Home Reise 6 fine langturer på ski fra hytte til hytte

6 fine langturer på ski fra hytte til hytte

Har du planer om å gå en hytte-til-hytte tur i vinter men klarer ikke å bestemme deg for i hvilket fjellområde du skal gå i. I dette innlegget gir jeg deg tips til 6 fine skiturer som varer i 4-7 dager. Husk at du gjerne må beregne en transportdag eller to, litt avhengig av hvilket fjellområdet du skal gå i og hvor dette ligger i forhold til der du bor.

1. Hardangervidda Øst

Denne turer varer i 7 dager og start og mål er på den betjente DNT-hytta Kalhovd. Fra 15. februar kan du benytte deg av selvbetjeningsdelen på Kalhovd og fra 15. mars er hytta betjent.

Turen er en rundtur på den østlige delen av Hardangervidda. Terrenget er snilt uten for mange høydemetre som skal forseres hver dag. Det er dog noen greie kneiker du må være forberedt på. Dagsetappene varierer fra 14 til 18 km, men en av dagene er du oppe i 24 km. Turen kan gjøres 1 dag kortere om du ikke velger å overnatte på Kalhovd siste dag. Transport tilbake til bilen kan bestilles fra hytta.

Transport: Siden start og mål er på samme sted, er det enklest å ha egen bil på denne turen. Alternativt kan du ta tog til Notodden og buss + taxi det siste stykket til der skiløypene starter.

Hytter på runden: Kalhovd – Stordalsbu (selvbetjent) – Mogen – Lågaros (selvbetjent) – Mårbu – Kalhovd

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her: Rundtur fra hytte til hytte på Hardangervidda Øst

2. Hardangervidda på tvers – klassikeren

Hardangervidda på tvers er en klassiker. En populær tur der du nesten må regne med at det blir trangt om plassen om du velger å gå den i påsken. Turen er mer krevende enn rundturen over. Her er dagsetappene mellom 18 og 36 km. Denne turen er på 5 dager, men kan økes til 6 dager om du deler den lengste etappen på 36 km opp i 2 etapper da det er en hytte med mulighet for overnatting her.

Transport: Da dette er en tur der start og mål er på to forskjellige steder, må du benytte deg av offentlig transport. Du tar toget til Finse og fra Haukeliseter tar du bussen hjem igjen. Både buss og tog starter/ender i både Bergen og Oslo.

Hytter på turen: Finsehytta – Krækkja – (Stigstuv) – Sandhaug – Litlos – Hellevassbu (selvbetjent) – Haukeliseter.

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her: Hardangervidda på tvers

3. På tvers av landegrensene i Sylan

Dette var en tur der vi brukte 8 dager (inkl. en hviledag), men turen kan gjøres på 5 dager om man dropper å gå inn i Sverige og dropper hviledagen.

Lett og fint terreng, men forvent deg noen lange seige bakker. Etappene er på mellom 15 og 24 km. Alle hyttene ligger mellom 500 og 800 moh med unntak av Blåhammaren på 1.086 moh, så du går mye i lett bjørkeskog på denne turen. Du skal dog over noen fjellpass, så vær forberedt på noen skikkelige kneiker!

Transport: Dette er en tur med start og mål på forskjellige steder. Vi tok fly til Værnes (Trondheim) og herfra kan du ta buss til Gressli som er startpunktet for turen. Retur fra Bjørneggen er med taxi til Meråker hvor du kan ta buss videre inn til Trondheim.

Hytter på turen: Græslihytta (selvbetjent) – Schultzhytta (betjent kun i påsken) – Ramsjøhytta (selvbetjent) – Storerikvollen – Blåhammaren (Sverige) – Storerikvollen – Bjørneggen (selvbetjent)

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her: På tvers av landegrensene i Sylan


4. Opp og ned i Ryfylkeheiane

Dette er en tur der du skal ha tålmodighet for bakker. For har du ikke vært i Ryfylkeheiane før, så får du nemlig en god beskrivelse på hva en hei er…

Vi brukte 6 dager på denne turen, men siden vi hoppet over en hytte og la inn en hviledag på siste hytta istedet, kan du gjøre denne turen på 5 dager. Har du mange, mange dager til rådighet, kan du også bare forsette sørover og ende opp i Setesdalsheiane.

