Var du en av de mange som hev seg på hengekøyetrenden sist vår og sommer? Og akkurat nå ligger kanskje hengekøya i boden din og du tenker at dette var en aktivitet man gjorde i sommerhalvåret. Ta den frem igjen og kom deg ut! Ingenting er som en skikkelig vinternatt utendørs.

Jeg har testet hengekøyelivet gjennom årets 12 måneder, og det er noe helt spesielt å overnatte ute om vinteren. Og har du forberedt deg godt nok, kan vintercamping bli en riktig så fin opplevelse.

Kle deg i ull

Aller først, jeg lyver hvis jeg sier at du ikke kommer til å fryse… ihvertfall litt. Er du godt forberedt, så skal ikke det å fryse bli et problem. Er det en ting som er viktig å pakke eller å kle på seg, så er det ull. Ull er gull – ferdig snakka! 

Jeg har ull fra innerst til ytterst og godt isolert med en dunjakke og skallbukse. Jeg har ull-bh, ull-boxer, ullsokker, ullstilongs og ullgenser. Et tynt lag innerst før jeg tar en tykkere ullgenser utenpå. 

Når jeg sover har jeg bare det innerste laget på. Pass på at du ikke er svett eller våt når du legger deg. Da må du skifte til tørr ull. 

Skaff deg en vintersovepose

Du trenger ikke løpe til butikken før den første natta ute på vintercamping, men det er sterkt å anbefale å ha en skikkelig vintersovepose. Et alternativ første gang er å bruke 2 soveposer eller spørre noen du kjenner om å få låne en. Vintersovepose koster litt, men du kan gjøre gode bruktkjøp. Kjøper du brukt sovepose, kan du sende den på rens og du har så godt som en ny pose, kanskje til en tredjedel av prisen det koster å kjøpe en ny. 

Varmt nok liggeunderlag

Det hjelper ikke å ha verdens varmeste sovepose hvis du ikke har sørget for varmt nok liggeunderlag. Det aller, aller beste er et reinskinn. Dette bruker jeg også rett på snøen når jeg sitter rundt bålet. Pass på å ha et som er beregnet for utebruk. Reinsskinn både lukter litt og røyter mye, men det er det verdt i bytte mot garantert varm rumpe! 

I køya mi har jeg også et oppblåstbart liggeunderlag. Siden jeg har en AMOK-hengekøye, må jeg ha dette liggeunderlaget uansett. Jeg har overnattet ute vinterstid med liggeunderlag for vinterbruk, men det er merkbar forskjell når jeg har reinskinn i køya i tillegg. Det skal sies at jeg er en skikkelig frysepinn da. Ønsker du ikke å skaffe deg reinsskinn eller at du ikke har et tilgjengelig når du skal ut på din første vintertur, så kan du også bruke et lite ullpledd eller et tovet sitte-/liggeunderlag i ull som er stort nok. Det viktigste er at det dekker partiet rundt rumpe, hofte og lår. Det er der vi jenter ofte fryser fortest. 

Et annet triks er å legge dunjakka over soveposen når du legger deg. Legg den der du fryser mest. Dette gir et ekstra isolerende lag og funker veldig bra! 

Varmeflaske

Dette trikset lærte jeg da jeg var på ekspedisjon på Svalbard. Da hadde jeg knapt sovet i telt før og vi hadde ned mot 23 minus. Jeg gadd ikke følge trikset første natta (ikke spør meg hvorfor), men det var så mange som skrøt av trikset morgenen etter, så neste natt fylte jeg opp min Nalgene vannflaske med varmt vann og la den i soveposen! Det gjorde virkelig susen! Når jeg er på kortreiste turer i Oslo-marka har jeg med meg en egen varmeflaske. Den er hakket mer komfortabel å ha i soveposen. Jeg er selvfølgelig livredd for at flaskene skal lekke, men sørg bare for å skru korken/lokket riktig på, så er det ingen fare for at vannet renner ut.

