Home Europa Italia Miniguide til Piemonte

Miniguide til Piemonte

Piemonte ligger nordvest i Italia. Her finner du en kombinasjon av fjell, innsjøer og innlandsnatur. Regionen kan by på deilig mat, lokal vin, vakker natur og koselige middelalderbyer. Her bør det være noe for enhver smak! I denne miniguiden, skal jeg ta deg med til det området Piemonte kanskje er mest kjent for – nemlig sine vinområder. Så er du ute etter en liten ferie med fokus på mat, vin og vakker natur, da håper jeg du kan få litt glede av disse tipsene.

Piemonte

Piemonte er omringet av alper på 3 sider. Piemonte kommer fra piede dei monti som betyr foten av fjellene. Det dyrkes vin i hele nordvest Italia, fra klippene ved kysten av Liguria til de bratte sidene i Valle d´Aosta. De beste vinene i nordvest Italia kommer nemlig fra Piemonte, og spesielt fra åsene i Langhe. Her finner du 2 av de beste vinene Italia kan by på; de rike og kraftige Barolo og Barbaresco´ene. Liker du lettere rødviner, har du Dolcetto og Barbera som passer ypperlig til den lokale maten.

Alba

Alba en middelalderby kjent for nettopp disse 2 røde, kraftfulle vinene Barolo og Barbaresco. Byen er også kjent for sine hvite trøfler og har en årlig festival, Alba White Truffle Fair, i trøffelsesongen som er i oktober og november. Trøffel selges etter vekt og er en av verdens dyreste matvarer. Den har blitt lovprist for sin jordaktige og aromatiske smak siden romersk tid.

Alba, Piemonte

Alba er den historiske og økonomiske hovedstaden i regionen Langhe. Siden dette er en av de større byene i regionen, vil du finne et godt utvalg med butikker her. Ikke bare butikker som selger vin, som kjennetegner de mindre landsbyene. Husk bare på siesta som er mellom ca kl 12 og 15. Da er alle butikkene stengt, men de fleste caféer er åpne.

Tips til spisested i Alba

En av mine favoritter i Alba er Gina la Piadina. Her får du en type wrap med ønsket innhold. Wrap´en lager de fersk der og da og du får den fylt med akkurat det du ønsker av kjøtt, ost og grønnsaker. Og med all den deilige skinken, som de forøvrig skjærer opp foran deg slik at den skal være så fersk som mulig, er det ikke lett å velge. Perfekt som lunsj eller en kveldssnacks.

Alba

Barolo

Barolo er en bitteliten by med et stort navn. Høydepunktet i denne byen er Castello dei Marchesi Falletti de Barolo, eller kortere forklart; slottet. Barolo, også kjent som vinens konge, hadde sitt opphav her. Her finner du også WiMu, et vinmuseum over 5 etasjer for deg som er ekstra opptatt av vin og tradisjoner knyttet til dette.

Barolo

I Barolo ellers finner du egentlig bare butikker som har en eller annen link til vin. Det er enoteca på hvert hjørne. I en enoteca kan du prøvesmake utallige viner. På de større enoteca´ene, får du et vinglass og et kort (tilknyttet ditt eget kredittkort), og så er det bare å dra kortet over den vinen du vil teste og smake i vei.

Barolo

Tips til spisested i Barolo

Det finnes mange steder å spise i Barolo, men en restaurant som er veldig hyggelig med både innendørs og utendørs servering, er Osteria La Cantinella. Ligger helt i begynnelsen av Via Acqua Gelata, like ved den av store parkeringsplassen ved hovedveien. God og hjemmelaget mat med rause porsjoner!

Barolo

Neive

Det er mange sjarmerende, små landsbyer i Piemonte, og det er ikke vits i å besøke alle. Skal du velge ut noen få, bør Neive være en av dem. Med ca 3.000 innbyggere er dette en stille og rolig by. Det finnes et lite utvalg overnattingssteder, restauranter og vinbarer her, men ellers er det hovedsakelig boliger. Her finner du ro med andre ord. En liten byvandring i Neive er som å reise tilbake i tiden. Bykjerner er fra middelalderen og er på listen over de flotteste middelalderbyene i Italia. Byen ligger oppe på en liten ås, og du kan se vinmarker så langt øye rekker.

Neive

Tips til spisested og overnatting i Neive

Ta turen til L´Aromatario, en koselig liten Osteria som serverer lunsj og middag. Har vært her 2 ganger med 1 års mellomrom, og de leverte like bra mat begge gangene. Hyggelig betjening med god kunnskap om vin. Blir fort fullt når klokken viser lunsjtid.

Neive

De har også et veldig koselig B&B i samme bygg. Jeg har ikke selv overnattet her, men har sett rommene. Om du ønsker å overnatte i Neive, ville jeg bodd her. Pris for et dobbeltrom er omkring 80-90 Euro inkl. frokost.

Acqui Terme

Som navnet på byen tilsier, er det kanskje ikke så overraskende at du i denne byen finner varme kilder. Når du kommer til hovedgaten i Acqui Terme, vil du raskt kjenne den velkjente lukten av svovel. I sentrum av byen vil du finne en paviljong, La Bollente, fra 1870 laget av Giovanni Ceruti. Her kan du kjenne på det naturlig oppvarmede vannet som kan komme helt opp i 75 grader celsius.

