Home Produkttest Valg av sekk på fjelltur

Valg av sekk på fjelltur

I år som i fjor, som året før der igjen og året før der igjen – ja, de siste 9 årene har jeg gått minst en tur på fjellet med fjellski på beina og sekk på ryggen. Og turen må helst være minst 1 uke lang! Disse turene går fra hytte til hytte, og det er ingen som bærer bagasjen for meg. Siden jeg selv må drasse rundt på det jeg trenger og også ikke alltid trenger, men er nødvendig sikkerhetsutstyr, er valget av sekk veldig viktig. Ja, faktisk ganske essensielt spør du meg.

Viktig å tenke på ved valg av sekk

Det er 2 ting jeg verdsetter ekstra høyt når jeg på tur. Det er støvlene mine og det er sekken min. Og i dette innlegget skal jeg snakke om valg av sekk på tur. For det er nemlig et par ting som kan være greit å tenke på når du skal gå til anskaffelse av en skikkelig tursekk.

Velg riktig sekk til riktig tur

Denne er jo egentlig ganske opplagt. Ikke bruk for stor sekk på små turer og ei heller for små sekker til store turer. Det betyr at du sannsynligvis bør ha 2 sekker i turutstyrsgarderoben din. En sekk for dagsturer og kortere turer og en sekk til lengre turer der du skal bære med deg mer. En annen viktig faktor er jo også om du skal sove på hytte eller i telt. Telttur krever en del mer utstyr og derfor også større sekk.

Hold deg gjerne innenfor disse rammene når du skal velge størrelse:

 • Vinter – hytte til hytte: 50 – 70 liter
 • Vinter – telttur: 75 – 100 liter
 • Sommer – hytte til hytte: 40 – 70 liter
 • Sommer – telttur: 60 – 90 liter

Prøv sekken før du kjøper den

Kjøp helst sekken i en fysisk butikk. Da kan du fylle den med litt vekt og stramme stroppene for å kjenne på hvordan sekken sitter. Kanskje du må justere noe? De fleste sekker kan i dag justere etter lengden på din rygg, og de fleste sekkene kommer nå også i både herre- og damemodell. Husk at du nødvendigvis ikke må velge en herresekk om du er dame eller vice versa. Det er lengden på ryggen som bestemmer valget av sekk, ikke nødvendigvis om du er dame eller mann.

De fleste butikker som selger spesialutstyr, har ansatte som er lært opp til å tilpasse sekker. Spør derfor etter personlig veiledning når du skal ut å kjøpe en sekk.

Både bærebeltet og skulderreimer skal sitte både riktig og kjennes komfortable. Det er viktig at sekken sitter stabilt på ryggen slik at den holder seg på plass når du går i ulendt terreng og kanskje vrir og vender mye på kroppen.

Hvor tungt kan du bære?

Tyngden på sekken er ofte avgjørende for hvor lett eller slitsom turen er. Pakk derfor så lett som mulig. En lett sekk gir naturlig nok også mindre påkjenning og slitasje på muskler og ledd.

Det sies at en ok vekt for menn, er 1/6 av kroppsvekten. Kvinner skal trekker fra 3-5 kg før de regner ut hva 1/6 del. Det er selvfølgelig helt individuelt hvor mye man liker å bære, men ved å velge en god sekk, er du på riktig vei til en mer komfortabel tur. En godt trent person kan bære mellom 1/3 og 1/4 av sin kroppsvekt. Så jo mer du trener, jo tyngre sekk kan du takle.

Hvor tung bør sekken være?

 • Vinter – hytte til hytte: 10-15 kg
 • Vinter – telttur: 18-25 kg
 • Sommer – hytte til hytte: 7-12 kg
 • Sommer – telttur: 14-20 kg

Jo tyngre sekk du skal ha, jo mer bør du derfor investere i sekken. Det går på at også her henger pris og kvalitet sammen. Det er viktigere å ha en sekk med god kvalitet, jo tyngre du beregner at innholdet i sekken skal være.

Lurer du på hva du skal ha med deg på fjelltur? Les mine pakketips her:

Mitt valg av sekk når det kommer til å gå fra hytte til hytte

Årets fjellskitur skulle være en rundtur på Hardangervidda. Hele 7 etapper skulle vi gå, både innom betjente og selvbetjente hytter. Vi skulle ikke ligge i telt, så valget av sekk er valgt deretter.

På denne turen brukte jeg Aura AG 50 som er en dametilpasset sekk fra Osprey. Samme sekk til menn, heter Atmos AG. Både dame og herremodellen kommer i både 50 og 65 liter. Jeg har testet 50 literen.

