Ohrid er en av Europas eldste byer og de første bosettingene i dette området stammer hele 2500 år tilbake i tid, da byen en gang hadde navnet Lychnidus. I dag er byen et populært sted for både turister og et yndet sommersted for landets innbyggere. Siden Makedonia ikke har noen kyst, tiltrekkes veldig mange til den vakre Ohridsjøen. Som den dypeste og eldste innsjøen i Balkan, der 2/3 av sjøen er makedonsk og 1/3 er albansk, har den havnet sammen med selve byen Ohrid, på UNESCO´s verdensarvliste.

I Ohrid fantes det engang 365 kirker og nettopp derfor har det fått kallenavnet Makedonias Jerusalem. Ikke alle de 365 kirkene finnes i dag, men det er fortsatt veldig, veldig mange i denne regionen. Og de finnes i alle størrelser, fra de bittesmå til den store og flotte katedralen St. Sofia som ligger midt i sentrum av Ohrid. Flere av kirkene ser ikke ut som kirker en gang. Da jeg gikk i gatene i Ohrid, kunne min helt private guide, Lea, peke på en hage full av blomster, trær og grønne planter, og såvidt i bakgrunnen kunne jeg se en liten og vakker bygning. Der var kirken.

Det finnes 365 kirker i OhridMed 365 kirker, kunne du derfor besøke en ny kirke hver dag gjennom et helt år. Jeg syns det er ganske fascinerende med kirker. De er som oftes veldig vakre, og inne i en kirken føler jeg alltid en ro og trygghet. Jeg tenner gjerne et lys og lar mine tanker vandre.

Den kanskje aller mest kjente og uten tvil, den mest fotograferte, er St. John of Kaneo. På en klippe har den også fått den fineste beliggenheten i byen, rett ovenfor det gamle fiskersamfunnet Kaneo. Her er det aller best å komme når det er solnedgang. Å se kirken bli farget gyllen av solen, er en helt spesiell opplevelse.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASt. Panteleimon kirken er kanskje den viktigste kirken i Ohrid og sies å være den mest hellige kirken i Makedonia. Den ble bygd da St. Clement ankom byen. Kirken var visstnok for liten for ham, så han bygde en ny og større kirke og ga den så til hans skytsengel St. Panteleimon – derav navnet på kirken. I år 2000 begynte man utgravinger på områder og flere interessante funn har blitt gjort her. En tidlig kristen basilika fra det 6. århundre er gravd frem med et imponerende mosaikkgulv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAChurch Mother of God Peribleptos er den eldste kirken i gamlebyen. Den ble bygget i 1295 og var sete for Ohrids erkebiskop. Vis a vis denne kirken finner du også et museum der de eldste freskomaleriene fra regionen er bevart.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASt. Sofia katedralen som ligger i sentrum av Ohrid, er nok den mest imponerende bygningen fra middelalderen. Kirken ble bygget i perioden 1035 til 1056 av erkebiskop Leon.

DCIM100GOPROG0215914.Ca 29 km sør for Ohrid finner du det flotte klosteret St. Naum. Kirken som du kan besøke her, ble opprinnelig bygget til erkenglene Michael og Gabriel og ble bygget av den store læremesteren St. Naum av Ohrid. Etter hans død i 910 ble han begravet her. Selve graven kan du besøke inne i den lille kirken. Legenden sier at du kan høre hjerteslagene til St. Naum om du legger øret inntil kisten av sten. Og det må jeg teste ut! Dunk, dunk, dunk… Jammen meg hører jeg ikke jevne slag! Hvorvidt det er bølgene som slår mot klippene under, mine egen hjerteslag eller St. Naums hjerteslag, det får vel forbli et lite mysterium. Jeg tenner et lys ved inngangen til kirken, foran bildet av St. Naum, før jeg tar meg en tur rundt på dette vakre området.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAForan kirken går det flere nydelig påfugler. Jeg er så heldig at de også kommer og viser seg frem og vifter gladelig med fjærpryden sin. Jeg ser også en albino påfugl. Den er dog ikke like interessert i å vise seg frem. Etter min mening er påfuglen den vakreste fuglen som finnes. De kan dog være litt høylytte når de setter igang med sine skjærende skrik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERARett ved St. Naum klosteret, finnes en liten innsjø. Ved denne innsjøen finnes nok en liten kirke. Den er bitteliten, og på gulvet inne i kirken er det et stort hull. I dette hullet kan du drikke fra det krystallklare vannet som renner gjennom. Dette vannet kommer fra kilder under fjellet Galichitsa og renner gjennom denne lille innsjøen før det videre renner ut i Ohridsjøen. Så, fra dette gulvet i denne lille kirken, drikker jeg vann fra de reneste kilder i Makedonia.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAInne i alle kirkene jeg besøkte, er det imponerende freskomalerier. Flere av disse er datert helt tilbake til 11. århundre. Med 365 kirker som skulle dekoreres, er det kanskje ikke så rart at Ohrid ble et viktig sete for en kunstnerskole på denne tiden. Fresco er malerier malt på en våt kalkvegg der det kun brukes naturlige farger. Denne maleteknikken var meget varig og fargene er i dag, flere hundre år etter de ble malt, uendret fra da de ble påført veggene. Flere malerier er selvfølgelig slitt eller ødelagt av andre årsaker, men mange er imponerende flotte den dag i dag. Dessverre er det ikke lov å ta bilder inne i kirkene, så bilder av freskomaleriene har jeg ikke.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADe store kirkene er åpne for publikum, mens de små stort sett er låst. Noen av kirkene tar en liten sum i innganspenger, men ellers er de stort sett gratis.

Det er mye mer enn kirker og flotte klostre i Ohrid, og mer om hva du kan se i denne nydelige lille byen kan du lese om i dette innlegget: 7 tips til hva du kan gjøre i Ohrid

Previous articleHajla 2403 moh – med en fot i Kosovo og en i Montenegro
Next article7 tips til hva du kan gjøre i Ohrid

4 COMMENTS

  1. Er man interessert i kultur og historie har Ohrid mange fine små kirkeperler å by på, det er sikkert. Ser ut som du fikk besøkt temmelig mange av dem også! Jeg er også helt enig angående St. John of Kaneo. Å se solnedgangen derfra var helt magisk 🙂

  2. Fine bilder. 🙂

    Ohrid er utrolig vakkert! Vi var innom der på roadtrip’ en vår i høst, og reiser gjerne tilbake for å se enda mer av området. Balkan er flott!

    Jeanette/Soletraveller

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.