mye forsinket at du ikke rekker et arrangement du har meldt deg på. Vet du egentlig hva du har krav på når flyet ditt blir forsinket og hvor mange timer er grensen på når du kan få erstatning? Ja, får du har krav på erstatning når flyet ditt er vesentlig forsinket. For flyselskapene er faktisk forpliktet til å gi deg kompensasjon. Dette kan være alt fra et enkelt måltid, til hotellovernatting, transport, men også i enkelte tilfeller utbetaling av erstatning.

Ofte kan det være kronglete å finne frem på flyselskapets sider for å finne ut hva du har krav på. Og det er som regel ikke bare å ta en telefon. Alt skal sendes skriftlig, så for meg er økonomisk kompensasjon synonymt med papirmølle. Det betyr at det er fort gjort å bare skyve det unna og ende opp med å la det gå i glemmeboken. Ikke skyv det unna. Bruk rettighetene dine! På nettjenesten AirHelp kan du finne alt du trenger å vite om dine rettigheter ved flyforsinkelse og forsinket eller ødelagt bagasje.

Det er selvfølgelig mange faktorer som spiller inn. Hvor mange timer er flyet forsinket? Flyr du innenfor EU/EØS? Og hva hvis du flyr langdistanse? Andre ting du må vite, er årsaken til forsinkelsen. Det er viktig at du også kan dokumentere tidspunkt, årsak, skader etc.

Husk at du også har rettigheter om bagasjen din blir forsinket eller skadet.

Husk at du også har krav på kompensasjon ved forsinket bagasje og også om bagasjen din blir ødelagt eller skadet. Bare husk å meld fra om dette før du forlater flyplassen.

Tekst og bilde lånt fra Facebook med tillatelse

Flyforsinkelser eller forsinket/skadet bagasje rammer 9 millioner passasjerer årlig!

Sommeren er høysesong for ferie og reiser med stor sjanse for både flyforsinkelser og problemer med bagasjehåndteringen. På vei hjem fra min siste reise opplever jeg selv forsinket fly. For å få tiden til å gå, blir jeg sittende på mobilen og sjekke diverse sosiale medier. Her ser jeg raskt frustrasjonen fra Facebook-venner som opplever akkurat det samme – og det samtidig som jeg selv er midt oppi en forsinkelse (som forøvrig ikke er stor nok til noen kompensasjon).

Tekst og bilde lånt fra Facebook med tillatelse

Ifølge Airhelp er det nesten 9 millioner passasjerer som hvert år har krav på kompensasjon for forsinkede og kansellerte flyvninger. Hele 87% av disse kjenner ikke til rettighetene sine. 68% av de reisende føler at flyselskapene ikke gir dem nok informasjon når det oppstår problemer med flyvninger og det er her AirHelp kan hjelpe deg som den lidende passasjer. AirHelp hjelper deg nemlig med å få den kompensasjonen du har krav på ved forsinket fly.

Det er gratis å bruke AirHelp og de tar seg av alt det administartive arbeidet (altså den kjedelige papirmølla) og krever kompensasjon på dine vegne. Du legger bare inn flyopplysningene dine og de sjekker om du er berettiget kompensasjon. Skulle saken din bli godkjent og du får krav på kompensasjon, tar AirHelp et gebyr som varierer ut i fra størrelsen på kompensasjonen. Utifra mitt syn er dette en vinn vinn situasjon – ihvertfall hvis du er en av de som sannsynligvis ikke orker den lange prosessen med å fylle ut skjema etter skjema.

Les også fra NRK-nyhetene: SAS-sjef: Det kommer til å bli kaos

Og til slutt – god reise til deg! Forhåpentligvis uten flyforsinkelser og mistet eller skadet bagasje!

Previous articleFjellvandring langs kysten av Montenegro
Next articleTest: Valg av sekk til løping, sykling og gåturer i marka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.