Acqui Terme, Piemonte

Som alle små byer i Piemonte, er det veldig stille i gatene på dagtid på grunn av siestaen. Om du ikke er interessert i shopping, men bare ønsker å tusle rundt å se på den vakre arkitekturen, ta en lang og lat lunsj og bare snuse inn atmosfæren, er det perfekt å ta turen på dagen. På kvelden vil du derimot få et hyggelig menneskemylder med på kjøpet.

Acqui Terme, Piemonte

Tips til spisested i Acqui Terme

Osteria La Curia serverer både ala carte og ferdige set menyer til en god pris. Menyene endres etter sesong og tilgang på råvarer. Servering enten inne eller i en hyggelig hage med tak. Ligger i en sidegate.

Acqui Terme, Piemonte

La Morra

Ikke overraskende nok en sjarmerende landsby med fokus på vin. Landsbyen ligger på en høyde, så det er verdt å spasere opp de trange brosteinsgatene til toppen for å kunne nyte utsikten herfra. For deg som er ekstra glad i utsikter, bør du ta turen opp til Piazza Castello og gå alle trappetrinnene opp til klokketårnet.

La Morra, Piemonte

Like nord for La Morra finner du Cappella del Barolo. Du kan enten gå til fots fra La Morra (et drøyt kvarters gange), eller kjøre en relativt humpete kjerrevei med bilen. Cappella del Barolo er et lite kapell malt i sterke farger av de amerikanske kunstnerne Sol Lewitt og David Tremlett. Betalingen for verket var visstnok en forsyning Barolo-vin.

La Morra, Piemonte

Tar du sørover fra La Morra, kommer du til et tettsted med navnet Annunziata. Her vil du kunne se Il Cedro Del Libanon. På en topp helt alene, står dette libanesiske sedertreeet som et symbol på kjærlighet og vennskap. Det er egentlig ganske umulig å ikke få øye på dette treet som tiltrekker både turister og fotografer.

Piemonte

Tips til spisested og overnatting like ved La Morra

Noen få minutters kjøretur fra La Morra (og ca 15 minutters gange fra det libanesiske sedertreet) finner du Arborina Relais som er et relativt nytt hotell. Med kun 10 rom, er dette et hotell med fokus på ro og eksklusivitet. De har en liten og intim SPA avdeling som du kan booke og ha for deg selv, samt et utendørs basseng med solsenger. Rommene er ikke veldig store, men pluss for deilig terrasse med fantastisk utsikt over vinmarkene.

Arorina Relais, Piemonte

Tilknyttet hotellet finner du også en veldig bra restaurant. Tross at det virket som om dette hotellet lå litt for seg selv, var restauranten veldig populær. Det er ikke bare gjestene på hotellet som kommer hit for å spise. Er du her midt på sommeren, kan du nyte middagen ute på restaurantens terrasse og få med den fine utsikten på kjøpet. Menyen varierer etter sesong og ukens ferdige set-meny anbefales.

Priser fra 240 Euro for dobbeltrom inkl frokost.

Andre tips til overnatting i Piemonte
Tips til aktiviteter
Trøffeljakt i Piemonte
Andre tips til spisesteder og overnatting:

Dette er egentlig en av mine beste opplevelser fra mitt første møte med Piemonte. Vi bodde like ved Santo Stefano Belbo og vi hadde lyst til å oppleve det ekte, italienske kjøkkenet på lokalt vis. Etter litt research på nettet, fant jeg frem til en restaurant som hadde gode tilbakemeldinger fra gjester. Jeg plottet inn adressen på gps´n og den tok meg langt inn i de dype vinmarker der jeg ikke i den villeste fantasi ville trodd det skulle finnes et spisested. Her fikk vi ingen meny, men kveldens middag bestod av 10 retter. Både mor, far og den ca 10 år gamle sønnen sto på pletten for å servere deg. Vinen var fra familiens egen, lille vingård. En slik middag for 2 personer inkl vin, kom på 60 Euro.

Piemonte

Her kan du også overnatte i hyggelige rom med utsikt over Santo Stefano Belbo. Pris for dobbeltrom er 57 Euro per natt (pris fra september 2015).

Mer info på www.labellaestate.com

Fakta om Langhe – Piemonte:

  • Piemonte er Italias nest største region i areal
  • Dette unike vinområdet i Langhe kom på UNESCO´s verdensarvliste i 2014.
  • Høysesong er juli – september/oktober
  • Turismen i Piemonte er relativt lav i forhold til andre deler av Italia. Det er hovedsakelig innsjøen Lago Maggiore og vinområdet Langhe turistene kommer til.
  • Vin og trøfler er de store magnetene. Trøffelsesongen med trøffelinnhøstingen begynner sent i september/begynnelsen av oktober og i Alba arrangeres det hvert år en egen trøffelfestival.

Piemonte

Hvordan komme seg hit?

  • Ca 1 time, og 40 minutter (med bil) fra Milano Malpensa Internasjonale lufthavn, ca 1 drøy time fra Torino Internasjonale lufthavn og ca 2,5 time fra Bergamo lufthavn. Dette er med utgangspunkt i Alba som er en av de større byene i Piemonte.
  • Direkte fly fra Oslo til Milano med både SAS og Norwegian.
  • Direkte fly fra Torp til Bergamo med Ryanair.

Det enkleste er å leie bil når du skal utforske Piemonte. I dette innlegget gir jeg deg tips til leie av bil i Italia.

(Turen ble gjennomført i september 2016)

2 COMMENTS

  1. Heisann, reiser til Piemonte lørdag morgen. Enveisbillett og leiebil er booket. Ingenting annet. 2 uker til rådighet. Dette var en fantastisk inspirerende reisebok 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.