Høsten er her og jeg innvier den med en tur til vestlandet, nærmere bestemt Ryfylkeheiane.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Turmulighetene er mange i Ryfylkeheiane.

Jeg flyr over til Stavanger for å besøke en turvenninne. Vi ble kjent på en tur og har siden møttes jevnlig for å gå på tur sammen. Denne gangen har hun lagt opp hele løypa og jeg skal bare nyte! Vi kjører fra Stavanger og ca 2 timer senere befinner vi oss i Ådneram. Her parkerer vi bilen og skal sykle 15 km innover i fjellet – eller heiane som de kaller det i dette området. Siden jeg ble utpekt som den sterkeste (noen ganger bør jeg kanske ikke snakke så høyt om min lidenskap for sykling), så fikk jeg den store ære av å ha henger på sykkelen med baggasje og mat til 4 personer for 2 døgn! Aktiv helg – here it comes!

Fullstappet henger - er tyngre enn det ser ut som!
Fullstappet henger – er tyngre enn det ser ut som!

Sykkelturen tar ca 1 time, og vi parkerer syklene i veikanten for å ta beina fatt de siste 2,5 km. Det høres kanskje ikke så langt ut, men når det blir bekmørkt blir de røde T-ene som stien er merket med, borte! Med hodelykter og skjerpet syn, finner vi omsider T for T – og vi bruker 1,5 time på turen inn til hytta vi skal på bo på (beregn i underkant av 1 time i dagslys).

Vi bor på Heiberghytta Grautheller som er en bitteliten hytte med plass til 4. Utvendig er hytta kledd med plater, og jeg må si jeg stusset fælt over hvordan den egentlig så ut inni. Innvendig var den kjempefin med akkurat det du måtte trenge – og av alle ting. Utedoen var inne! Det er ren luksus når det både regner og blåser godt rundt hytteveggen. Altså, du tenker kanskje at innendørs utedo rett og slett vil stinke? Neida, ikke spør meg hvorfor, men det gjorde den absolutt ikke. Utrolig hva som fikk plass innenfor disse 4 blikkveggene.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Heiberghytta Grautheller
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Akkurat stort nok til 4 gode venner!
Nydelig utsikt fra hytta.
Nydelig utsikt fra hytta.

Lørdag morgen… jeg har ennå ikke gnidd søvnen ut av øynene, egentlig har jeg ikke fått opp øynene, men jeg hører reisefølget mitt begynne å romstrere rundt meg, og plutselig hører jeg følgende setning: «Skal vi bade?» Bade lissom – som å plaske rundt i et vann?? Ehhhh…. hvis jeg ikke husker helt feil, viser kalenderen at sommermånedene er ferdig, gradestokken har så vidt et 2-sifret tall og solen er ihvertfall ikke i denne delen av fjellet akkurat nå. Men jeg hørte riktig, det er bading på timeplanen! Og jeg kan jo ikke være dårligere enn de andre, så jeg finner mitt mikrostore reisehåndkle, kler på meg ulltøyet og blir med ned til vannet som ligger rett nedenfor hytta. Her er det ikke noe vits i å lure på om vannet har riktig temperatur og bruke smygemetoden for å komme seg langt nok uti. Nei, her er det bare å hive seg uti det, rett og slett. Og vips – jeg er våken!

BRRRRRR!!!!!!!!! Det er ihvertfall deilig sandbunn... og JODA, jeg var uti med absolutt hele kroppen!
BRRRRRR!!!!!!!!! Det er ihvertfall deilig sandbunn… og JODA, jeg var uti med absolutt hele kroppen!

Dagens mål er en rundttur i området. Vi starter rett bak hytta og følger rett og slett de grusomme kraftmastene (dette er visuell forurensning spør du meg) opp til vi møter den merkede stien. Etter en stund møter du Svartevatnet og har nydelig utsikt innover heiene. Vi følger Kamsdalen innover, men før du kommer inn i dalen må du ned en bratt og veldig steinete ur. Det regner og steinene er sleipe og glatte, så det tar litt tid å komme seg ned ura. I enden av dalen skal du opp igjen i et område som heter Kamsbrekka. Flere steder må du krysse små elver, men vi kom tørrskodd over alle stedene. Vi følger hele tiden en godt merket sti, men vi følger hele tiden med på kartet hvor vi er. Når vi møter kraftmastene igjen, er det bare å følge de hele veien tilbake til hytta.  Stien går ned til DNT hytta Grautheller som ligger ca 300 meter bortenfor Heiberghytta Grautheller, som vi bor på.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vakkert, grønt og frodig!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Her skal vi ned, og det er bratt.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vel nede og så opp igjen… her ligger Svartevatnet bak oss.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
…og foran oss skimter vi Kamsvatnet.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Regntunge skyer ligger over oss på toppen av heiane.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Når 4 damer skal henge vått turtøy til tørk, da må all plass benyttes.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Veggpryd inne på hytta. Godt og velbrukt fjelltøy dette her…

Vi brukte 7 timer inkl pauser på denne runden. Terrenget er lett å gå i, og det er totalt ca 750 høydemeter opp/ned på runden. Turen kan lett gjøres unna på kortere tid da vi hadde mye fotostopp og søndagstempo.

Lyst til å ta denne dagsturen om du er i området? Her er ruta.
Lyst til å ta denne dagsturen om du er i området? Her er ruta.

Den utrolig koselige blikkbokshytta, som jeg egentlig syns er litt stilig, er åpen for alle, men du må bestille plass gjennom Stavanger Turistforening og få utlevert egen nøkkel. Det er et godt stinett i området, så hvorfor ikke legge neste hytte til hyttetur i Ryfylkeheiane?

P.S. Jeg badet BEGGE dagene! Like kaldt dagen etter og jeg kan garantere deg at dette ble mitt siste utendørsbad i dette landet for i år!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Du kan lett gå deg vill i dette området om du følger disse røde T-ene!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
300 meter bortenfor hytta finner du den selvbetjente hytta Grautheller. En kjapp stopp for å skrive i hytteboka, et must for en hyttesamler!
Previous articleBesseggen – en klassiker av en fjelltur
Next articleTips til høsttur med barn i Oslomarka

10 COMMENTS

  1. høres ut som en fin tur, elisabeth! en eller annen gang i framtiden dukker det kanskje opp et norsk naturbilde (jeg tenker fjell og fjord) på min blogg også og da er du den første jeg forteller det til 😉

  2. Norge er er vakkert land, det er ikke noe mer å si på det 🙂 ikke rart dette landet er så populært og bare øker mer og mer som en populær ferie destinasjon. Mange flotte bilder her, det er jo bare så typisk norsk :)Høres ut som en fin tur dere hadde også 🙂

    • Norge har så utrolig mye vakkert å by på – og dine bilder fra den nordlige delen av Norge frister til mer Norgesferie! Jeg må komme meg dit snart! Jeg lo godt når jeg så disse sauene, og godt jeg ikke slavisk følger alle de røde T-ene i fjellet 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.