Preikestolen er Norges største turistmagnet når det kommer til turmål. Over 270.000 mennesker tar turen ut til dette fjellplatået hvert år. Platået som er som skåret ut av fjellet med sine glatte fjellvegger som stuper 604 meter rett ned i Lysefjorden.

Man parkerer ved Preikestolhytta og turen ut er ikke så lang, men den er svært bratt og «trappete». Jeg har hørt at man går i kø ut hit, noe jeg ikke syns er så attraktivt i fjellet. Men, ja dessverre – det er helt sant. En helt vanlig torsdag i juli, med tunge skyer liggende over oss, er det stappfullt med biler på parkeringen og det blir faktisk kødannelser flere steder på stien ut til Preikestolen. Naturen er like vakker, men jeg syns jeg mister den gode turfølelsen når det er så mye folk. Du har sikkert sett lange rekker av små maur som er på vandring. Flere steder kunne det faktisk se slik ut her også…

Siden det er så mye slitasje på denne stien, er stien på flere steder bygd opp av stein eller klopper. Dette gjelder naturlig nok bare den første delen av stien, siden du etterhvert kommer opp på naturlig fjell som tåler denne belastningen uten å forringes.

Endelig fremme på platået kan du nyte en skikkelig panoramautsikt over Lysefjorden, Lyseheiene og Frafjordheiene. Disse fjellene må jeg komme tilbake til, for her er det vakkert!

Og igjen. Det var dette med skotøy da. Jeg vil fortsatt anbefale deg fjellstøvler. Her er det mer steinete og trappete, så det er fort gjort å tråkke over hvis du plasserer foten feil. Siden gudoghvermannsen tar turen ut hit, ser du mye rart. Denne gangen møtte jeg en asiatisk jente som til nå slår alt jeg har sett. Hun gikk i (hold deg fast!): FLIP FLOPS!

Selve preikestolen ligger 604 moh og fra parkeringen har du en stigning på 350 høydemeter. Vi brukte ca 2 timer ut og 1,5 time tilbake, og flere ganger måtte vi stoppe pga kø, så turen kan gjøres unna på kortere tid om du er lett på foten. Jeg vil anbefale på det aller sterkeste og legge denne turen utenom sesong.

Er du i Ryfylke, vil jeg anbefale å ta turen uten til Kjerag og den berømte Kjeragbolten. Her er det mye mindre mennesker og turen er litt mer krevende. Her kan du lese mer fra denne turen, samt tips til hyggelig overnatting: Kjeragbolten med overnatting på Børsteinen

(Turen ble gjennomført august 2014)

Previous articleKjeragbolten med overnatting på Børsteinen
Next articleGlittertind og Glitterheim

5 COMMENTS

  1. Preikestolen är en av de platser i Norge som jag verkligen vill besöka. Gärna snart också. Det finns så många ställen att besöka så det är svårt att få tiden att räcka till ibland 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.