Jeg har opparbeidet noen erfaringer gjennom alle mine turer i fjellet. Når det kommer til hva du skal pakke med deg i sekken, er det nok litt prøving og feiling som må til før du finner en optimal pakkeliste som passer akkurat for deg.

Tyngden på sekken utgjør faktisk en stor forskjell på hvor tung turen blir for deg. En sekk som kjennes lett ut fra start, kjennes ikke like lett ut etter noen timer på ryggen. Og den har jammen meg lagt på seg noen kilo når det kommer til dag 2 også. Det er rart det der.

Jeg har derfor laget en pakkeliste over hva du bør ha med deg i fjellet på en sommer- og høsttur. Denne listen er akkurat det jeg hadde med meg på min 5 dagers tur i Tafjordfjella og sekken veide et sted mellom 10 og 12 kg. Klarer du å holde deg innenfor denne vekta, så vil du få en ganske så behagelig tur i fjellet. Og denne listen ville jeg også brukt om jeg skulle gått 2 uker i fjellet. Det er overraskende hvor lite man egentlig trenger.

Selv om det er sommer, er det kaldt i fjellet. Jeg opplevde 2 minusgrader og nysnø på min tur i midten av august. Stilongs er derfor alltid med, og alltid i ull. Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen og igjen:

Pakk alltid ull i sekken. ALLTID!

Min pakkeliste for fottur i sommerhalvåret:

Yttertøy:

 • Vindtett bukse
 • Vindtett jakke
 • Fjellstøvler
 • Regnbukse
 • Regnjakke

Har du gore-tex i turbuksa og turjakka di, trenger du ikke ekstra regntøy. Jeg foretrekker å bruke en bomullsanorakk som puster godt, og har derfor ekstra regntøy med meg.

Klær:

 • 2 ullstilongser
 • 3 langermede ulltrøyer
 • 2 kortermede ulltrøyer
 • Tykk ullgenser
 • Tights til innebruk
 • Fleece vest
 • Buff
 • Lue
 • Tynne ullvanter
 • Ullvotter
 • Tykke ullsokker til innebruk
 • Nok sokker og undertøy (helst i ull)

Diverse utstyr og duppeditter:

 • Reisehåndkle
 • Sengetøy i silke (eller lakenpose)
 • Sitteunderlag
 • Vannflaske
 • Termos
 • Hodelykt
 • Førstehjelp (reisepakke)
 • DNT-nøkkel
 • Kart, kartmappe og kompass
 • Sportstape
 • Toalettsaker – kun det nødvendigste
 • Mobil (+ powerbank eller lader)
 • Fotoutsyr
 • Penger/bankkort

Hvis du holder deg til dette, vil du få en sekk som ikke blir altfor tung. Skal du på en ukes tur, trenger du ikke 7 par sokker eller 7 boxere. Jeg kan fint bruke 1 par sokker i flere dager, men har alltid et rent par til innebruk. Ta heller med litt vaskemiddel, så kan du skylle opp klærne underveis. I tillegg er ull selvrensende, så om du henger det opp med en gang du kommer inn på hytta, er det overraskende hvor lite det lukter av klærne når det får luftet seg litt. Så på en DNT-hytte kan du derfor forvente at det henger klær overalt.

Velg riktig sekk!

Gjennom årenes løp har jeg også prøvd litt forskjellige sekker. Om den gnager på skuldrene er dessverre ikke så lett å finne ut av før du har hatt den på deg med full oppakning i noen timer. Det beste trikset er å ikke kjøpe for stor sekk. Jeg har gått på den smellen før, og da får du så god plass i sekken at du rett og slett bare fyller den med ting du sannsynligvis ikke trenger.

På mine 2 siste fotturer i fjellet har jeg brukt Osprey Sirrus 50. Dette er en sekk som er spesialdesignet for damer. Velg modellen som heter Stratos om du er mann.

Osprey Sirrus 50 – en sekk med mange smarte løsninger

Det jeg liker ekstra godt ved denne sekken, er at den har 2 romslige nettinglommer på sidene. Perfekt til vannflaske og termos slik at de er lett tilgjengelige. Det finnes også en fleksibel romme foran som er fin til andre ting du vil få tak i raskt. Her hadde jeg kartet mitt de gangene jeg ikke trengte å følge med på kartet i ett strekk.

Den andre store fordelen er glidelåsen i bunn og på siden. Det er så mye som skal være lett tilgjengelig i en sekk, og alt kan dessverre ikke ligge øverst. I det lille rommet i bunnen, bruker jeg å ha sitteunderlaget, førstehjelpsmappen og alle småplagg som buff, votter, lue etc. Dette er gjerne ting du kan trenge underveis på turen og er derfor lett tilgjengelig når du skal trenge det.