Transport: Starten er ved Haukeliseter Fjellstue som nås med buss fra Haugesund/Bergen og Oslo. Vi var så heldige å ha privat bil på slutten av turen, men med både taxi og buss i Suldal, kan du komme deg inn til Stavanger som er nærmeste by og knutepunkt for videre hjemtransport.

Hytter på turen: Haukeliseter Fjellstue – Holmavatnhytta (selvbetjent) – Bleskestadmoen (selvbetjent) – Krossvatn (selvbetjent) – Stranddalen (selvbetjent om vinteren)

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her: Opp og ned i Ryfylkeheiene

5. Skarvheimens perler

Dette er en tur med 4 dagsetapper, der 3 av etappene ligger på mellom 12 og 19 km. Den lengste etappen er på 27 km, men kan deles opp i to ved å legge inn en overnatting på Kongshelleren. På vår tur la vi bare inn en lengre pause på denne hytta før vi gikk hele veien til den betjente Geiterygghytta.

Transport: Etter at jeg gikk denne turen, har det kommet en ny selvbetjent hytte som gjør starten mye enklere. Dette er hytta Skarvheim og bussen over Hemsedalsfjellet på riksvei 52 stopper rett ved på stasjonen Breistølen. På vei hjem tar du tog fra Finse.

Hytter på turen: Bjordalsbu (selvbetjent) – Iungsdalshytta – Kongshelleren (selvbetjent) – Geiterygghytta – Finsehytta

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her: Skarvheimens perler

6. På ski gjennom Breheimen og Jotunheimen

Dette er som turen over, en kortere tur med 4 dagesetapper, men denne er mye mer krevende. Turen kan som mange av de andre turene, forlenges med så mange dager du måtte ønske. En liten bonus her er at alle hyttene er betjente, så her får du servert en deilig 3 retters hver eneste dag.

Dette er en krevende tur der 3 av de 4 etappene er på rundt 23 km. Det er i tillegg store høydeforskjeller og bakkene i dette området er bratte. Det er med andre ord krevende både opp og ned. Den korteste og letteste etappen er mellom Sognefjellshytta og Skogadalsbøen på 13 km. Jeg anbefaler ikke denne turen hvis du skal legge ut på din aller første hytte-til-hyttetur med ski på beina.

Transport: Turen starter med buss fra Oslo inn til Sota Sæter i Skarvheimen og avsluttes på Fondsbu i Jotunheimen. I påsken går det egen DNT-buss helt inn til Sota Sæter. Utenom dette må du ta lokal buss og taxi for å komme deg helt frem. På Fondsbu kan du få transport med beltebil til bilvei der du kan ta buss hjem igjen.

Hytter på turen: Sota Sæter – Nørstedalseter – Sognefjellshytta – Skogadalsbøen – Fondsbu

Hele turen med beskrivelser dag for dag finner du her:  På ski gjennom Breheimen og Jotunheimen

Når kan jeg besøke hyttene?

De aller fleste betjente hyttene åpner uken før påske. For 2019 sesongen betyr dette at de har åpent fra 5. april – 22. april. De fleste har en selvbetjent del som kan brukes utenom dette, men ikke alle. Noen av de populære hyttene åpner allerede 15. februar. Dette gjelder f.eks Fondsbu. Krækkja og Finsehytta på Hardangervidda åpner henholdsvis 1. og 3. mars, så hvert området og hver enkelt hytta har ofte egne åpningstider. Haukeliseter Fjellstue er en av de få hyttene som er helårsåpent. De selvbetjente hyttene er stort sett åpne hele året, men også her kan det være at hytta av forskjellige grunner er stengt for besøk.

