Å sove ute i naturen er ikke bare en sommergreie. Er man fersk i gamet, er det klart det er en fordel å begynne med overnatting ute i det fri om sommeren. Alt er liksom litt enklere da. Og det kreves bittelitt mindre utstyr. Nå som høsten er her, så syns jeg det er minst like fint å overnatte ute. Den aller største fordelen, er at myggen og andre irriterende insekter er borte. Det er jo klart at det er en del ting som gjør terskelen til å overnatte ute nå om høsten litt høyere. Det er naturlig nok kaldere, det blir fortere mørkt og når det først blir mørkt, så blir det bekmørkt. Kosen ved å sitte rundt et bål blir dermed større.

Utmarka i Fenstad

I begynnelsen av uken pakket jeg igjen med meg hengekøya og turutstyret. Jeg skulle bli med 2 venninner på tur i Fenstad – et område med nok skog og idyll!

Kari og jeg kjører opp til Fenstad der vi møter Anne-Kristin. Etter å ha passet på at vi har fått med oss det vi trenger, kjører vi et bittelite stykke før vi skal ta beina fatt videre. Det har regnet godt de siste dagene og timene, men den siste halvtimen har skyene som har ligget tungt over landskapet de siste 2 døgn, forsvunnet helt. Sånn helt plutselig er det blå himmel og en lav ettermiddagssol på himmelen. Alt lover godt for en natt ute i utmarka i Fenstad.

Vi parkerer bilen og finner turstien som skal føre oss til et lite vann. Etter en ikke altfor lang fottur på sti og kjerrevei, tar Anne-Kristin oss med til en liten odde der det finnes både gapahuk og bålplass. Siden det er Anne-Kristin som forvalter skogen her, har de fått tillatelse til å sette opp en liten tømmerkoie. Den er straks ferdig og denne blir da ledig for utleie. Når denne er ferdig, kommer jeg til å ta turen tilbake, så da kan jeg fortelle mer om denne.

Vi plukker oss ut noen fine hengekøyetrær og jeg finner to trær som vil gi meg fin utsikt over vannet fra hengekøya. Det er aldri feil å våkne opp til utsikten over et vann.

Vi fordeler oppgaver. Bål har førstepri, så Anne-Kristin setter i gang med det mens jeg og Kari får opp alle hengekøyene. Etter litt justering og testing, er vi alle fornøyde. Jeg pakker ut reinskinnet mitt, skjenker meg en kopp te fra termosen og setter meg til rette foran bålet. Solen er i ferd med å gå ned bak skogkammen og vannet er blikkstille. Bladene på trærne minner oss om at høsten er godt i gang, og ja, for ikke å nevne kulda som kommer smygende. Siden jeg fortsatt ikke har funnet frem vinterstøvlene, blir det fort kaldt på beina. Det gjelder derfor å holde seg i nærheten av bålet om man ikke er i bevegelse.

Vi nyter den tidlige kvelden som kommer og spiser medbragt kveldsmat ved bålet. Jeg overrasker turfølget med nystekte lapper laget over bålet. Vi har et solid bål med masse glovarme glør, så stekingen går unna. På 1-2-3 har vi nystekte lapper med syltetøy eller brunost på. Det er utrolig hvordan mat laget på bål smaker ekstra godt.

Anne-Kristin ombestemmer seg i siste sekund og velger å sove i gapahuken som er rett ved bålet. Da kan hun sovne til den siste knitringen av bålet, sier hun. Jeg kryper oppe i køya og er glad jeg valgte å ta med vintersoveposen min denne gangen. Yr viser nemlig blå tall i varslingen sin for natten.

Jeg begynner faktisk å få litt dreisen på hengekøyeovernatting nå, og sover godt gjennom hele natta. Jeg våkner av at det knitrer i bålet. Anne-Kristin er førstemann opp og har satt i gang bålopptenningen. Innen jeg kommer meg ut av posen, venter varm te ved bålet. Solen er på vei opp, det er rim på hengekøya og vannet er blikk stille. For en morgen! Vi nyter en lat morgen ved bålet, med havregrøt, kaffe og te før vi pakker sammen og forlater leirplassen. En natt i marka og batteriene er fulladet!

Nærturisme på Rolstad Gård

Anne Kristin er født og oppvokst på Rolstad gård, og driver i dag med nærturisme i Fenstad. Hun tilbyr kurs i flatbrødbaking og baking av brød i steinovn på den gode, gammeldagse måten. Før jul har hun julearrangement og selger juletrær fra gården. Hun tar også med grupper på tur i nærområdet for å lære de grunnleggende kunnskaper for å være på tur i marka, som det å fyre opp bål, lage mat på bål, overnatte ute både under gapahuk og i hengekøye, og snart kan hun også tilby overnatting i en koselig, liten tømmerkoie i marka.

Bli med på en natt i naturen i utmarka i Fenstad

Så om du vil prøve deg på overnatting i hengekøye i marka eller under gapahuken, men mangler både kunnskap og utstyr – følg med på facebook siden til Rolstad gård, så kan du bli med neste gang Anne-Kristin arrangerer overnattingstur i marka.

Andre innlegg der jeg har tatt med hengekøya på tur:

Denne turen ble gjennomført i overgangen september/oktober 2019. Innlegget inneholder også sponset produkt da jeg er ambassadør for Amok. Husk at du får 10% rabatt på hengekøyene ved å bruke rabattkoden AMOKELISABETH når du handler via denne nettsiden.

Previous articleNjegoš Mausoleum – et av Montenegros mest besøkte turistmål
Next articleBli med på tur i 2020 – En fjelltur der vi krysser grensen mellom Albania og Kosovo til fots

4 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.