Det er så utrolig mange fine plasser å besøke i Norge. Husedalen er en slik plass man bare må oppleve. Jeg hadde ikke engang hørt om Husedalen før mine turvenninner fra Vestlandet foreslo det som turmål. Med nyinnkjøpt telt i sekken, var jeg mer enn klar for å gå langs Husedalen og overnatte i den vakre og ville vestlandsnaturen! 

Det som er spesielt med Husedalen, er at stien går langs elven Kinso og flere steder er det fine utkikkspunkter der du kan beskue de 4 utrolig store og fascinerende fossefallene på nært hold.

Turen er DNT-merket og vi starter ved Kinso Kraftverk. Allerede her møter du den første fossen, Tveitafossen. Herfra følger du rørgata oppover langs elven til du når toppen av Tveitafossen. Her finner du en informasjonstavle og turbeskrivelse videre innover. Vi fortsetter videre langs stien som hele tiden går bratt oppover. 

Den andre fossen du kommer til, er Nyastølfossen. Siden det er midten av juni, er snøsmeltingen på fjellet godt i gang og det er ekstremt høy vannføring i elven. Det lengste fallet på Nyastølfossen, er på hele 180 meter. Fossen buldrer og braker og hiver fra seg vannmassene i en enorm kraft. Det er godt vi er på god avstand. 

Vi fortsetter gjennom den vakre Huseskogen og flere steder passerer vi det som egentlig er små bekker, men nå fremstår som mindre elver. Kinso har gått over sine bredder, så vi må finne alternativer stier det siste stykket før du kommer helt frem til området som kalles Nykkjesøy. Her oppe kan du gå helt ned til elvebredden og beskue Nykkjesøyfossen som ligger et lite stykke ovenfor. Vi setter oss ned i det frodige gresset og nyter en lengre pause. 

Vi skal nemlig gå videre oppover og innover i fjellet. Etter pausen tar vi sats og gyver på de siste bakken mot den siste fossen, Søtefossen. Den merkede stien går ikke videre langs elven, men tar en krapp venstresving opp de bratte Reinsbrekkene. Jo høyere du kommer opp i terrenget, jo mer ser du av Søtefossen. Det ser nesten ut som en heksegryte der vannspruten står høyt og lenge etter fossfallet. Søtefossen er den største av de 4 fossene og har et totalt fall på hele 246 meter! 

Vel oppe etter å ha svettet deg opp Reinsbrekkene, kan du skue utover hele Husedalen. Her er det virkelig rå og vill natur. Norge på sitt vakreste! 

Vår plan var å gå videre innover Vierdalen og følge stien mot DNT-hytta Stavali. Et eller annet sted på veien skulle vi slå opp teltene våre. Vi tar en pause på toppen av Reinsbrekkene og skuer innover Vierdalen. Da var kanskje litt mer snø enn forventet? Plutselig ser vi en turgåer komme fra Vierdalen. Han stopper opp og spør hva planen vår er. Han kan fortelle at det er en mye snø og tungt å gå innover mot Stavali. På DNT-hytta hadde han møtt de som skulle sette ut sommerbruene over elvene. Det hadde de ikke klart på grunn av snømengden. Derfor måtte han snu og gå tilbake. Dette endret jo plutselig planene våre om rundtur, så vi måtte sette oss ned og ta en ekstra titt på kartet. 

Ingen skam å snu! 

Selv om “lytt til erfarne fjellfolk” ikke lenger er en del av fjellvettreglene, så er det god pekepinn for hva du kanskje bør gjøre. Vi lyttet derfor til denne turgåeren, og valgte å snu. Vi så jo selv at det lå betraktelig mer snø enn vi hadde sett for oss oppe på fjellet. 

Vi bestemte oss derfor å gå ned igjen til Nykkjesøyfossen. Her var det flere fine plasser der vi kunne slå opp teltet og det var til og med satt opp en utedo der. Det er mindre slitsomt å gå ned fra fjellet, men med slitne ben og tung sekk, går det ikke alltid så mye raskere ned enn opp.

Vel nede ved Nykkjesøy, ser vi at turgåeren vi møtte på toppen, også har slått seg ned her. I tillegg ser vi et par i hengekøye og et par teltere på en odde litt nedenfor. Nykkjesøy er et populært overnattingssted for turfolk. 

Vi får opp teltene i en fei før vi samles til middag. Etter å ha fått i oss litt varm mat i kroppen og en deilig kopp med te, studert kartet og lagt en ny plan for morgendagen, kryper vi inn i hvert vårt telt. Med fossen jevnt buldrende utenfor, sovner jeg fort. I løpet av natten kommer det et par regnskurer, men jeg holder meg tørr og varm inne i soveposen og teltet.

Vi nyter en lang deilig frokost før vi pakker ned campen og fortsetter mot det som ble dagens nye rute: Den kjente og kjære Dronningstien. Vi må bare komme oss ned fra Husedalen først! 

Fakta om turen: 

Start fra Kinso Kraftverk. Her er det mulighet for å parkere bilen, men det er ikke så mange plasser her, så man kan også parkere ved Mikkelparken, Kyrkja eller kommunehuset i Kinsarvik (da blir turen litt lenger). 

Fra Kinso Kraftverk opp til Nykkjesøyfossen vil jeg anta at det er et sted mellom 3 og 4 km. Høydestigningen på dette strekket er ca 400 høydemeter. 

Man kan også følge en gammel grusvei nesten helt opp til Nykkjesøy og gå stien de siste 15-20 minuttene. Anbefaler å gå stien opp for å få med deg de fine utsiktspunktene og så heller gå grusveien ned igjen. 

Husedalen ligger ved inngangen til Hardangervidda. Her har du uendelige turmuligheter!

Flere turtips fra Hardangervidda, finner du her:

Turen ble gjennomført juni 2020.

Previous article1 år med hengekøye
Next articleDronningstien i Hardanger

4 COMMENTS

  1. Wow, Elisabeth, dette ser helt magisk ut! Ut på tur i postkortlandskap, liksom.
    Jeg liker at «Søtefossen» er den største av de, for på navnet hørtes det ut som den burde vært liten og søt.
    Enig med deg i at det kan være smart å lytte til erfarne fjellfolk – og det ser jo ut som dere endte opp med en knalltur uansett om opprinnelig plan ble endret. 😀

    Nå fikk jeg lyst til å snøre på turskoene og vandre i fjellet! Takk for inspirasjonen. 🙂

    • Hei Desirée! Ja, dette er postkort-Norge på sitt beste! He he, ja den fossen fikk vel ikke akkurat det mest kledelige navnet, for fossen var både buldrende og massiv. Turen var super tross endringene! Dette er et området jeg kjenner jeg vil tilbake til. Og siden rundturen ble omgjort, har jeg jo en kjempegod grunn til å prøve meg på turen igjen!

  2. Hørtes ut som en fin tur! Eg lurte på å ta ei natt i telt med 2 unger på 8 og 10 år (vi er vant med fjellturer). Kor lang tid bør vi regne opp til der dere teltet (Nykkjesøyfossen)?
    Eg har hatt fleire turer i området, men det var svært mange år siden, og aldri med telt eller barn.

    • Hei Line! Alltid vanskelig å beregne tid, men kanskje 2 timer? Du bruker kortere tid om du går grusveien, men anbefaler virkelig å gå stien. Håper du får tatt turen, det er virkelig en flott plass ?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.