Skituren fra Mylla til Sognsvann er en klassiker i Oslomarka. Bør egentlig stå på «to do» lista hver vinter om du liker å gå langrenn. Det beste av alt, er at du ikke engang trenger å være avhengig av bil for å gjennomføre den.

Oslomarka deles inn i nord, sør, øst og vest, og denne gangen skal vi holde oss i nord, derav navnet; Nordmarka. Bussen starter fra Sognsvann. Det er her skituren avsluttes, så om du har bil, kan du parkere den her. Bussen stopper flere steder i sentrum og så opp via Carl Berner og Grorud. Bussen tar omkring 1-1,5 time (litt avhengig av hvor du går på bussen) til Mylla Dam som er startstedet for denne skituren.

2016-02-07_0001

Mylla – Sognsvann: 43,5 km

Jeg har heldigvis valgt en dag med sol, masse sol! Det er litt vind, men den har vi heldigvis i ryggen. Ved starten viser skiltet at det er 43,5 km til Sognsvann. Det er faktisk et stykke det  – alt er jo selvfølgelig relativt, men for meg er det et dagsturprosjekt. Dette er en populær tur, og du møter alt fra barnefamilier (dog med litt større barn), Birken-entusiaster, venninnegjenger og veldig spreke pensjonister. Til og med et par ekspedisjonstravere med pulk finner du her. Kanskje de trener til en lengre ekspedisjon? Jeg kjenner faktisk et snev av misunnelse når jeg går forbi 2 jenter som har hver sin pulk på slep. Den ene full av ved. Tydelig at de har planlagt en overnatting ute. Det har jeg ennå ikke prøvd – telting på vinterstid. Jeg må faktisk innrømme at jeg ikke er helt dreven på telting sommerstid engang. Allikevel er jeg misunnelig!

Første stykket går gjennom skogen og etter drøye 5 km åpner det seg et lite vann. Solen skinner av all sin kraft og snøen blinker. Den ligger der helt ny og urørt foran deg og det er obligatorisk fotostopp. På dette punktet skjønner mange at de har kledd på seg for mye og den ekstra genseren må av.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Løypa varierer fra de beste og bredeste trikkeskinner du kan drømme om, til morsomme og mer krevende, trange skogsløyper som i tillegg er ganske bratte. Siden vi går Mylla til Sognsvann (og ikke motsatt), er disse skogsløypene bratte nedover. Heldigvis kommer det ikke så mange i motsatt retning, hvis ikke kan et sammenstøt fort bli tilfelle.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEtter ca 29 km er du godt over halveis og det er på plass med en skikkelig pause på Kikut. Dette er et veldig populært serverings- og overnattingssted i Nordmarka. Så populært at køen på solskinnsdager som dette begynner flere meter utenfor hovedinngangen. Det er verdt å stå litt i kø, for ingenting slår en nystekt vaffel med brunost! I hvert fall ikke etter 2,5 time på ski!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra Kikut er det fortsatt 15 km igjen til Sognsvann. Dette er nesten som en sjarmøretappe å regne. Bortsett fra en del, kanskje flere enn jeg husket, bratte kneiker, er det nesten bare bortover og nedover ned til Sognsvann.

På Sognsvann er det den kjedelige etappen hjem med t-banen (og det er på dette tidspunktet du skulle ønske at du kunne sette deg inn i en varm bil istedet…).

Pakketips

Jeg har alltid en liten dagstursekk med meg. I den har jeg:

 • ekstra ulltrøye som jeg skifter til når jeg har pause. Ingenting er verre enn å starte med våt, svett trøye etter en lang pause i en varm peisstue.
 • ekstra skihansker, av samme grunn som ovenfor. Spesielt hvis du svetter mye på hendene og det er veldig kaldt ute. Da tar det virkelig år og dag før du får varmen i hendene igjen hvis du begynner å gå med våte, kalde hansker.
 • matpakke
 • nok vann
 • en liten termoskopp med varm drikke. Min rommer ca 3 dl
 • matpakke
 • nøtter og/eller sjokolade. Evnt energibar. Greit å ha som energipåfyll underveis
 • solbriller
 • skismøring
 • kontanter eller kort hvis du skal stoppe på et sted med servering

Husk å bestill plass på Skiforeningens Skibuss! Mer info finner du på www.skiforeningen.no

Previous articleFort Lauderdale
Next articleTeufelsberg – en djevelsk tur i Berlin

4 COMMENTS

 1. Mmm, det ser veldig deilig ut! Nydelig vær, snø på trærne og vafler! Men herrelighet – 43,5 km da, det er mer enn kroppen min hadde vært i stand til altså! Du er en spreking, Elisabeth! =)

  • He he… takk for det Ingeborg! Det skal sies at jeg var relativ sliten resten av kvelden altså. Og nå som det har vært over 1 uke med mildvær, har de hvite trærne blitt grønne, er jeg jammen glad jeg fikk til denne turen akkurat i tide 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.