Home Norge Kjeragbolten med overnatting på Børsteinen

Kjeragbolten med overnatting på Børsteinen

I sommer fikk jeg besøk fra noen canadiske venner. De hadde tidligere sett bilde av meg på Kjeragbolten og hadde et ønske om å se denne og oppleve de norske fjordene. Vi lagde derfor en liten roadtrip til vestlandet, og jeg valgte å legge første overnatting på den selvbetjente DNT hytta Børsteinen.

Børsteinen DNT-hytte

Denne hytta ligger kun et kvarters gange fra veien, og er derfor en populær hytte for både barnefamilier og de som ønsker å gå ut til bolten. Selv om vi var der midt i uka, var det mer eller mindre fullt på Børsteienen denne dagen i juli. Hytta er ikke så stor, det er bare 12 sengeplasser, og det sier seg selv at det ikke skal så mange til før det blir fullt.

Kjeragbolten

Morgenen etter tusler vi tilbake til bilen og kjører de siste kilometerne til Øygardstøl som er startpunktet for turen til Kjeragbolten. Det starter bratt og terrenget er lett å gå i. Det er stort sett store, flate fjellpartier og fine sva å gå på. Det er bare litt krevende i form av at det er 3 relativt bratte opp- og nedstigninger. Gode fjellstøvler som sitter både godt på foten og i terrenget syns jeg er best å gå i, men kraftige jogge- eller hikingsko fungerer også.

Av alle dager denne utrolige flotte sommeren, måtte turen vår ende opp med både vind, tåke og regn. Sånn er det jo her i Norge, og spesielt i denne delen av landet er det jo ofte mye ustabilt vær. Vi hutrer oss videre på veien mot målet, for som mine canadiske venner sa: «Vi har jo ikke reist denne lange veien for å IKKE se bolten!!! La oss gå videre!»

Litt flaks må man ha. For når vi kommer ut til bolten, stopper det å regne og tåka letter en del. Vi får derfor en nydelig utsikt over Lysefjorden.

Det nervepirrende steget ut på bolten

For andre gang tråkker jeg utpå bolten og lar være å se ned. Jeg eier ikke høydeskrekk i det hele tatt, men jeg velger allikevel å ikke se rett ned akkurat her. Det er fryktelig mange som ikke beveger seg utpå bolten, og det har jeg all respekt for. Det er 1000 meter rett ned, og det er skremmende lite som skal til – et lite feilsteg – og det kan gå fryktelig galt.

Noen har spurt meg om det er noen slags sikring her, og det er det ikke. Uberørt, vill og vakker natur er det – og slik håper jeg det skal fortsette å være.

Og du trenger ikke ha som mål å klyve ut på bolten. Turen ut hit er vakker og flott og utsikten over Lysefjorden er fantastisk!

Kjeragbolten ligger på 1084 moh og det er ca 570 høydemeter stigning fra Øygardstøl. Turen er 10 km og vi brukte ca 4 timer tur/retur. Beregn gjerne mellom 5 og 6 timer på denne turen, så har du god tid til flere fotostopp og matpause.

(Turen ble gjennomført august 2014)

10 COMMENTS

 1. Se der ja! Et nydelig stykke norsk natur! Drømmen er å komme seg ut dit selv. Men må innrømme at det ser i overkant skummelt ut å bevege seg ut på bolten, haha. Men har man lyst så er det vel dumt å angre på å ikke komme seg ut dit når man først er der. Veldig flotte bilder 🙂

 2. Fine bilder!
  Der har jeg faktisk vært 🙂 Men ikke på selve bolten.
  Jeg har en syk høydeskrekk, og veien til Kjerag er vel akkurat så nifs som jeg tåler. Det er verdt det, tross alt. Vi overnattet i telt, faktisk og hadde en flott tur.
  Preikestolen kommer jeg ikke til å våge meg på, blir svimmel bare av bildene derfra. Men Kjerag kan anbefales til de med ganske så kraftig skrekk for høyder.

  • Takk for det Ann-Mari! Ja, Kjerag er en flott tur, og du ser jo ikke høyden før du kommer ut til bolten – så da er det jo bare å stoppe i tide! Av Preikestolen og Kjeragbolten, er bolten helt klart min favoritt!

  • Ja, og jeg skal love deg at du trår veeeeldig forsiktig når du skal kikke over den kanten der… he he! Det beste er å sette seg eller legge seg ned og bare åle seg ut mot kanten. På selve bolten er det greit å holde blikket rett frem 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.