Skal du velge deg ut en fjelltur i høst, bør du velge Besseggen. Dette er en flott tur og kan gjennomføres av både små og store. Vi var en stor gjeng og hadde med oss 5 barn i alderen 11 til 14 år.

BesseggenJeg syns det beste er å gå opp selve eggen på Besseggen. Har du et snev av høydeskrekk er dette absolutt å anbefale. Da tar du båten fra Gjendesheim til Memurubu, og starter turen herfra. Stigningen begynner egentlig umiddelbart, og du kommer kjapt over tregrensa og utsikten begynner! Husk å snu deg underveis! Jo høyere du kommer i terrenget, kan du se Gjendevatn åpne seg mer og mer, og den skarpe, flotte grønnfargen er utrolig vakker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERADet er mye oppover, men siden du skal gå mye langs en fjellkam, er det også litt varierende. Flere steder går du både bortover og nedover, før det går oppover igjen. Du kan skimte eggen veldig tidlig på turen, og da ser det utrolig smalt ut. Heldigvis så brer eggen seg litt over når du nærmer deg den – men ja, bare litt!

BesseggenDet siste stykket før selve eggen, kalles Bandet som ligger mellom Bessvatnet og Gjende. De siste 25 høydemeterne ned til Bessvatnet er veldig bratte, så det gjelder å følge med hvor du setter foten. Vel nede fra Bandet, er det fint å ta seg en liten matbit før du gjør deg klar for oppstigningen til eggen.

Så, nå skal du opp 250 høydemeter, og den første delen er både bred og forholdsvis enkel. Etter ca 2/3 kommer den kanskje den vanskeligste biten, og flere steder må du klyve for å komme deg opp. Flere steder er det fine plasser, dog ikke veldig store, der du kan stoppe for å ta de berømte bildene eller rett og slett ta en ekstra pust i bakken. Her ser du grønne Gjendevatnet på den ene siden og det blå Bessvatnet på den andre siden. Det er 400 høydemeters forskjell på disse vannene og utsikten her er ubeskrivelig vakker. Du kan skimte de mange 2000-meterne i Jotunheimen; i sør ser du Gjendealpene, mot nord og øst Besshø, og mot vest kan du se Hurrungane.

Besseggen

OLYMPUS DIGITAL CAMERAHelt på toppen av Besseggen, Veslfjellet, står det en kjempestor varde. Da er du på turens høyeste punkt som er 1743 moh. Herfra går det slakt nedover et godt stykke, før det mot slutten går ganske bratt ned mot Gjendesheim.

Vi brukte 7 timer inkl pauser på denne turen. Hvis du velger å gå motsatt vei, altså fra Gjendesheim til Memurubu, må du passe på at du beregner god nok tid slik at du ikke mister siste båten tilbake til Gjendesheim. Hvis du er lett på foten og kun stopper for fotografering og drikkestopp, kan du gjøre turen unna på ca. 4,5 time.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAVi overnattet på DNT-hytta Gjendesheim som ligger ved foten av Besseggen. Hit kan du kjøre helt inn til døra og det går også buss hit direkte fra Oslo. Gjendesheim er en stor, betjent hytte med 185 sengeplasser. Du trenger ikke reservere rom på forhånd da du alltid får plass på DNT-hyttene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyttige linker

I disse innleggene finner du flere turtips i Jotunheimen:

Previous articleGlittertind og Glitterheim
Next articleSykkel, fottur og bading i Ryfylkeheiane

5 COMMENTS

  1. Flott turrapport! Eg har vore fascinert over Besseggen heilt sidan eg las Peer Gynt for første gong som fersk tenåring. Eg trur ikkje eg rekk det k haust, men turen står absolutt på turdraumlista mi. Takk for inspirasjon!

    Gler meg til å følge denne bloggen vidare! 🙂

    • Hei! Så hyggelig at du har funnet veien til bloggen min og tusen takk for hyggelig kommentar! Det er alltid hyggelig å ha en turliste man kan plukke fra når tiden er der! Håper du får tid til denne turen til neste år – den er ubeskrivelig vakker!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.