Aura AG – en sekk med flere fordeler

 • Relativt lett egenvekt: 2,01 kg – Du kan fint få lettere sekker, men da er gjerne bæresystemet forenklet
 • Justerbart ryggsystem med netting
 • Justerbart hoftebelte med 2 praktiske lommer
 • Avtagbart topplokk hvis du vil redusere egenvekten på sekken ytterligere

AntiGravity – et meget komfortabelt bæresystem

Det nye AntiGravity bæresystemet som Aura AG har, gir den et helventilert hoftebelte. Dette gir en ekstra komfort og en unik bæreevne. Det er kanskje denne delen på sekken jeg var mest fornøyd med. Hoftebeltet henger nesten på en måte sammen med hele bæresystemet. Sekken kan virke litt ekstra kronglete å få på (spesielt når den også er fullpakket) siden du må ”brette ut” hoftebeltet og nesten kle på deg sekken. Men da – schwwwooopp – så sitter sekken som et skudd på hoftene og inntil ryggen.

Jeg har brukt en del sekker gjennom årens løp, og jeg må si denne skåret ekstra høyt på bærekomfort.

Ryggen buer litt mer enn andre sekker jeg har brukt, men dette kommer av hvordan dette nye bæresystemet med netting er bygd opp – så fint kalt AG Antigravity 3D-suspendert netting system. Det gjør at sekken ikke står så lett oppreist når du setter den fra deg, men tipper fremover. For de fleste er nok denne ekstra bærekomforten mye viktigere enn at sekken står oppreist på bakken. Nettingen i ryggen gir sekken ekstra lufting der du svetter mye, men svett blir du nok på ryggen åkkesom altså.

Enkle, men praktiske løsninger

Aura AG 50 består av 1 stort rom som du selv kan separere nederst i sekken. Nederst på sekken finner du derfor en glidelåsåpning slik at du kommer lett tilgjengelig til det du har pakket nederst.

Sekken har 3 utvendige og fleksible lommer i tettmasket netting. En på hver side og en i front. Den i front er såpass stor at du får dyttet nedi ganske mange ting. Her hadde jeg både spade, vannflaske, kart og GPS.

I hoftebeltet finnes det 2 relativt store lommer hvor det er perfekt å putte snacks, solkrem, lebepomade og andre ting du vil ha tilgjengelig uten å ta av deg sekken. Det eneste minuset jeg har ved sekken, kommer egentlig her. Når du åpner glidelåsen helt på disse lommene, kan det være vanskelig å få armen langt nok tilbake til at du får et godt tak for å lukke glidelåsen igjen. Det mest perfekte var om glidelåsen var plassert motsatt. Det kan jo være at jeg egentlig ikke hadde lange nok ermer, eller rett og slett ikke var myk nok, for å manøvrere akkurat denne glidelåsen.

I topplokket finner du 2 romslige lommer med glidelås. Aura AG kommer med regntrekk som du finner i den øverste av disse 2 lommene. Jeg pakker allikevel alt i vanntette pakkeposer, så tar denne ut for å spare vekt.

Selve lokket kan du ta av, og da benytter du bare det tynne lokket under selve hovedlokket. På bildet under ser du sekken uten hovedlokket. Dette gjør sekken enda lettere, men personlig er jeg veldig glad i å bruke rommene i lokket til diverse småting.

Nederst på sekken er det festet 2 små stropper som du kan bruke til å feste f.eks et liggeunderlag i. Det er også 2 fester på hver side i front som er beregnet til staver.

Osprey Aura har akkurat de finessene du trenger for en slik type tur. Jeg valgte bevisst å bruke en 50 liter slik at jeg ikke stappet mer enn nødvendig i sekken. Jeg lå i øverste sjiktet på hva som er anbefalt vekt for en hytte til hyttetur på vinterstid. Jeg har gått mye med sekk og at vekten lå på over 15 kg plagde meg ikke på denne turen. Hadde jeg valgt en tur med mer utfordrende terreng, ville jeg nok vært enda strengere med meg selv på hva jeg puttet i sekken.

I forkant av denne ukesturen, testet jeg sekken på en miniekspedisjon i Romeriksåsene. Jeg ble egentlig umiddelbart forelsket i denne sekken. Når 2 av mine turvenninner  som skulle bli med på årets fjelltur, spurte meg om råd angående valg av sekk, så kunne jeg trygt anbefale denne modellen. Vi var derfor 3 av 6 damer som brukte Aura AG 50 på årets fjelltur. På bildet under ser du en av de andre jentene med den samme sekken.

Årets modell kommer i fargene rød, blå og grå. Den grønne som er avbildet under er forrige års farge. Det var ytterst få detaljer som skilte den gamle og den nye modellen.

Veiledende pris på Osprey Aura AG (50 liter): 2.200,- kr.

Osprey Aura 50 – min nye favoritt når det gjelder sekk til bruk på lange fjellturer!

Osprey er et merke jeg har brukt i mange år, også lenge før jeg inngikk et samarbeid med å teste produkter for dem. Jeg har selv valgt ut sekken jeg skal bruke. Jeg har altså fått Aura AG 50 fra Osprey, men bestemmer selvfølgelig helt selv hva jeg skal skrive. Og jeg ville ikke anbefalt 2 gode venninner å kjøpe sekken hvis jeg ikke var 100% fornøyd selv!

Jeg kan med hånda på hjertet si at dette er den beste sekken jeg har brukt på turer så langt!

Les mer fra turene hvor jeg testet denne sekken:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.