Giliøyene utenfor den indonesiske øya Bali, består av 3 øyer – Gili Trawangan, Gili Meno og Gili Air

Gili Meno er den aller minste og naturlig nok derfor også den mest avslappende og rolige. Gili Trawangan er den største og mest utbygde med flest hoteller, caféer og aktivitetstilbud. Gili Air er en gylden middelvei mellom de 2 andre og er den øya med flest fastboende. Også den øya som går for å være mest autentisk. På vår reise til Indonesia hadde vi begrenset med tid og måtte derfor velge oss en av øyene. Valget falt på Gili Trawangan, også kalt Gili T. 

At den er størst av Gili øyene, betyr ikke at den er superbusy. Den er fri for biler og det er hest og kjerre eller egen sykkel som gjelder som fremkomstmiddel. Hovedaktiviteten på øya, er dykking og snorkling, men øya er perfekt om du bare vil nyte noen late dager på de hvite, langstrakte strendene. 

Vi kommer til øya med hurtigbåt fra Bali. På Gili Trawangan er det ingen kai å legge til, så du går via en gangbru fra båten og rett ned på stranda. Bagasjen blir lesset fra den ene til den andre og blir til slutt lempet på stranda. I stekende sol er det bare å finne frem bagasjen og komme deg i skyggen der hest og kjerre venter på deg. Hesteeierne er steinharde på prisen og jeg får ikke prutet en eneste rupi. 

Reisefølget er på 4 personer, så vi har leid en villa på nordsiden av øya. Et knapt kvarter senere har hestene fraktet oss til en rolig plass fri for motordur og diskostøy. Vi sjekker inn i villaen vår som består av 2 lukkede rom med hvert sitt bad og et utendørs sitteområde med utekjøkken. 

Stranden er et steinkast unna og vi er ikke sene om å komme oss ned til stranden og en forfriskende dukkert venter. Faktisk den første på turen selv om vi allerede hadde hatt 3 dager på Bali. Vi bestiller lunsj ved resortens restaurant og nyter en lunsj med utsikt utover det turkisblå havet. Jeg kipper av meg flip flop´ene og nyter sanden mellom tærne. Nede ved vannkanten finner jeg en skikkelig digg hengestol. Hva mer kan man ønske seg?

Hva bør du få med deg på Gili Trawangan?

De fleste tar turen over til Gili-øyene for å komme seg litt vekk fra de mer hektiske øyene Bali og Langkawi. Selv om det er sol, strandliv og snorkling som oftest blir hovedfokuset på en slik type øy, er det greit å ha noe annet å gjøre innimellom.

Nattmarkedet

Nattmarkedet er noe du bør få med deg når du er her, uavhengig om du har tenkt å spise her eller ikke. Her er det mye liv og allverdens lukter, og røykosen som møter deg kan nesten bli litt for mye. På nattmarkedet kan du kjøpe indonesisk gatemat og lokal øl (eller brus om du vil), og så setter du deg ned på et av de enklere trebordene med plaststoler rundt. Mer asiatisk enn dette blir det ikke. Nattmarkedet består av et området fullt av små boder. I tillegg til mat og drikke får du kjøpt allverdens suvenirer og billige klær.

Solnedgangen på Sunset Beach

Tar du turen til Gili Trawangan, bør du få med solnedgangen. Da tar du turen til Sunset Beach på nordøst siden av øya. Uansett hvor du bor på øya, er det lett å komme dit. Leier du sykkel, tar det ca 1 time å sykle rundt hele øya. Et par steder må du trille sykkelen gjennom stranda, men det er stort sett grusvei hele veien rundt. 

Snorkling og dykking

Alle Gili-øyene er kjent for bra dykke- og snorklemuligheter og det tilbys utallige båtturer rundt øyene. Skal du bare snorkle, trenger du ikke bli med på en båttur. Da kan du bare leie dykkermaske og svømmeføtter og begynne letingen etter fisk og skilpadder rett utenfor hotellet eller nærmeste strand.

Vi testet snorkling rett utenfor hotellet vårt der det var lite båttrafikk og mulighet for å se litt på livet under vann. Etter vår første tur ble jeg veldig skuffet. Knapt en fisk å se! Vi prøvde igjen senere på dagen og på den turen oppdaget vi helt plutselig en skilpadde liggende helt stille på havbunnen. Den gikk nesten i ett med bunnen og var nesten umulig å få øye på. Etter en liten stund rørte den på seg og kom opp for å puste. Og så la den på svøm – og det gjorde så klart vi også. Jeg hadde heldigvis med meg GoPro og fikk knipset noen fine bilder før vi fant ut at det var best å ikke svømme alt for langt ut. 

Ta turen rundt øya – til fots eller på sykkel

Sykler kan du leie overalt på øya, også på hotellene. Dette er en fin måte å komme seg rundt på og du kan få sett hele øya. Det er ved båthavna du finner det beste utvalget av butikker, restauranter og kaféer. Ellers på øya er det stort sett steder du kan bo med en tilhørende restaurant og et og annet yogasenter. Å gå rundt øya tar drøye 2 timer. Flere steder er veien rett og slett stranda, så med sykkel må man regne med å trille noen steder.

Andre tilbud på øya er blant annet hesteridning, kajakkturer, matlagingskurs og yoga, men dette er ikke noe vi gjorde.

Februar er lavsesong på Gili-øyene, men det er absolutt ikke tomt for folk. Det eneste du må være obs på hvis du reiser på denne tiden, er at det kan komme en real regnskur. Den kommer så raskt at du nesten ikke rekker å løpe inn på nærmeste kafé uten å bli våt. Aldri vet du hvor lenge den varer heller. Den kan vare i 5 minutter og den kan vare i 30 minutter. Det hender du kan få noen veldig lange byger også, men er du heldig kommer de om natta. 

Hvordan komme seg til Gili Trawangan? 

For å komme til Trawangan tar du hurtigbåt fra Bali eller Langkawi. Vi kom fra Bali og det er utallige selskaper som selger billetter. Vi bestilte billetter fra hotellet vårt på Bali. Vi bodde på et fint hotell i Seminyak og de ansatte der hjalp oss. Da ordnet de henting på hotellet, båtbilletter begge veier samt henting på kaia når vi skulle tilbake og ble kjørt videre til vår neste destinasjon på Bali. De ringte oss til og med underveis for å høre om alt var i orden og det er både betryggende og veldig god service.

Hvor bodde vi på Gili Trawangan?

Vi bodde på Gili Eco Villas som ligger ca en halvtimes gange fra havna og “sentrum” på øya. Ønsker du mer liv og røre utenfor døra, er det mange muligheter ved havneområdet. Siden Gili Trawangan er et populært backpackersted, bærer også bostedene preg av det. Lett å finne billige gjestehus altså. En hestetransport tok ca 15 minutter fra havna til villaene.  

Reisen til Gili Trawangan ble gjennomført februar 2020.

Previous article5 dagers hytte til hyttetur på Hedemarksvidda
Next articleTips til overnatting i hengekøye på vinteren

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.