Hvis man har lyst til å gå en 2000-meters topp, er Jotunheimen et sikkert valg. Det er nemlig i dette fjellområdet du finner flest 2000 metere. Og har du ikke lyst til å klatre deg opp bratte skrenter over 2000 meter, er det flust av fine og litt mindre krevende topper med fantastisk utsikt på rundt 1400 meter også.

JotunheimenPå denne turen har jeg valgt å bo på den betjente DNT-hytta Fondsbu. Her kan du kjøre bilen helt frem til hytta, noe som gir deg et perfekt utgangspunkt om du vil sanke topper.

Vi får et hyggelig 2-mannsrom med utsikt over Bygdin. Når vi våkner ligger Bygdin blikkstille og det er rett og slett en strålende dag som venter i fjellet.

Etter litt tips og råd fra en av de ansatte på Fondsbu, går vi for Slettmarkkampen på 2032 moh. Fra Fondsbu kan du plukke med deg hele 10 topper over 2000 meter. Jeg tror nok vår utvalgte ikke var den enkleste…

JotunheimenMed friskt mot og solen i ansiktet, går vi mot vårt fjell. Når man ser på et kart, ser alt igrunn så lett og overkommelig ut, men realiteten kan fort bli noe annet.

Første etappe er relativt enkel der vi går i nesten 4 km langs vannet før vi så skrår oppover i terrenget og du begynner å skimte de mektige fjelltoppene i Jotunheimen. Vi kommer videre til en dal som heter Uksedalen langs stien inn til hytta Torfinnsbu. Før du kommer til Uksedalstjernet, må du krysse elva og rett og slett bare peile deg ut en vei til toppen. Her er det perfekt å ta en lengre pause og fylle på med både energi og friskt vann fra elven.

Jotunheimen

JotunheimenFor det er her du står ved foten av Slettmarkkampen og Slettmarkpiggen. Du kan faktisk ikke se toppen fra dette punktet, så det vanskelig å si når du når toppen. Det er ganske bratt, men det legger seg heldigvis litt når du begynner ferden opp. Flere steder må du klyve deg oppover gjennom steinrøysa. Fjellet er også fuktig og det er løse steiner og jordmasser som fort forsvinner når du tråkker foten ned. Det gjelder å være litt ekstra oppmerksom med andre ord.

Det som gjør denne toppen til en relativt krevende tur, er at du må gå i omkring 3 timer (fra Fondsbu) før du er ved foten av fjellet. Og selve oppstigningen tar ca 1 time. Det ser enkelt ut, men det tar det sin tid. Du tror toppen er rett rundt neste kneik, men jammen er det ikke en kneik til, og en til…

På toppen blir du belønnet med en fantastisk utsikt over hele Jotunheimen. Selv om dette var en perfekt høstdag der vi kunne gå i kortermet samtidig som svetten rant, var det på med tørr ull og vindjakke på toppen, for her blåste det friskt.

JotunheimenRett ved Slettmarkkampen har du en annen 2000-meter, nemlig Slettmarkpiggen. Planen var å ta denne i samme slengen, men vi så på klokka, så på piggen… og selv om dette bare hadde tatt en 40-45 minutter ekstra, så måtte vi snu. Vi hadde en middag vi ville rekke på Fondsbu, og vi var mer slitne enn beregnet. Så vi valgte å snu ved dette punktet. Slettmarkpiggen er den toppen du ser til høyre i bildet under.

Slettmarkpiggen og Slettmarkbreen i JotunheimenVi brukte en times tid ned igjen og tok en liten pause ved elven. Påfyll av energi, vann og solkrem – og så var det straka vegen tilbake. Men straka vegen var fortsatt disse 3 timene vi hadde brukt på vei opp, så den ble ganske seig selv om du bruker litt kortere tid tilbake. Når du kommer ned til Bygdin, kan du skimte Fondsbu helt i enden av vannet – og det er laaangt!

Turen er beregnet til 7-8 timers gangtid. Beregn ekstra tid til pauser. Vi brukte 9 timer inkludert pauser. Ta med deg en solid matpakke, litt ekstra snacks og gjerne en termos med varm drikke. Vann kan du fylle på underveis på turen, men ha allikevel en stor drikkeflaske med deg. Ekstra klær som tørr trøye og vindjakke bør du også alltid ha i sekken på en slik type dagstur.

På toppen av Slettmarkkampen i Jotunheimen

Fondsbu

Fondsbu er en betjent DNT-hytte med ekstra lange åpningstider. I sommersesongen har de åpent fra 1. juli til 9. oktober og til kommende vintersesong har de åpnet fra 18. februar til 1. mai.

Fondsbu har 100 sengeplasser fordelt på 2- og 4-mannsrom, samt sovesal. De har også en utendørs badestamp som jeg kan tenke meg er himmelsk å sette seg ned i etter en lang dag i fjellet.

FondsbuHver dag serveres det en deilig 3-retters middag basert på sesongens varer. Fondsbu benytter så langt det lar seg gjøre, kortreist mat, og de lager alle rettene fra bunnen av. Er du riktig så heldig, får du også servert et stev av bestyrer Solbjørg. Under vårt opphold var hun dessverre ikke til stedet på hytta, men jeg har vært her en påske hvor hun fremførte et vakkert stev før middagen. (Et stev er en strofe oftest på 4 verselinjer som alltid ender med rim. En person som fremfører et stev kalles en kveder.)

Har du sett TV-serien Fjellfolk som har gått på NRK? Da kjenner du sikkert til både Fondsbu og Solbjørg.

Bygdin

Eg er som vel du Veit, ein Fjellets mann og derfor dreg til Fjells, so tidt eg kann, at friska meg paa Fly og bratte Bryn og sjaa ikring meg alle store Syn

Forfatteren og dikteren Aasmund Olavsson Vinje var en ekte fjellfant som ønsket å bygge seg en bu på fjellet. Da han sammen med 4 andre venner skulle bygge seg hytte på Eidsbu ved Bygdin, sendte Vinje et pantebrev til Thomas Heftye for å få hjelp til finansieringen. Dette pantebrevet ble skrevet som et dikt, og ble åpnet med disse ordene.

Eidsbu har i dag fått navnet Eidsbugarden, og det er her du finner Fondsbu i dag. På bildet under ser du Vinjes hytte «Vinjebue» fra 1868. Vinje var sammen med sine venner, sannsynligvis de første turistene i Jotunheimen. Det var Vinje selv som kalte fjellområdet for ”Jøtunheimen”. Mulig han var opptatt av troll og jotner, for navnet er hentet fra norrønt og betyr kjempenes bosted.

Vinjebue på EidsbugardenJotunheimen

Jotunheimen er det mest kjente og største sammenhengende høyfjellsområdet vi har i Norge. Det er her du finner de fleste 2000 meters toppene, og alle topper over 2300 meter finner du i Jotunheimen. I tillegg til høye fjell, finner du også mektige breer, flotte daler, store innsjøer og små vann, brusende fosser og elver. I dag har Jotunheimen status som nasjonalpark.

Bildene under er fra vannet Tyin som ligger blikkstille og gir de flottene fjellene bak et unikt speilbilde. Slike dager på fjellet kan bare beskrives som magiske! Tyin, Jotunheimen

Tyin, Jotunheimen

I disse innleggene finner du flere fine turtips fra Jotunheimen:

Har du vært i Jotunheimen? Har du kanskje andre fjellområder i Norge som er ditt favorittområdet?

Previous articleGlamping og topptur på skotsk vis
Next articleI postmannens fotspor på Færøyene

6 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.