Sjekk derfor de enkelte hyttenes åpningstider før du legger ut på tur! (Ut.no er et veldig bra verktøy for å planlegge tur).

Hvor går årets skitur?

I år er ingen unntak – jeg må til fjells for å slite litt og samtidig nyte det herlige fjellivet. I år går turen til Rondane og vi er de samme 6 damene som var på tur i fjor da vi gikk Hardangervidda Øst. Hele 7 dager skal vi være ute, men har mulighet for en kortere etappe og hviledag hvis været ikke skulle vise seg fra sin beste side.

Planen er å besøke følgende hytter: Gråhøgdbu (selvbetjent) – Eldåbu (selvbetjent) – Mysuseter Fjellstue (privat) – Rondvassbu – Bjørnhollia – Øvre Dørålseter (privat) – Grimsdalshytta

Jeg har allerede besøkt noen av disse hyttene på sommerstid, men på denne turen får jeg 3 nye hytter i samlingen min. Les mer om denne hyttejakten i dette innlegget: Jakten på DNT-hytter: Hytte nr 75 er nådd!

Trenger du pakketips?

Lurer du på hva du skal pakke med deg når du skal på vinterfjellet? Og hva slags sekk du skal velge. I disse innleggene finne du mange praktiske tips før din neste tur:

Skal du på fjellet denne vinteren? Og hvor går turen?

8 COMMENTS

 1. Idag starter pakkingen til en ukes vinterferie på Beitostølen. Her er det både langrenn og slalom som gjelder. Grunnet helsmessige utfordringer er det ikke lange turer som det du er på, men jeg finner noe som er akkurat passe, både for meg og besøksjenta vår på 8 år. Vi vil nemlig også være ute i naturen og oppleve det den har å by på 🙂 Det ser helt herlig ut de turene du har vært på da 🙂 God tur videre Elisabeth 🙂

  • Hei Mette! Takk for det 🙂 Det viktigste er å nyte naturen og å være aktiv akkurat slik man selv klarer og ønsker, om det så er i solveggen eller en bitteliten tur i nærområdet 🙂 Det høres utrolig deilig ut med en uke på Beitostølen nå. Kos deg masse og ha en super vinterferie!

 2. Det ser kjempefint og deilig ut med skitur. Nesten flau over å være norsk og bruke skia så sjelden som jeg gjør…. men så bor jeg i Sverige da.. Nå holder jo snøen på å forsvinne her, så jeg får se om det kan bli av neste år, jeg eier i det minste ski!

  • Hei Reiselinda! Takk for hyggelig besøk på bloggen! Denne vinteren smelter jo snart bort. Har blitt for lite skigåing på meg også, men turen min til Rondane gleder meg fryktelig til! Skulle jeg bare valgt meg ut et par ski, måtte det nok blitt fjellskia! Håper du får brukt skia dine mer til neste år (du får reise oftere til Norge da… he he).

  • Hei Laila! Tusen takk for det 🙂 Håper du får testet ut noen av turene. Og jeg gleder meg til å teste enda flere turer, så kanskje jeg kan utvide denne lille guiden med ytterligere turperler!

 3. Jeg har ambisjoner om å få testet ut ski i det hele tatt i år – for det er det faktisk mange år siden jeg har gjort. Jeg er ingen utpreget vinterperson, så de fleste av disse turene er nok langt over mitt nivå, men hvem vet? Kanskje det skjuler seg en skientusiast dypt inne i meg? 🙂 Det ser jo unektelig veldig billedskjønt og fint ut på skiturer.

  • Hei Desirée! Kom deg ut i Oslo-marka og begynn der! Man trenger jo ikke de største ambisjonene første gang! Og det er jo også mange hyggelige stuer i marka der du kan kjøpe deg en velfortjent vaffel og en deilig kakao! Husk at mesteparten av bildene jeg legger ut er de med blå himmel… he he, det er dager der jeg knapt ser hånda foran meg. Det er ikke alltid like morsomt… 😉

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.