Glidelåsen på den ene siden er praktisk når du kommer på at du skal ha noe som ligger langt nede i sekken. Jeg har ofte pakket ned den tykke ullgenseren langt nede i sekken, og så er det kanskje litt ekstra kaldt når vi skal ha pause og jeg finner ut at den hadde vært kjekk å ha. Da slipper jeg å tømme hele sekken for å få tak i genseren.

Helt i bunnen av sekken, er det en liten lomme der du finner regntrekket. Selv om jeg alltid pakker innholdet i sekken i flere regntette pakkeposer, er det kjekt med et eget regntrekk også. Skulle det regne mye, er det greit å trekke dette over sekken for å hindre at hele sekken blir klissvåt.

En annen fordel med pakkeposer er at du får sånn nogenlunde orden i sekken. Teori og praksis henger som vanlig ikke alltid helt sammen, for hvis du ikke husker hvilke poser som inneholder hva, så kan det fort bli litt kaos allikevel. Skriv gjerne på posene hva de inneholder, så er du på god vei til en ryddig og oversiktlig sekk.

I lokket er det 2 romslige lommer. En utvendig og en innvendig med netting. Her legger jeg ofte dagens matpakke, snacks, lommelykt, mobillader og andre småting det er greit å ha kontroll på.

Hoftebeltet er bredt og mykt og sitter godt på hoftene uten å gnage. Det er også 2 små lommer på hver siden av hoftebeltet. Fint til småting som snacks, telefon, nøkler etc.

Sekken har også gode justeringsmuligheter slik at du får den til å sitte perfekt på din rygg. I tillegg har den mange små finesser som nødfløyte, fester til staver, øks og nøkler, kompresjonsremmer og avtagbare fester til liggeunderlag. Man må rett og slett bare gå igjennom sekken og finne ut hva som er viktig og nyttig for ditt bruk.

En 50 liters sekk er mer enn nok for en fottur i sommerhalvåret. Etter å ha fylt opp med solid matpakke og snacksrasjon for hele turen, tørket turmat for flere dager, samt fotoutstyr, hadde jeg fortsatt litt ekstra plass i sekken. En annen fordel, er et sekken alene er relativt lett med sine 1,6 kg.

Så, da er pakkelisten klar da! September syns jeg er den aller fineste måneden å gå på tur i fjellet på, så nå det er bare å komme seg ut på tur!

Trenger du tips til fjellturer? Her har jeg samlet alle mine innlegg fra turer i Norge.

Planlegger du vintertur, har jeg laget en egen pakkeliste for dette: Hva har du i sekken på vintertur i fjellet?

Har du noen gode pakketips? Og har du tenkt deg på tur i fjellet denne høsten?

Takk til Osprey som har sponset denne sekken. Modellen har jeg selv valgt ut selv. Det er ikke lagt noen føring på tekst og bilder.

Previous articlePå sykkeltur utenfor turisttråkket i Berlin
Next articleAurlandsdalen – en fottur gjennom en av Norges vakreste daler

6 COMMENTS

 1. Mange gode tips her, Elisabeth! Du som vandrer så mye i fjellene har nok for lenge siden funnet ut hva som er lurt å ha med seg på fjelltur. 🙂 Pakkeposer må jeg også skaffe meg… Den sekken var i tillegg til å høres veldig praktisk ut, også helt råfin! Jeg digger den freshe fargen. 😀

  • Hei Renate! Ja, etter å ha båret litt for tung sekk litt for mange ganger, har jeg slavisk holdt meg til en slik pakkeliste. Jeg digger også fargen på sekken (og sekken). Farger gjør noe med humøret altså 🙂

 2. Hei Elisabeth! Er nybegynner i fjellet, og finner bloggen din både nyttig og inspirerende 🙂 Smart med pakkelister, etter mye reising utenlands har jeg jo god rutine, men så er det jo selvsagt noen justeringer som må til når man skal i fjellet. Støtter deg på at ull skal med, det har jeg ALLTID selv om jeg skal til fjells eller til Afrika!

  Et ekstratips med vanntette pakkeposer er at man kan vakumere ved at man pakker den, sitter på den slik at lufta går ut av innholdet og lukker den mens man sitter på den. Sparer masse plass og er veldig praktisk dersom sekken er for liten 🙂

  • Hei Nicoline! Takk for kommentar og hyggelig besøk på bloggen. Ja, hver enkelt tur har gjerne noen justeringer på pakkelista. Jeg har blitt god på å følge pakkelistene mine. Ikke bare fordi jeg ikke skal glemme noe, men rett og slett også fordi jeg prøver å ikke ha med meg mer enn jeg trenger.

   Det er et smart tips det med å bruke pakkeposene som vakumpose. Min erfaring er at vakumet går litt ut underveis (men det er strengt tatt ikke så farlig når alt likevel ligger godt pakket i sekken). Masse lykke til med kommende fjellturer – og så håper jeg at jeg fortsatt kan gi deg masse nyttige turtips fremover 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.