Home Europa Montenegro Njegoš Mausoleum – et av Montenegros mest besøkte turistmål

Njegoš Mausoleum – et av Montenegros mest besøkte turistmål

Etter et kjapt søk på internett over steder du må besøke i Montenegro, oppdager du fort at Njegoš Mausoleum dukker opp på de fleste «must see»-lister. Det er fort gjort å anta at et mausoleum er et lett tilgjengelig monument å besøke, men kanskje ikke akkurat denne. Du må nemlig helt opp på en 1.657 meter høy fjelltopp for å beskue dette imponerende mausoleet. Njegoš Mausolum befinner seg nemlig på Jezerski Peak som er den nest høyeste fjelltoppen i nasjonalparken Lovcen som ligger helt sørøst i Montenegro.

Den fineste måten å komme seg opp til mausoleet på, er å ta beina fatt. Under vårt opphold i Lovcen, bodde vi i Ivanova Korita som ligger 3-4 km nedenfor fjelltoppen. Vi starter vandreturen rett utenfor hotellet vårt og går gjennom frodige gressletter og åpne enger. Vi går forbi en bitteliten kirke og tar turen innom for å se om den er åpen. Utvendig ser kirken egentlig ganske falleferdig ut, men innvendig er den dekorert og ser langt ifra ut som en forlatt kirke.

Vi fortsetter ferden videre og før vi begynner oppstigningen til fjelltoppen, ser vi at stien svinger seg også gjennom vakker bøkeskog. Etter å ha vandret i den deilige skyggefulle skogen, når vi de første trappetrinnene opp til en liten parkeringsplass og restaurant.

På veien opp til fjelltoppen kan du tydelig se mausoleet

Herfra gjenstår 461 trappetrinn før du kommer helt til topps og en storslagen utsikt venter på deg (og ja, og et overdådig mausoleum da).

Det første som møter deg når du ankommer mausoleet, er et stort rom med en 28-tonns stor granittstatue av Petar II Petrovic Njegoš. Taket er dekket av 200.000 gullforgylte mosaikkbiter.  Ved inngangen vokter 2 minst like imponerende statuer av montenegrinske kvinner. Selve graven finner du i et rom under statuen, med inngang fra baksiden av bygget.

Videre kan du gå ut til en stor plattform hvor du kan se over til både Kroatia og Albania. Utsikten herfra er minst like imponerende som selve mausoleet. Dette er også et yndet sted for foto, både selfies, gruppebilde og hoppebilde. Vi tar selvfølgelig alle variantene!

Hvem er så denne mektige fyren som ligger her på toppen av et fjell?

Njegoš sitt fulle navn var Petar II Petrović-Njegoš (1813-1851). Han var en prins-biskop av Montenegro, men mer kjent som en av de viktigste poetene og filosofene i montenegrinsk og serbisk litteraturhistorie. Da onkelen Petar I døde i 1830, ble Njegoš den åndelige og den politiske lederen for landet (i en alder av 17 år!). Han forsøkte å forene alle stammene i Montenegro og å etablere en sentralisert stat.

Njegoš døde i 1851 av tuberkulose og ble bare 38 år gammel. Han ble først gravlagt i klosteret i Cetinje, men ble flyttet til et lite kapell på toppen av Mt. Lovcen i 1855. Han hadde selv designet kapellet og det var hans eget ønske å ha kapellet på toppen av fjellet. Under 1. verdenskrig ble han flyttet tilbake til Cetinje. Kapellet ble ødelagt under krigen og det ble planlagt å erstatte kapellet med et mausoleum. Av økonomiske årsaker kom dette mausoleet aldri opp og det opprinnelige kapellet ble satt opp igjen i 1925.

Kapellet overlevde 2. verdenskrig, men i 1952 bestemte kommunistene at kapellet skulle erstattes med et mausoleum. Ikke før i 1960 ble kapellet revet og 10 år senere startet arbeidet med dagens mausoleum som ble ferdigstilt i 1974.

De aller fleste som besøker mausoleet, tar turen opp hit med bil. Kommer du fra Kotor, må du gjennom 27 hårnålsvinger på en smal vei. Flere steder er det bare plass til en bil om gangen, så turen opp kan ta litt tid. Denne veien ble bygget i 1879 av Østerrike-Ungarn og skulle forbinde Cetinje som var landets hovedstad frem til 1. verdenskrig, og Kotor. Veien er i dag på UNESCOS´s verdensarvliste og ytterligere utbygging av veien er derfor ikke lov. Veien er trygg å kjøre på, men smal og trang slik at man må være tålmodig når det kommer både biler og busser på de smaleste partiene. Man kan også kjøre rundt via Budva og Cetinje, men jeg anbefaler denne gamle serpentinsvingete veien da den gir deg flott utsikt hele veien opp.

“The one who doesn’t travel, does not live.”

― Petar II Petrović Njegoš

Inngang til mausoleet koster 5 Euro (voksen) og kommer du med bil, må du betale 2 Euro i nasjonalparkavgift.

Andre innlegg fra Montenegro:

Denne reisen til Montenegro ble gjennomført juni/juli 2019.


NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.