Vær varm når du legger deg

Når man er på vintercamping, så bruker man det meste av tiden rundt bålet. Her er det varmt og lyst og riktig så trivelig. Når du forlater bålet, blir man fort kald. Pass på at du holder varmen helt til du kryper ned i soveposen. Beveg deg litt ekstra, gå gjerne en liten tur, finn kvist og ved til neste morgens bål og ikke minst: tiss rett før du legger deg. Du får garantert ikke sove med trengende blære og det er ikke noe moro å stå opp fra den varme posen for å gå ut i bitende kulde. En full blære gjør også at du fryser lettere.

Tarp

Har du hengekøye fra før, er det også sannsynlig at du har en tarp. Hvis du ikke var en sånn godværscamper da, som bare dro ut når det garantert var meldt bra vær. En tarp er greit å ha over køya om vinteren. Spesielt hvis det er mye snø på trærne du henger opp køya i. Kommer det litt vind om natten, vil du mest sannsynlig få litt snø i køya gjennom natta. Er det ikke snø på trærne og du er garantert en natt uten nedbør, trenger du ikke tarp. Husk at tarpen også tar en del av vinden og gjør at det blir litt lunere i hengekøya. 

Tipsene over er det viktigste du må tenke på, men tenk gjerne litt på følgende også:

Kuldekrem og balaklava

Jeg hater å fryse i ansiktet, men man kommer ikke helt utenom dette når man sover utendørs om vinteren. Jeg skulle veldig gjerne gjemt hele ansiktet i soveposen, men det funker dårlig gjennom natta. For hvis du puster varm luft ned i soveposen, vil den bli veldig fuktig og mye kondens oppstår i posen. Ergo, du blir fuktig og siden kald. 

Jeg trer derfor på meg en balaklava og smører ansiktet med kuldekrem. Har du ikke balaklava, bruk en god lue og en hals. Helst i ull. Hvis det er veldig kaldt og kanskje litt vind, har jeg en lue med pelskant. Denne pelskanten holder vinden vekk fra ansiktet og jeg kan sove uten den stadig friske vinden som biter i huden.

Lyslenke gjør susen

En lyslenke har jeg bare for kosens skyld. Det er jo ikke å komme bort ifra at det er bekmørkt om vinteren, og en liten og diskret lyslenke lyser opp hengekøya akkurat passe mye. Man skal jo også klare å nyte stjernehimmelen hvis du er så heldig å få det. I tillegg til lyslenke, er det veldig praktisk med en liten hodelykt. Veldig kjekk å ha om du må ut av køya i løpet av natten.

Mat som ikke fryser

Det er litt kjipt å ligge i soveposen og drømme om en varm kaffe latte, når du står opp og har glemt å tenke på at melka du hadde med har fryst. Eller at eggene til frokostens omelett har blitt steinharde. Tenk mest mulig tørrvarer. Snø smelter du til vann om du ikke er i nærheten av en åpen vannkilde. 

Jeg håper du tar neste steg og vil prøve deg på vintercamping nå. Det siste halve året har jeg ikke vært like aktiv med hengekøya, men et av høydepunktene det året jeg klarte å sove ute en natt hver måned, var da jeg var på julecamping i Toteåsen. I fjor regnet hele desember bort, så det ble med hyttetur i Trømborgfjella istedet. Jeg har igjen satt meg et mål om å sove ute (minst) en natt hver måned gjennom hele 2021.

Jeg startet med årets første utenatt helt i begynnelsen av januar. Da gikk turen til Nordmarka. Nå i februar skal jeg til Hadeland for å se om jeg kan finne en hengekøyeperle der.

Nysgjerrig på hengekøyelivet? I disse innleggene finner du mer inspirasjon og tips:

Previous articleGili Trawangan – en avslappende indonesisk perle
Next articleBli med meg på tur i Norge denne sommeren

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.