Jeg drar alltid på hyttetur sammen med noen, og er jeg på en DNT-hytte, hender det at andre turglade folk ramler innom og overnatter på samme hytte også. Jeg har derfor aldri overnattet helt alene på en DNT-hytte. Jeg tenkte det var på tide å gå litt utenfor komfortsonen og teste nettopp dette.

Røverhula i Lillomarka

Valget falt på Røverhula i Lillomarka. Den er en av tre DNT-hytter som ligger svært tett inntil hverandre. I tillegg har du den privateide Sinober Sportstue et steinkast unna, og der bor det jo folk. Så her ville det være mennesker i noenlunde nær avstand om det skulle skje noe. Men hva skal egentlig skje? Om noen uvedkommende kommer og banker på døra di midt på natta, så hjelper det uansett ikke at nærmeste nabo er en løpebanes avstand unna. Men hvem kommer og banker på en hytte midt i uka midt på svarte natta langt inne i skauen? Røvere da kanskje?

DNT-hyttene Nydalshytta og Fjellvang ligger rett ved Røverhula

Årets første snøfall!

Det er i hvert fall årets første snøfall og hytta er kledd i vinterdrakt. Vakkert! Jeg skal tilbringe dagen på Nydalshytta like bak Røverhula. Jeg er med i DNT som frivillig og er derfor tilsynsvakt på Nydalshytta. Det betyr at jeg titt og ofte er innom hytta for å se at alt er som det skal og innimellom har vi dugnader. Og på denne turen var det nettopp dugnad på gang. Jeg treffer den hyggelige gjengen som jeg er frivillig sammen med. Vi vasker og rydder og utfører vedlikeholdsarbeid der det trengs i hytta. Etter en felles middag trekker jeg meg tilbake og finner veien til Røverhula.

I Røverhula fyrer jeg opp i ovnen. Hytta er knøttliten – ja, faktisk den minste DNT-hytta jeg har overnattet på til nå. Det blir derfor varmt på null komma niks, og jeg må raskt kle av meg det ytterste laget. Jeg trekker beina opp i sofaen, og finner frem en deilig, varm tekopp og boka mi… en krimbok! Av alle ting handler boka om noen som har blitt funnet døde på en hytte! Jeg kunne ikke ha valgt en mer skremmende bok på min første alene-hytte-tur-i-skogen!

Det er en stor fordel å velge en liten hytte når man skal være alene. Da har du full kontroll på hele hytta. Jeg tror jeg hadde vært mer skeptisk om det var en større hytte med mange rom og potensielt flere steder for skumle lyder…

Både te, hjemmelaget kake fra en av mine hyttekolleger og hyttemordkrim glir ned. Jeg glipper med øynene og kjenner det er på tide å krype til sengs. Jeg klatrer opp på hemsen og innser at der var det fryktelig varmt. Heldigvis kan man lufte og jeg får raskt normal sovetemperatur. Jeg sover overraskende godt og våkner til dryppelyder. Den første vinteren blir aldri liggende, og i hvert fall ikke når den kommer i oktober. Ute regner det og de første sporene etter vinter er i ferd med å bli vasket bort.

Kjekt å vite om Røverhula:

 • Hytta har vedfyring og gassbluss til matlaging
 • Det finnes dyner og puter – ta med egen lakenpose eller sengetøy (evnt sovepose)
 • Vann hentes i utekran ved annekset til Nydalshytta
 • 2 sengeplasser (hems)
 • Det er tillatt med hund inne i hytta
 • Røverhula er låst med DNT´s standardlås
 • Stearinlys, dopapir og ved finnes på hytta
 • Du må leie hele hytta hvis du ønsker å overnatte her, og minst en må være medlem: Priser (2018): Med hund 520,- / Uten hund: 420,-
 • Husk å forhåndsbooke plass via denne linken

Hvordan komme seg til Røverhula?

Det er mange muligheter for å komme seg inn til Røverhula.

Korteste og raskeste atkomst er på blåmerket sti fra Snippen togstasjon (Gjøvikbanen). Det er ikke så mange gode parkeringsmuligheter her, så dette alternativet er best hvis du kommer med toget. Den første delen fra Snippen, går på kjerreveien som går under toglinja. Følges et lite stykke før du tar skarpt inn til venstre på stien. Følg med, så du ikke går forbi skiltene som viser den blåmerkede stien. Turen er i underkant av 3 km og tar 1 times tid.

Du kan også ta toget til Movatn stasjon og gå herfra. Har du bil, er det enkelt å parkere her. Fin blåmerket sti og noen partier på grus. Turen er ca 3 km og du bruker ikke så veldig mye lengre tid herfra enn om du går fra Snippen.

Andre startpunkter er Solemskogen, Grefsen, Årvoll, Grorud, Nittedal og Sandermosen. Finn frem kartet over Nordmarka og peil deg ut den stien som passer deg best.

Du kan også komme inn til Røverhula ved å bare gå på grusvei. Da kjører du inn til Steinset (Nittedal kommune) og parkerer like ved bommen. Ca 2,5 km på grus opp til Sinober og noen få meter det siste stykket på sti.

Turtips: Flyvraket i Maridalen

Hvis du tar turen til denne delen av Oslomarka, anbefaler jeg på det sterkeste å ta turen til det gamle flyvraket som ligger i Maridalen. Kan fint gjøres som en utflukt fra Røverhula, Nydalshytta eller Fjellvang.

Les om turen til flyvraket her: Flyvraket i Maridalen

Har du noen gang sovet alene på en hytte? Er dette noe du kunne tenke deg å gjøre?

(Turen ble gjennomført i oktober 2018)

Previous articleTil hest på Helgenæs
Next articleHotellomtale: The Palms Hotel & Spa – Miami Beach

8 COMMENTS

 1. For en søt liten hytte i fine vinteromgivelser! Artig navn også. 😀 Kunne gjerne tenkt meg å tatt med hunden og overnattet her, ikke minst når det kan kombineres med flyvraket. 🙂 Bra tips!

  (Tror derimot jeg tar med meg en litt mindre skummel bok da… hehe)

  • Ja, denne hytta er utrolig sjarmerende. Skulle likt å visst hvor navnet kom fra… Dette er jo egentlig den ultimate hytta for kortreiste hytteturer siden den ligger bare noen minutters togtur fra byen, og et veldig stort pluss at den er tilrettelagt for deg med hund. De hyttene er jo i mindretall i Oslomarka. Neste gang bytter jeg kanskje ut krimbok med reiselitteratur eller noe… he he 🙂

 2. Fy søren, for et fantastisk bra bokvalg du hadde med deg. Haha. Måtte fnise litt for meg selv. Du er tøff, altså! 🙂 Så ut som en koselig, liten hytte, da, definitivt noe jeg kunne tenke meg å pøve. 🙂

  • He he, ikke sant! Og det var helt tilfeldig, for det var jo den boka jeg holdt på å lese. Det fristet faktisk til gjentakelse dette her med å reise alene på hyttetur. Får masse tid til å tenke… he he! Neste hyttetur er uansett planlagt med en venninne, så da får vi se hvor vi havner da 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.